Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Ζωνιανά
    Fri 16.1°C
    Clear

    Σπήλαιο των Λιμνών: Το θαύμα της φύσης κοντά στα Καλάβρυτα

    ΑΧΑΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Σπήλαιο των Λιμνών: Το θαύμα της φύσης κοντά στα Καλάβρυτα

    Το Σπήλαιο των Λιμνών κοντά στα Καλάβρυτα αποτελεί ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης. Οι αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες που εκτείνονται σε τρεις ολόκληρους ορόφους στο εσωτερικό του, το καθιστούν μοναδικό σε όλο τον κόσμο

    Πολλά ελληνικά σπήλαια είναι παγκοσμίως γνωστά για την ομορφιά τους. Σταλακτίτες, σταλαγμίτες, μυστηριώδεις θάλαμοι και υπόγειες λίμνες δημιουργούν ανεπανάληπτα τοπία που ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε έναν κόσμο όπου βασιλεύει η σιωπή και η μαγεία.

    Στα 17 χλμ. από τα Καλάβρυτα, κοντά στο χωριό Καστριά, θα συναντήσετε ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια της Ελλάδας: το φημισμένο Σπήλαιο των Λιμνών. Αυτό το σπήλαιο έχει κάτι που το κάνει μοναδικό. Οι λίμνες στο εσωτερικό του είναι κάτι ασυνήθιστο και μάλιστα εκτείνονται σε τρεις ορόφους. Δεν είναι τυχαίο που ο γνωστός οδηγός Lonely Planet το συμπεριέλαβε στη λίστα με τα 10 θαύματα της φύσης που πρέπει να δει κανείς στην Ελλάδα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Σπήλαιο των Λιμνών: Ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο

    travelgo.gr
    Οι αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες εκτείνονται σε τρεις ορόφους (πηγή: Shutterstock)

    Το Σπήλαιο των Λιμνών βρίσκεται στο δρόμο Καλαβρύτων – Κλειτορίας σε υψόμετρο 827 μ. Απέχει από τα Καλάβρυτα 17 χλμ. και 9 χλμ. από την Κλειτορία. Ο δρόμος περνά λίγα μόλις μέτρα από την τεχνική είσοδο του σπηλαίου και ακριβώς δίπλα από τη φυσική.

    Το σπήλαιο αυτό είναι ένα σπάνιο φυσικό δημιούργημα. Εκτός από λαβυρινθώδεις διαδρόμους, μυστηριώδεις στοές και υπέροχους σταλακτίτες, έχει το μοναδικό προνόμιο που δεν υπάρχει σε άλλο σπήλαιο. Είναι οι αλλεπάλληλες κλιμακωτές σε τρεις ορόφους λίμνες που το καθιστούν μοναδικό στον κόσμο.

    travelgo.gr
    Το σπήλαιο έχει μυστηριώδεις στοές και υπέροχους σταλακτίτες (πηγή: Shutterstock)

    Το στεγνό και οριζόντιο τμήμα στην αρχή του σπηλαίου ήταν γνωστό από πολύ παλιά, αλλά η πρώτη αποστολή για την εξερεύνηση του έγινε το 1964 από κατοίκους της περιοχής και ολοκληρώθηκε το 1965 από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύνδεσμο, με συμμετοχή Ελλήνων και ξένων σπηλαιολόγων. Το 1981 άρχισαν από τον EOT τα έργα ανάδειξης και το πρώτο αξιοποιημένο τμήμα παραδόθηκε στο κοινό το 1990.

    travelgo.gr
    Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γέφυρες (πηγή: Shutterstock)

    Το εξερευνημένο μήκος είναι 1980 μ., ενώ το αξιοποιημένο μέρος του σπηλαίου είναι 500 μ. Ο επισκέπτης μπαίνει από τεχνητή σήραγγα και καταλήγει κατευθείαν στο δεύτερο όροφο. Το τμήμα αυτό προκαλεί δέος και θαυμασμό. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γέφυρες.

    Στον κάτω όροφο του σπηλαίου βρέθηκαν μάλιστα απολιθωμένα οστά ανθρώπου και διαφόρων ζώων, μεταξύ των οποίων και ιπποπόταμου!

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider