Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Καλάβρυτα
    Thu 16.7°C
    Clear

    Βόλτα με τον Οδοντωτό: Η ομορφότερη διαδρομή με τρένο στην Ελλάδα

    ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Βόλτα με τον Οδοντωτό: Η ομορφότερη διαδρομή με τρένο στην Ελλάδα

    Η μαγευτική διαδρομή με τον Οδοντωτό Διακοπτού - Καλαβρύτων μέσα στο φαράγγι του Βουραϊκού είναι μία εμπειρία που πρέπει οπωσδήποτε να ζήσετε αν βρεθείτε στα Καλάβρυτα

    Σε απόσταση δύο ωρών από την Αθήνα, τα Καλάβρυτα αποτελούν έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για χειμερινές- και όχι μόνο - αποδράσεις. Τα ιστορικά αλλά και τα φυσικά αξιοθέατα που μπορείτε να δείτε είναι πάμπολλα. Μία από τις εμπειρίες που σίγουρα δεν πρέπει να χάσετε είναι η βόλτα με τον θρυλικό Οδοντωτό, το τρένο που ενώνει το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα.

    Η εμπειρία του Οδοντωτού, που διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού, είναι από μόνη της συγκλονιστική και αποτελεί αφορμή για μια σύντομη απόδραση στα Καλάβρυτα. Αυτή η ιστορική σιδηροδρομική διαδρομή 23 χλμ. στην Αχαΐα είναι γεμάτη με ονειρικές εικόνες που προσφέρει απλόχερα το καταπράσινο φαράγγι. Μάλιστα, ο Οδοντωτός έχει χαρακτηριστεί ως η θεαματικότερη σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων, αλλά και μία από τις 10 ομορφότερες διαδρομές του κόσμου από τον Guardian.

    Διαβάστε ακόμη:

    Η ιστορία του Οδοντωτού

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Πριν από 125 χρόνια, ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού - Καλαβρύτων, ξεκινώντας από την παραλιακή πόλη του Διακοπτού και παράλληλα με τα χνάρια του ποταμού Βουραϊκού, έφτιαξε γέφυρες, τρύπησε σήραγγες, έριξε «δόντια» και κατάφερε να σκαρφαλώσει μέχρι τα Καλάβρυτα. Τα έργα κατασκευής του δικτύου άρχισαν το 1889 και τα εγκαίνια έγιναν στις 10 Μαρτίου του 1896. Ο σχεδιασμός της γραμμής έγινε από Γάλλους τεχνικούς.

    Από τότε και μέχρι σήμερα ο Βουραϊκός ποταμός και ο Οδοντωτός πορεύονται μαζί. Το τρενάκι ενσωματώθηκε τόσο καλά στο φυσικό περιβάλλον, που μοιάζει σαν να ήταν πάντα εκεί. Ο τρόπος της κατασκευής του δεν επιβάρυνε το οικοσύστημα του φαραγγιού. Με το ξύλο και την πέτρα της περιοχής, οι τεχνικοί έκαναν για χάρη του τρένου έργα που νομίζεις ότι τα έφτιαξε η φύση από μόνη της.

    Μια μαγευτική διαδρομή στο φαράγγι του Βουραϊκού

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μαζί με τον ορεινό όγκο του Χελμού, το φαράγγι του Βουραικού αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, χαρακτηρισμένη ως Εθνικό Πάρκο. Το φαράγγι διαρρέεται από τον Βουραϊκό ποταμό στον οποίο και οφείλει το όνομά του.

    Η διαδρομή ξεκινά από το Διακοπτό, διασχίζει το φαράγγι του Βουραικού, περνά από το χωριό Ζαχλωρού και καταλήγει στα Καλάβρυτα. Η απόσταση Διακοπτό - Καλάβρυτα είναι 22,4 χλμ. και το ιστορικό τρένο τη διανύει σε μία ώρα. Οι συρμοί κινούνται μέσα στο φαράγγι με την οργιώδη βλάστηση από πλατάνια και έλατα. Ο χαρακτηρισμός «οδοντωτός», όπως είναι προφανές, προέρχεται από τα «δόντια» που χρησιμοποιούν οι αμαξοστοιχίες του τύπου αυτού και τις βοηθούν να σκαρφαλώνουν στις μεγάλες κλίσεις.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Απόκρημνοι βράχοι, διαδοχικές χαράδρες και καταρράκτες καθηλώνουν το βλέμμα με την άγρια ομορφιά τους. Στη θέση «Καταρράκτης», τα νερά του ποταμού πέφτουν σχεδόν κάθετα και ορμητικά κάτω από το γεφύρι της γραμμής.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στο μέσο της διαδρομής, η Ζαχλωρού είναι ένα μικρό χωριό χωμένο μέσα στο φαράγγι, με τα κόκκινα κεραμίδια του να ξεπροβάλλουν ανάμεσα σε πλατάνια και καρυδιές. Δίπλα στις ράγες υπάρχουν ξενώνες και ταβερνάκια. Πάνω από το χωριό βρίσκεται η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, χτισμένη σε ένα εντυπωσιακό τοπίο, με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.

    Η βόλτα καταλήγει στα Καλάβρυτα, την ορεινή κωμόπολη της Αχαΐας, σε υψόμετρο 735 μέτρων, όπου μπορείτε να απολαύσετε αξιοθέατα και καλό φαγητό.

    Δείτε υπέροχα πλάνα από τη διαδρομή του Οδοντωτού

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider