Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
  sun-solid Καλάβρυτα
  Tue 9°C
  Clear

  Καλάβρυτα: Τόπος πλούσιος σε ομορφιά και ιστορία

  ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
  Κείμενο: Travelgo Team
  Καλάβρυτα: Τόπος πλούσιος σε ομορφιά και ιστορία

  Κουβαλώντας γερά τη μεγάλη τους ιστορία, τα Καλάβρυτα σήμερα έχουν μεταμορφωθεί σε έναν από τους top χειμερινούς προορισμούς που έχουν κάτι για όλους. Τα ιστορικά αλλά και τα φυσικά αξιοθέατα που μπορείτε να δείτε είναι πάμπολλα

  Σε απόσταση δύο ωρών από την Αθήνα, τα Καλάβρυτα αποτελούν έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για χειμερινές - και όχι μόνο - αποδράσεις. Όταν το τοπίο ντύνεται στα λευκά, οι δρόμοι της πόλης και των γύρω χωριών γεμίζουν από σκιέρ που έρχονται για να απολαύσουν ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Όμως, στα Καλάβρυτα δεν θα πάτε μόνο για σκι.

  Ο ορεινός όγκος του Χελμού (Αροάνια Όρη) κρύβει τόσο αξιοθέατα και μυστικά που αξίζει να ανακαλύψετε. Ορεινές διαδρομές μέσα στην πλούσια φύση, ανέγγιχτα μονοπάτια, υπέροχα σπήλαια, φαράγγια, λίμνες και ιστορικά μοναστήρια σάς προσκαλούν για ατελείωτη εξερέυνηση. Η μια ευχάριστη έκπληξη διαδέχεται την άλλη και οι αισθήσεις σας δε θα χορταίνουν εικόνες, μυρωδιές και γεύσεις.

  Διαβάστε ακόμη:

  Καλάβρυτα: Ένας τόπος, πολλές ιστορίες

  travelgo.gr
  Τα Καλάβρυτα (Πηγή: Shutterstock)

  Η ορεινή κωμόπολη του νομού Αχαΐας είναι χτισμένη στις πλαγιές των Αροανίων, σε υψόμετρο 735 μέτρων. Ο κεντρικός πεζόδρομος και οι πλατείες σφύζουν από ζωή, με ατμοσφαιρικά καφέ-μπαρ, καταστήματα με τοπικά προϊόντα και ταβέρνες που σου σπάνε τη μύτη από τις μυρωδιές τους.

  travelgo.gr
  Ο Τόπος Θυσίας στο λόφο του Καπή (πηγή: Shutterstock)

  Τα Καλάβρυτα υπήρξαν μία από τις περιοχές της Ελλάδας που βίωσαν με τον σκληρότερο τρόπο τα γερμανικά αντίποινα κατά τη διάρκεια της κατοχής. Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 ο γερμανικός στρατός εκτέλεσε σχεδόν όλο τον ανδρικό πληθυσμό (τους περισσότερους πάνω από την ηλικία των 13) των Καλαβρύτων και έκαψε ολοσχερώς την πόλη. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος που στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο και παρουσιάζει την πολυτάραχη ιστορία των Καλαβρύτων. Στον Τόπο Θυσίας, στο λόφο του Καπή, θα δείτε ένα μεγάλο Σταυρό και το πέτρινο γλυπτό της πονεμένης μάνας. Αξίζει επίσης μια επίσκεψη στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Καλαβρύτων, μια πρωτοβουλία του δασκάλου Λεωνίδα Πετρόπουλου.

  Ιστορικά μοναστήρια

  travelgo.gr
  Η Μονή Μεγάλου Σπηλαίου (πηγή: Shutterstock)

  Η Μονή της Αγίας Λαύρας, μόλις 4 χλμ. νότια των Καλαβρύτων, στέκει αγέρωχη από το 961 μ.Χ., έχοντας διασωθεί από την ορμή πολλών κατακτητών. Είναι γνωστή ως τόπος έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης. Ο πολυτιμότερος θησαυρός που βρίσκεται στο μοναστήρι είναι το λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821. Λίγο μακρύτερα, 10 χλμ. από την πόλη, βρίσκεται η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, μία από τις παλαιότερες της Ελλάδας. Είναι χτισμένη σε ένα εντυπωσιακό τοπίο, κυριολεκτικά γαντζωμένη σε έναν άγριο και απότομο βράχο. Η μονή διαθέτει μεγάλο πλούτο κειμηλίων, μεταξύ των οποίων η εικόνα της Παναγίας που φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς.

  Ο θρυλικός Οδοντωτός

  travelgo.gr
  Στο φαράγγι του Βουραϊκού με τον Οδοντωτό (πηγή: Shutterstock)

  Για να ζήσετε την πιο μαγευτική διαδρομή με τρένο (και μία από τις ομορφότερες του κόσμου σύμφωνα με διεθνείς λίστες), θα πρέπει να πάρετε τον θρυλικό Οδοντωτό που διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού. Η διαδρομή 23 χλμ. από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Διακοπτού μέχρι τα Καλάβρυτα είναι γεμάτη με ονειρικές εικόνες που προσφέρει απλόχερα το καταπράσινο φαράγγι. Στο μέσο της διαδρομής του οδοντωτού, η Ζαχλωρού είναι ένα μικρό χωριό χωμένο μέσα στο φαράγγι, με τα κόκκινα κεραμίδια του να ξεπροβάλλουν ανάμεσα σε πλατάνια και καρυδιές. Δίπλα στις ράγες υπάρχουν ξενώνες και ταβερνάκια. Αξίζει να γνωρίζετε ότι μαζί με τον ορεινό όγκο του Χελμού, το φαράγγι του Βουραικού αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, χαρακτηρισμένη ως Εθνικό Πάρκο. Το φαράγγι διαρρέεται από τον Βουραϊκό ποταμό στον οποίο και οφείλει το όνομά του.

  Το μεγαλείο της φύσης

  travelgo.gr
  Το πλατανόδασος του Πλανητέρου (πηγή: Shutterstock)

  Το πλατανόδασος του Πλανητέρου είναι ένα πανέμορφο μέρος με υπεραινώβια πλατάνια, νεροτριβές και τις πηγές του Αροάνιου ποταμού με τα νερά να αναβλύζουν μέσα από τα βράχια. Δίπλα στις πηγές λειτουργούν ιχθυοτροφεία πέστροφας, την οποία μπορείτε να δοκιμάσετε στις ταβέρνες της περιοχής.

  Στα 17 χλμ. από τα Καλάβρυτα, κοντά στο χωριό Καστριά, θα συναντήσετε ένα από τα πιο θαυμαστά δημιουργήματα της φύσης, το φημισμένο Σπήλαιο των Λιμνών. Οι 13 αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες του, μοιρασμένες σε τρία επίπεδα στα έγκατα του σπηλαίου, θα σας αφήσουν άφωνους, μέσα σε ένα σκηνικό από απίθανους σταλακτικές και σταλαγμίτες. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γέφυρες.

  travelgo.gr
  Μέσα στο Σπήλαιο των Λιμνών (πηγή: Shutterstock)

  Ένα από τα πιο όμορφα και ανεξερεύνητα χωριά των Καλαβρύτων είναι η Άνω Βλασία. Εδώ θα σας εντυπωσιάσει το πράσινο που υπάρχει παντού και οι υπέροχοι καταρράκτες του Ταξιάρχη λίγο έξω από το χωριό. Πρόκειται για τους καταρράκτες του ποταμού Σελινούντα που πηγάζει από τον Ερύμανθο και χύνεται στον Κορινθιακό. Οι καταρράκτες (στην πραγματικότητα ένας διπλός καταρράκτης) βρίσκονται στο τέλος του φαραγγιού, εκεί που το ποτάμι μοιάζει να μπαίνει σε μία σπηλιά.


  Χιονοδρομικό Καλαβρύτων: Ο παράδεισος των χειμερινών σπορ

  travelgo.gr
  Το χιονοδρομικό κέντρο του Χελμού με θέα στις χιονισμένες πλαγιές (πηγή: Shutterstock)

  Το χιονοδρομικό κέντρο του Χελμού είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αλλά και πιο οργανωμένα της χώρας, με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Απέχει 14 χλμ. από τα Καλάβρυτα και βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του Χελμού, σε υψόμετρο 1.700-2.340 μέτρα. Διαθέτει πίστες διαφόρων βαθμών δυσκολίας, σαλέ και σχολές σκι, ενώ είναι το αγαπημένο των snowboarders.

  ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

  ΔΙΑΜΟΝΗ

  • Σε κεντρική τοποθεσία, το Kalavrita Canyon Hotel & Spa προσφέρει πολυτελή δωμάτια με μοντέρνα διακόσμηση και spa για μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας.
  travelgo.gr
  Kalavrita Canyon Hotel Spa
  • Το Αχαϊκό Χωριό, στον Άγιο Παντελεήμονα στο Αίγιο, μόλις 20 χλμ. από τα Καλάβρυτα, μπορεί να γίνει το καταφύγιο σας για αξέχαστες διακοπές με την οικογένεια ή την παρέα.Το επισκέψιμο αγρόκτημα διαθέτει παραδοσιακούς, ανεξάρτητους ξενώνες από πέτρα και ξύλο.
  travelgo.gr
  Αχαϊκό Χωριό
  • Μια ανάσα από το κέντρο των Καλαβρύτων, το Ξενοδοχείο Εσπερίδες, χτισμένο σε μια έκταση 20 στρεμμάτων, ανάμεσα σε αιωνόβια πλατάνια και καταπράσινους κήπους, προσφέρει υψηλού επιπέδου φιλοξενία σε 10 πολυτελή δωμάτια.
  • Στο νεόκτιστο ξενοδοχείο Alpine Aria, τα 5 ευρύχωρα διαμερίσματα αλπικού στυλ με τα μεγάλα μπαλκόνια προσφέρουν στους επισκέπτες σπιτική άνεση και ζεστασιά.
  • Χτισμένο σε μια καταπράσινη πλαγιά στην είσοδο των Καλαβρύτων, το Αρχοντικό Ζαφειρόπουλου προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία διαμονής σε 9 μεζονέτες, 5 δωμάτια και μία σουίτα.
  • Στο κέντρο των Καλαβρύτων, το Filoxenia Hotel & Spa διαθέτει 28 πρόσφατα ανακαινισμένα δωμάτια με μοντέρνα διακόσμηση και όλες τις ανέσεις για μια απολαυστική διαμονή.
  • Σε υπερυψωμένο σημείο στα Καλάβρυτα, ο νεόχτιστος ξενώνας Amadriades διαθέτει ζεστά διακοσμημένα δωμάτια.
  • Μέσα στη φύση και πολύ κοντά στο κέντρο των Καλαβρύτων, το Villa Ariadni προσφέρει άνετα και όμορφα διακοσμημένα διαμερίσματα, ιδανικά για οικογενειακές διακοπές.
  • Ο Ορεινός Ξενώνας - Αγρόκτημα Ωριάς βρίσκεται στην όμορφη Κερπίνη, μόλις 10 λεπτά από τα Καλάβρυτα. Πρόκειται για έναν υπέροχο και γαλήνιο χώρο, ένα πραγματικό καταφύγιο με πολλές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για τον επισκέπτη.

  ΦΑΓΗΤΟ

  • Ο Βαρβιτσιώτης με το περίφημο αρνάκι γκιούλμπασι, η περιποιημένη ταβέρνα Αυλή κάτω από τον σταθμό του Οδοντωτού, το οινομαγειρείο Σπιτικό με τα υπέροχα μαγειρευτά και το Σπίτι της Μαριώς με τις γκουρμέ προτάσεις, δεν πρέπει να λείπουν από τις επιλογές σας στα Καλάβρυτα.
  • Στο Πλανητέρο, αξίζει να κάνετε μια στάση στην ομώνυμη ταβέρνα, μέσα στα πλατάνια, για να δοκιμάσετε την πέστροφα που μαγειρεύουν με 9 διαφορετικούς τρόπους.
  • Στην Κάτω Ζαχλωρού, στην ταβέρνα Ρομάντζο θα απολαύσετε τη φύση και τα νόστιμα φαγητά.

  Διαβάστε ακόμη:

  Διαβάστε Επίσης

  gazzetta
  gazzetta insider reader insider