Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Ηράκλειο
    Fri 18.1°C
    Clouds

    Ηράκλειο: H φιλοξενία στα καλύτερά της

    ΗΡΑΚΛΕΙΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ηράκλειο: H φιλοξενία στα καλύτερά της

    Το Travel by Reader.gr σας ταξιδεύει στους κορυφαίους προορισμούς για το 2022 με την AEGEAN

    Κοσμοπολίτικη, ζωντανή και με πλούσια πολιτιστική παράδοση. Η Κρήτη έχει τον τρόπο να σας κάνει όχι απλά να την επισκεφτείτε, αλλά να επιστρέφετε συνέχεια εκεί. Το Ηράκλειο αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη του νησιού και βρίσκεται σε κομβικό σημείο για να μπορέσετε να την εξερευνήσετε. Παράλληλα, διαθέτει και δύο μνημεία τεράστιας ιστορικής σημασίας, το ανάκτορο της Κνωσού και το Ενετικό Φρούριο.

    Με τις καθημερινές πτήσεις της AEGEAN για Ηράκλειο μπορείτε να ανακαλύψετε τις ομορφιές ενός από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας.

    Γιατί να πάτε

    To λιμάνι του Ηρακλείου (Πηγή: Shutterstock)

    Από το Φρούριο Κούλες μέχρι την πλατεία των λιονταριών κι από τον ναό του Αγίου Τίτου μέχρι την περατζάδα της 25ης Αυγούστου, το Ηράκλειο έχει πάντα μια ιστορία να «πει» στους επισκέπτες του. Σίγουρα δεν θα βαρεθείτε δευτερόλεπτο στην κρητική πόλη, η οποία ξέρει να ζει και να τρώει. Άλλωστε η Κρήτη φημίζεται για τον γαστρονομικό τουρισμό της. Θα δοκιμάσετε ντόπιες γεύσεις και συνταγές, θα φάτε τεραστίων διαστάσεων σουβλάκια, ενώ θα πιείτε και τα περίφημα κρασιά του τόπου.

    Μέσα σε όλα, αν επιλέξετε να ταξιδέψετε στο Ηράκλειο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα μπορέσετε να απολαύσετε τη βραδινή του διασκέδαση στο έπακρο, αλλά και τις βουτιές στις πεντακάθαρες και με κρυστάλλινα νερά παραλίες των γύρω περιοχών του.

    Τα top αξιοθέατα

    Η Κρήτη λόγω της θέσης της ήταν ανέκαθεν σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, καθώς επίσης και στόχος κατακτητών. Από το νησί έχουν περάσει ανά τους αιώνες οι Μινωίτες, οι Μυκηναίοι, οι Οθωμανοί, οι Άραβες και οι Ενετοί, με κάθε λαό να αφήνει και ένα κομμάτι από την πολιτιστική του κληρονομιά. Τι μπορείτε να δείτε στο Ηράκλειο, λοιπόν;

    To παλάτι της Κνωσού (Πηγή: Shutterstock)

    Σίγουρα τα Μινωικά ανάκτορα της Κνωσού, αλλά και της Φαιστού, των Μαλίων και της Ζάκρου. Υπάρχουν ακόμη πολλά θεματικά μουσεία, ανάμεσά τους και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το οποίο είναι γνωστό παγκοσμίως. Μεγάλη ατραξιόν της πόλης είναι και το Ενυδρείο CretAquarium, στο οποίο μικροί και μεγάλοι εξερευνούν του θαλάσσιου κόσμου.

    Φυσικά, το πιο γνωστό αξιοθέατο είναι το ενετικό λιμάνι, όπου βρίσκεται το θαλάσσιο Φρούριο Κούλες. Επίσης, ο πεζόδρομος της 25ης Αυγούστου με την πλατεία των Λιονταριών, είναι ο ομορφότερος δρόμος της πόλης.

    Τα πιο γραφικά χωριά

    To γραφικό χωριό Αρχάνες (Πηγή: Shutterstock)

    Σε απόσταση 15 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου και μόλις 7 χλμ. από το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού, θα συναντήσετε έναν από τους πιο γοητευτικούς και φημισμένους οικισμούς της Κρήτης, τις Αρχάνες. Το πολύχρωμο αυτό χωριό, που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 380 μέτρων, στο βορειοανατολικό άκρο της κοιλάδας του Γιούχτα, έχει βραβευτεί σε διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικιστική του ανάπτυξη.

    Οι Άνω και Κάτω Ασίτες, δύο από τα πιο παραδοσιακά χωριά του νομού Ηρακλείου, αποτελούν ιδανικό ορμητήριο για μια γνωριμία με την υπέροχη κρητική ενδοχώρα. Σκαρφαλωμένα σε υψόμετρο 450 μ., στους ανατολικούς πρόποδες του Ψηλορείτη, σε καλούν να περπατήσεις ανάμεσα σε παλιά πετρόχτιστα σπίτια και να δοκιμάσεις νόστιμες τοπικές συνταγές, τσικουδιά, καλό κρασί και καφέ σε παραδοσιακά καφενεία, αλλά και τα υπέροχα ασιτιανά εδέσματα που παράγει ο πολύ δραστήριος γυναικείος συνεταιρισμός.

    Ο Ζαρός είναι ένα γραφικό και ιστορικό κεφαλοχώρι του νομού Ηρακλείου, που φημίζεται για τα πλούσια νερά του, το φαράγγι του, αλλά και τα σπουδαία εκκλησιαστικά μνημεία που υπάρχουν μέσα και γύρω από το χωριό. Το πιο δημοφιλές αξιοθέατο είναι η τεχνητή λίμνη του Ζαρού ή Βοτόμου.

    Μυστικά από ντόπιους

    To πεντανόστιμο αντικριστό (Πηγή: Shutterstock)

    Σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε να πείτε «όχι» αν σας κεράσουν μια τσικουδιά στο Ηράκλειο. Αυτό είναι κανόνας. Τα καφέ της πόλης γεμίζουν από νωρίς με άτομα όλων των ηλικιών, ενώ από το μεσημέρι και μετά δίνουν τη σκυτάλη στα μεζεδοπωλεία όπου οι μυρωδιές και οι γεύσεις δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Εξαιρετική μνεία πρέπει να γίνει και στους χοχλιούς, το απάκι, τα καλιτσούνια και το αντικριστό (κρέας που ψήνεται γύρω από τη φωτιά). Φαγητά που οι ντόπιοι ξέρουν και εκτιμούν.

    Οι ωραιότερες παραλίες

    Παραλία στον νομό Ηρακλείου (Πηγή: Shutterstock)

    Γεμάτη με πανέρμορφες παραλίες, η Κρήτη αποτελεί ιδανική καλοκαιρινό προορισμό για χαλάρωση μπροστά στο κύμα. Πιο συγκεκριμένα, στον νομό Ηρακλείου βρίσκουμε την Αμμουδάρα, την Αγία Πελαγία, τον Καρτερό, τα Μάλια και τα Λιμανάκια Χερσονήσου. Επίσης, στο νότιο τμήμα του νομού μπορείτε να κάνετε βουτιές στα Μάταλα, το Αγιοφάραγγο, αλλά και στην Ψιλή Άμμο.

    Κοντινές εξορμήσεις

    Αν φτάσετε στον νομό Ηρακλείου, σημειώστε στον χάρτη σας τα Αστερούσια. Είναι η νοτιότερη οροσειρά της Ελλάδας, η οποία σχηματίζεται ανάμεσα στην πεδιάδα της Μεσαράς και στο Λιβυκό Πέλαγος. Οι λάτρεις των εξερευνήσεων θα ανακαλύψουν εκεί φαράγγια (με σπουδαιότερο το Αγιοφάραγγο), σπήλαια, ερημικές ακρογιαλιές, ιστορικά μοναστήρια και απομονωμένα παραδοσιακά χωριά όπως τα Καπετανιανά και την Εθιά. Παράλληλα, η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης αποτελεί ορμητήριο για να δείτε και τις άλλες περιοχές του νησιού, όπως τα Χανιά, το Ρέθυμο και τον Άγιο Νικόλαο.

    Πώς να πάτε

    Κλείστε το εισιτήριό σας με την AEGEAN και ετοιμαστείτε για αξέχαστες διακοπές στο νησί του Ιπποκράτη.

    Δείτε το αφιέρωμα με τους κορυφαίους προορισμούς του μήνα

    Άποψη του λιμανιού (Πηγή: Shutterstock)
    Άποψη του λιμανιού (Πηγή: Shutterstock)
    Η παραλία στα Μάταλα (Πηγή: Shutterstock)
    Η παραλία στα Μάταλα (Πηγή: Shutterstock)
    Μινωικό Ανάκτορο Κνωσού (Πηγή: Shutterstock)
    Μινωικό Ανάκτορο Κνωσού (Πηγή: Shutterstock)
    Η Κρήνη Μοροζίνι στη πλατεία Λιονταριών (πηγή: Shutterstock)
    Η Κρήνη Μοροζίνι στη πλατεία Λιονταριών (πηγή: Shutterstock)
    Παραδοσιακό καφενείο στο Ηράκλειο (Πηγή: Shutterstock)
    Παραδοσιακό καφενείο στο Ηράκλειο (Πηγή: Shutterstock)
    Το φρούριο Κούλες στο λιμάνι του Ηρακλείου (πηγή: Shutterstock)
    Το φρούριο Κούλες στο λιμάνι του Ηρακλείου (πηγή: Shutterstock)
    Ο ναός του Αγίου Τίτου (πηγή: Shutterstock)
    Ο ναός του Αγίου Τίτου (πηγή: Shutterstock)
    Λίμνες Ζερέλια (Πηγή: Shutterstock)
    Λίμνες Ζερέλια (Πηγή: Shutterstock)

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider