Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Ζωνιανά
    Fri 14.9°C
    Clear

    Σκάλα Βραδέτου: Περπατώντας στο ομορφότερο καλντερίμι της Ηπείρου

    ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Σκάλα Βραδέτου: Περπατώντας στο ομορφότερο καλντερίμι της Ηπείρου

    Ανάμεσα στα χωριά Βραδέτο και Καπέσοβο του Ζαγορίου, η Σκάλα του Βραδέτου, ίσως το ομορφότερο καλντερίμι της Ηπείρου, προσφέρει μία εκπληκτική πεζοπορική διαδρομή με τη θέα στη γύρω περιοχή να εντυπωσιάζει.

    Ένας από τους πιο αγαπημένους ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας, τα Ζαγοροχώρια ασκούν μια γοητεία που καθηλώνει κάθε επισκέπτη. Γραφικά χωριά με καλοδιατηρημένη παραδοσιακή αρχιτεκτονική, μοναδικά τοπία και αυθεντικές γεύσεις προσφέρουν δυνατές συγκινήσεις στους λάτρεις της παράδοσης και της φύσης.

    Μία από τις εμπειρίες που αξίζει να ζήσεις όταν βρεθείς σε αυτό τον τόπο είναι η πεζοπορία στην περίφημη Σκάλα του Βραδέτου, ίσως το πιο εντυπωσιακό καλντερίμι της Ηπείρου. Ανάμεσα στο Βραδέτο και το Καπέσοβο, αυτό το φαρδύ πλακόστρωτο μονοπάτι, εξαίρετο δείγμα τοπικής αρχιτεκτονικής, αποτελούσε μέχρι το 1973 τον μοναδικό τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωριών. Η σχεδόν μίας ώρας διαδρομή είναι μαγευτική, με τη θέα στη γύρω περιοχή να εντυπωσιάζει.

    Βραδέτο: Το ψηλότερο χωριό του Ζαγορίου με την περίφημη Σκάλα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ήσυχο, γαλήνιο και απομακρυσμένο, σε απόσταση 50 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων, το Βραδέτο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.340 μ. και είναι το ψηλότερο χωριό του Ζαγοριού - θα ακούσε να το αποκαλούν το «μπαλκόνι» του Ζαγοριού. Το χωριό έχει απέραντη θέα προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ κοντά του υπάρχει η θέση Μπελόη απ' όπου έχεις όλη τη χαράδρα του Βίκου στα πόδια σου.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ανάμεσα στο χωριό και το γειτονικό Καπέσοβο υπάρχει η περίφημη Σκάλα του Βραδέτου, η κατασκευή της οποίας χρονολογείται στις αρχές του 18ου αιώνα. Αυτό το πλατύ φιδωτό καλντερίμι, με τις τεράστιες τοιχοποιίες και τα διαδοχικά πέταλα, μέχρι και το 1973 αποτελούσε το μοναδικό δρόμο για το χωριό. Σήμερα είναι αναμφισβήτητα μία από τις ομορφότερες πεζοπορικές διαδρομές όχι μόνο στην Ήπειρο αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Καθώς περπατάς στο μονοπάτι κοντοστέκεσαι για να θαυμάσεις το εντυπωσιακά μελετημένο έργο που λέγεται ότι χρειάστηκε 20 χρόνια για να χτιστεί. Μάλιστα, η σκάλα σχεδιάστηκε με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας, δύο για ανθρώπους και μία για ζώα. Τα περισσότερα από 1.000 λιθόστρωτα σκαλοπάτια της, καλύπτουν ομαλά μια υψομετρική διαφορά 250 μέτρων. Η πορεία είναι εύκολη και πολύ πιο ξεκούραστη απ’ όσο φαντάζεστε, ενώ η θέα που προσφέρει στη γύρω περιοχή είναι μαγευτική.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider