Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Ηράκλειο
    Thu 16.5°C
    Clear

    Κράσι: Το άγνωστο χωριό της Κρήτης με ένα από τα μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης

    ΗΡΑΚΛΕΙΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Κράσι: Το άγνωστο χωριό της Κρήτης με ένα από τα μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης

    Γνωρίστε το Κράσι Ηρακλείου, ένα παραδοσιακό ορεινό χωριό με ένα ιδιαίτερο αξιοθέατο: ο γιγάντιος πλάτανος στην πλατεία του, ηλικίας άνω των 1.000 ετών, είναι ένα από τα μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης

    Η Κρήτη έχει πολλά χωριά – διαμάντια που κρατάνε παραδόσεις και κρύβουν θησαυρούς. Μπορεί να μην το έχετε ξανακούσει, ωστόσο το Κράσι είναι ένα από τα άγνωστα ορεινά χωριά της Κρήτης που αξίζει να ανακαλύψετε αν βρεθείτε στο Ηράκλειο. Αυτό το χωριό που βρίσκεται στο δρόμο για το Οροπέδιο Λασιθίου, σε απόσταση 45 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου, έχει ένα πολύ ιδιαίτερο αξιοθέατο: έναν τεράστιο πλάτανο, που σύμφωνα με τους κατοίκους του μετρά περίπου 1.800-2.000 χρόνια ζωής, ενώ θεωρείται και ένα από τα μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης.

    Κρασί Ηρακλείου: Το χωριό με το εντυπωσιακό αξιοθέατο της φύσης

    Κράσι Ηράκλειο
    Κράσι Ηράκλειο
    Πηγή: Shutterstock

    Το Κράσι είναι ένα μικρό ορεινό χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 600 μ., σε απόσταση 45 χλμ. βορειοδυτικά από το Ηράκλειο. Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Σελένα, πάνω από την Σταλίδα, στο δρόμο για το Οροπέδιο Λασιθίου. Ανεβαίνοντας τον ανηφορικό και γεμάτο στροφές δρόμο με κατεύθυνση το Κράσι, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε την πανοραμική θέα της βόρειας ακτογραμμής της Χερσονήσου.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Κράσι διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα του, κάτι που θα διαπιστώσετε με μια βόλτα στα σοκάκια του χωριού, όπου θα δείτε παλιά πέτρινα σπίτια και καλοδιατηρημένες εκκλησίες. Σημείο αναφοράς του χωριού αποτελεί ο τεράστιος, υπεραιωνόβιος πλάτανος στην κεντρική πλατεία, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης. Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, το συγκεκριμένο δέντρο μετρά περίπου 1.800-2.000 χρόνια ζωής. Επιπλέον, με την περιφέρειά του να μετρά περισσότερα από 14 μέτρα, εκτιμάται ότι είναι ένα από τα πέντε μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης. Όπως αναφέρει ο Ολλανδός δασολόγος, Jeroen Pater, στην Ευρώπη υπάρχουν 200 δέντρα με διάμετρο μεγαλύτερη των 10 μέτρων. Επισκέπτες από όλον τον κόσμο φτάνουν στο χωριό για να φωτογραφήσουν τον πλάτανο με τα τεράστια κλαδιά και την πυκνή φυλλωσιά και να δροσιστούν στη σκιά του.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αξίζει να αναφερθεί ότι το τεράστιο δέντρο είναι γνωστό και ως «πλάτανος του Καζαντζάκη». Είναι γνωστό ότι ο Νίκος Καζαντζάκης περνούσε αρκετά καλοκαίρια στο Κράσι, καθώς ήταν ο τόπος καταγωγής της συζύγου του, μαζί με άλλους ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων, όπως ο Μάρκος Αυγέρης και ο Κώστας Βάρναλης. Εδώ, ο Νίκος Καζαντζάκης ηρεμούσε και εμπνεόταν και αυτό διαφαίνεται στα έργα του όπως στον «Καπετάν Μιχάλη» όπου αρκετές σκηνές εκτυλίσσονται στη σκιά του γέρικου πλατάνου, στη Σελένα.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Πέρα από τον πλάτανο, ένα ακόμη σημαντικό αξιοθέατο του χωριού είναι το λιθόδμητο υδραγωγείο με τις πέτρινες τοξωτές βρύσες, που όπως μαρτυρά η αναγραφόμενη επιγραφή, κατασκευάστηκαν το 1890 από Μοχιανούς μαστόρους (από το γειτονικό χωριό Μοχός). Οι βρύσες είναι δύο, η πάνω και η κάτω βρύση, είναι θολωτές με μια γούρνα η καθεμία.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το 2009 δημιουργήθηκε στο Κράσι το «Σπίτι της Λογοτεχνίας», το οποίο στεγάστηκε σε ένα κτήριο του 1882 και διαμορφώθηκε ώστε να μπορεί να φιλοξενεί νέους συγγραφείς και ανθρώπους του πνεύματος. Επίσης, στο χωριό υπάρχουν αρκετά καφενεία και ταβέρνες, που φημίζονται για τα παραδοσιακά φαγητά τους ψημένα σε ξυλόφουρνους, καθώς και όμορφα μαγαζιά για να ψωνίσετε κεντήματα και άλλες χειροποίητες δημιουργίες.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider