Travelgo
sun-solid Μεσσηνία
Wed 7.9°C
Clear

Αυτά είναι τα καλύτερα κρασιά για το φθινόπωρο

ΓΕΥΣΗ
Κείμενο: Χρυσούλα Κυριακοπούλου
Αυτά είναι τα καλύτερα κρασιά για το φθινόπωρο

Δώδεκα τριανταφυλλί, σομόν και ρουμπινί κρασιά από 12 οινοπαραγωγούς της Μεσσηνίας μάς χαρίζουν ένα αρωματικό και γευστικό ταξίδι στον θρυλικό αμπελώνα της Μεσσηνίας.

Tο φθινόπωρο μας «καλεί» για κρασί και εμείς διαλέξαμε τις ετικέτες που του πάνε περισσότερο. Κρασιά με κοινό σημείο αναφοράς το λαμπερό ροζέ χρώμα και την καταγωγή ποιοτικής εγγύησης, τη Μεσσηνία. Στο πρόσφορο μεσσηνιακό terroir βρίσκουν τη φωλιά τους πολλές διεθνείς και τοπικές ποικιλίες και θρέφονται κρασιά με δροσερά αρώματα ροδάκινων και εσπεριδοειδών, ζωηρές νότες μπαχαρικών και σπιρτόζες νύξεις λουλουδιών. Αυτό το μπουκέτο κάνει τη μετάβαση στους δροσερούς μήνες πολύ πιο ομαλή και τα φθινοπωρινά πιάτα ακόμα πιο λαχταριστά.

Άλλωστε είναι μια περίοδος προσαρμογής που συχνά δίνει πάσες σε θερμές και δροσερές μέρες αναζητώντας περισσότερο οινικούς παρτενέρ με προσωπικότητα που ξέρουν να ισορροπούν σε αρώματα, οξύτητα, αλκοόλη και τανίνες. Μελετήστε τη λίστα και κάντε τους δικούς σας πειραματισμούς.

Τα ροζέ της Μεσσηνίας

Το ανερχόμενο Grenache Rouge

Μια ποικιλία που ξεχωρίζει τους γαλλικούς κύκλους έχει τα πάρει τα πάνω της στα δικά μας οινικά δρώμενα και ειδικά το έδαφος της Μεσσηνίας φαίνεται ότι της πηγαίνει πολύ. Την έχει υιοθετήσει και τα ροζέ κρασιά που προκύπτουν μας δελεάζουν σε μεσογειακά παντρέματα.

travelgo.gr

Για τους λάτρεις λοιπόν του Grenache Rouge έχουμε δύο must taste προτάσεις - από τη μια το Cube ροζέ και από την άλλη τη Συκαλίστρα. Το Cube του οινοποιείου Panagiotopoulos Family Estate είναι γεμάτο kinky αρώματα από αγριολούλουδα και κόκκινα φρούτα μέχρι γαργαλιστικά βότανα, ενώ στο τέλος αφήνει μια δροσερή επίγευση. Το τελευταίο κύμα δροσιάς είναι ό,τι πρέπει για να φρεσκάρει τον ουρανίσκο μας όταν απολαμβάνουμε τη νόστιμη γκάμα των λαδερών μας.

travelgo.gr

Στην ίδια περιοχή, στη Μεταμόρφωση Μεσσηνίας, οινοποιείται η Συκαλίστρα από το Tagalakis Winery, ένα blend από Grenache Rouge και Μαυρούδι, που μοσχομυρίζει κόκκινα φρούτα και δίνει και αυτή ένα ουπς σε πιάτα με κόκκινη σάλτσα.

Ας γνωρίσουμε το Φιλέρι

travelgo.gr

Για εκείνους που ψάχνουν μια τοπική ποικιλία, το Φιλέρι Ροζέ από Nestor Wines θα δώσει τη λύση. Οι ρόδινες ανταύγειες χαρακτηρίζουν το απαλό του χρώμα και το στόμα φλερτάρει με φρούτα και ελαφριές νότες βασιλικού, βοτάνων και ανθών. Έχει σκανδιαλάρικο τελείωμα στο οποίο πρωταγωνιστούν τα φρέσκα εσπεριδοειδή. Σε ένα τραπέζι με ζυμαρικά, λευκά κρέατα και μαλακά τυριά αναδεικνύει τη δυναμική του ενώ τα καλλωπίζει και τα ενισχύει γευστικά.

Πάμε στα Syrah

travelgo.gr

Πολλοί αγαπάμε την ερυθρή γαλλική ποικιλία και όχι άδικα. Στη Μεσσηνία έχει την τιμητική της και διαπρέπει σε διάφορες εκφάνσεις κρασιών. Εδώ διαλέξαμε μερικές από τις top.

Το κομψό Syrah 1827 των Navarino Vineyards είναι ένα κρασί που ταιριάζει σε κάθε περίσταση, από στιγμές χαλάρωσης μέχρι και σε ένα τραπέζι με τους αγαπημένους σας. Με παιχνιδιάρικα αρώματα φρούτων και μπαχαρικών και μια απαλή αίσθηση στο στόμα, ταιριάζει υπέροχα με τη μεσογειακή κουζίνα αλλά και το τρεντ φαβορί την Ασιατική.

travelgo.gr

Μία εξίσου προκλητική πρόταση έρχεται από το οινοποιείο Ψαρούλι. Το ροζέ ξηρό κρασί με καταγωγή τη Βασιλάδα Μεσσηνίας προέρχεται από έναν ιστορικό αμπελώνα σαράντα ετών. Μετά το προσεχτικό τρύγο και την αριστοτεχνική οινοποίηση προικίζεται με βαθύ χρώμα, ωραία οξύτητα και εκρηκτικά αρώματα στη μύτη και στο στόμα. Θα το απολαύσετε σίγουρα μόνο του αλλά αν έχετε μερακλίδικη διάθεση μπορείτε να βάλετε δίπλα μια πληθωρική ποικιλία από παλαιωμένα τυριά και λεπτοκομμένα αλλαντικά.

Και ο βασιλιάς Merlot

Μπορεί πολύ να θεωρούν νούμερο ένα ερυθρή ποικιλία στον κόσμο το Cabernet, το Merlot όμως καταφέρνει να κλέψει την παράσταση με τα ζουμερά φρούτα και τις βελούδινες ταννίνες του και να ανέβει στο θρόνο των προτιμήσεων.

travelgo.gr

Στη Μεσσηνία τα ροζέ από Merlot έχουν πολύ καλή σύνθεση φρούτων, σαν το εντυπωσιακό Chameleon από το Κτήμα Δερέσκου. Η τραγανή του οξύτητα, τα γοητευτικά αρώματα φράουλας και κερασιού και η πιπεράτη φρουτώδης επίγευση το καθιστούν ερωτεύσιμο. Βάλτε κατσαρόλες ή ανάψτε φούρνους και δοκιμάστε το με γιουβετσάκι, με ωραίες ταλιατέλες με μοσχαράκι ακόμα και με θαλασσινά πλακί. Πρόκειται για ένα κρασί πασπαρτού με αντοχή στο χρόνο.

Για τα πιάτα θαλπωρής, όπως οι γίγαντες ή τα μακαρόνια με κιμά, κάνουμε αλλαγή και ανοίγουμε τις 3 Κόρες του κτήματος Γκότση. Το κρασί είναι και αυτό από 100% merlot και πλημμυρίζει τις αισθήσεις μας με μπαχαρικά και φρούτα.

Η σειρά των Merlot της Μεσσηνίας ολοκληρώνεται με το Κτήμα Οινοτρόπαι και το Ombre. Με τριανταφυλλένιο χρώμα, διακριτική βοτανικότητα στη μύτη, φρέσκα αρώματα εσπεριδοειδών και γεύση που εναλλάσσεται ανάμεσα στις νότες του ροδάκινου, της φράουλας και της καραμέλας κλείνει ένα φθινοπωρινό γεύμα με μπακλαβά.

Το ερυθρό διαμάντι της Πελοποννήσου

travelgo.gr

Μια από τις δυο ερυθρές ποικιλίες πρεσβευτές της χώρας μας μεγαλώνει και μεστώνει στη Μεσσηνία και δεν είναι άλλο από το δημοφιλές ευκολόπιοτο και πολυδυναμικό Αγιωργίτικο.

Το οινοποιείο Biovin - Tsavolakis Wines προτείνει μια ενδεικτική ετικέτα τη Βαλέρια. Το κρασί έχει πολλά προτερήματα καταρχήν μοσχοβολάει ρόδα και κεράσια και το στόμα του είναι μαλακό και πολύ ευχάριστο ότι πρέπει και αυτό για τα πολυπόθητα λαδερά και όσπρια.

Ένας φινετσάτος συνδυασμός του Αγιωργίτκου και το Merlot συναντάται στο Mati Fortuna Gold Edition Rose του οινοποιείου ASTIR X. To δυναμικό ντουέτο μας κακομαθαίνει καθώς πλημμυρίζει τις αισθήσεις μας με αρώματα ροδάκινων, εσπεριδοειδών και λουλουδιών. Νομίζω ότι είναι μια καλή περίπτωση να το βάλουμε παρέα στις σαλάτες με πλιγούρι, κους κους και ότι άλλο μας έρθει στο μυαλό με ψητά λαχανικά.

Τα σπάνια από Λημνιώνα και τα αρωματικά από Μαλαγουζιά

travelgo.gr

Μια ιδιαίτερη πρόταση είναι το L’ètè nu από Andania Valley Wines, ένας οίνος ξηρός ροζέ από Λημνιώνα. Στα αρώματά του κάνουν πάρτι η φράουλα και το κεράσι, πλαισιωμένα από μια διακριτική νότα καραμέλας βουτύρου. Στο στόμα, η φρουτώδης ένταση ισορροπεί με την οξύτητα, προσφέροντας ένα απολαυστικό και κομψό τελείωμα.

Η σειρά με τα ροζέ της Μεσσηνίας ολοκληρώνεται με τον Μόχθο από Patsouros Winery & Vineyards. Σε αυτό το πολύ ιδιαίτερο κρασί η πληθωρική μαλαγουζιά συναντά το στιβαρό syrah και ενώνουν τα χαρίσματα τους. Κρατήστε το να το χαρείτε μετά το γραφείο ως ένα εξαιρετικό δροσερό απεριτίφ.

Πηγή: Reader.gr

Διαβάστε Επίσης

gazzetta
gazzetta insider reader insider