Travelgo
sun-solid Αθήνα
Tue 30°C
Clear

Τα 19 κορυφαία πιάτα που δοκιμάσαμε στα εστιατόρια της Αθήνας

ΓΕΥΣΗ
Κείμενο: Χρυσούλα Κυριακοπούλου
Τα 19 κορυφαία πιάτα που δοκιμάσαμε στα εστιατόρια της Αθήνας

Από καψαλισμένες γαρίδες μέχρι αυθεντικές παέγιες, αυτά είναι τα καλύτερα πιάτα που δοκιμάσαμε στην Αθήνα την προηγούμενη χρονιά.

Λίγο πριν ξεκινήσουμε την επιδρομή στα μενού που μαγειρεύονται για τη νέα χρονιά, καλωσορίζουμε τη νέα σεζόν και την επιστροφή μας τιμώντας και υμνώντας τα πιάτα που δοκιμάσαμε στα εστιατόρια της Αθήνας όλη την προηγούμενη χρονιά και έκαναν τον ουρανίσκο μας να φτερουγίσει λίγο παραπάνω. Είναι αλήθεια ότι το σαφάρι μας στη γαστρονομική Αθήνα έχει ποικιλομορφία, όχι μόνο στα υλικά και στις συνθέσεις αλλά και στις κατηγορίες που εναλλάσσονται ανάμεσα στο fine dining, στο comfort και το παραδοσιακό.

Μιλάμε για μια πολύ δυνατή χρονιά με πολλά openings, με καινούργιες ενδιαφέρουσες τάσεις που εκτός των άλλων έφεραν στο προσκήνιο πιάτα με βαθιά ελληνικότητα, όπως οι λαχανοντολμάδες, τα γεμιστά και ο μουσακάς, με βελτιώσεις σε γαστρονομικά κινήματα σαν το fusion πάντρεμα της Άπω Ανατολής με την Ελλάδα, με εμμονές στη μαγειρική σε φωτιά και με συνταγές που έπλασαν ευφάνταστα το ψάρι και αναδιατύπωσαν τις δυνατότητες και το εύρος της πρωτεΐνης.

Περάσαμε μια χρονιά με μπόλικες δόσεις αυθόρμητης δημιουργικότητας και αυτό κάνει τη νέα σεζόν να φαντάζει ακόμα πιο θελκτική. Σε αναμονή των καινούργιων πιάτων λοιπόν, διαβάστε αυτά που εμείς περάσαμε από το πάσο με άριστα και τους αποδίδουμε το δικό μας βραβείο τόσο για την ευρηματικότητα όσο και για τη γεύση.

Okio, το μαγιάτικο

travelgo.gr

Το ψάρι κρατάει τα ζουμιά του και κάνει ένα απίστευτο γευστικό γκελ με το σφένδαμο. Τη γεμάτη γεύση συμπληρώνουν επίσης τα αμύγδαλα, το νεροκάρδαμο και η αεράτη γλυκιά τσίλι σάλτσα. Όλα μαζί αγκαλιάζουν το μαγιάτικο χωρίς να το επισκιάζουν και αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του πιάτου.

Woowoo Garden, οι γαρίδες

travelgo.gr

Οι ωραίες μεγάλες γαρίδες έρχονται καψαλισμένες κερδίζοντας πέρα από την έμφυτη γλύκα τους μια αξεπέραστη smoky αίσθηση. Η βουτιά στην καλομαγειρεμένη σάλτσα με βάση την καρύδα ανεβάσει κι άλλο τον πήχη της γεύσης και της πολυπλοκότητας.

Kykloi by priceless, το φαγκρί

travelgo.gr

Το φαγκρί είναι άψογα ζουμερό και τραγανό στα σημεία που πρέπει ενώ δένει με την ντελικάτη σάλτσα οστρακοειδών και μας πλημμυρίζει με αρώματα φρεσκάδας και αλμύρας.

Sumosan, ο μαύρος μπακαλιάρος

travelgo.gr

Το κλασικό πιάτο αποτυπώνεται μαεστρικά, καθώς ο μπακαλιάρος καταφέρνει να εξισορροπήσει την βουτυράδα και την γλυκά του χάρη στην εξαιρετικό miso sauce.

Abra ovata, η παέγια

travelgo.gr

Η παέγια όπως δεν την έχουμε ξαναδοκιμάσει τολμηρή και φουλ σε γεύση. Σερβίρεται σε τηγάνι με το ρύζι να είναι ελαφρός καβουρδισμένο παρέα με δύσκολα υλικά σαν την πάπια και τα συκωτάκια πουλιών. Την ανακατεύεις, παίρνεις μια μπουκιά και γεύεσαι μια αναπάντεχη γήινη πανδαισία.

Kedros cookhouse, το λουκάνικο

travelgo.gr

Ένα χειροποίητο λουκάνικο γεμισμένο με ανθότυρο και μάραθο που σκάει στον ουρανίσκο και αφήνει μια φοβερή μεστή και συμπυκνωμένη γεύση.

Il giardino segreto, η pasta

travelgo.gr

Ένα μαγικό πιάτο που αποτελείται πέρα από τα μακαρόνια από 3 βασικά υλικά, την σάλτσα ντομάτας, τον ανθό αλατιού και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Η διαφορά όλη είναι στην αστεράτη σάλτσα που προέρχεται από ντομάτες farm to table και λούζεται με ρωμαλέο τυρί Σαν Μιχάλη.

Anthes, η gyoza γαρίδας

travelgo.gr

Η πιο updated εκδοχή της γαρίδας σαγανάκι έχει φανταστική gyoza, μια νόστιμη σάλτσα ντομάτας και σπιρτόζικη κρέμα φέτας. Κλείνεις τα μάτια τρως και νιώθεις τη γεύση του ελληνικού καλοκαιριού.

Humain Athens, το μπλε καβούρι

travelgo.gr

Ένα πιάτο κομψό, κεντημένο με λεπτότητα και τεχνική. Το καβούρι εμπλουτίζεται με τα μπαχαρικά αποκτάει περισσότερο βάθος και φρεσκάρεται στην βελούδινη σούπα αβοκάντο

Γιαγιά Κούκου, η ρεβυθάδα

travelgo.gr

Η Σιφνιώτικη ρεβυθάδα γίνεται με μεράκι και αγάπη. Είναι γενναιόδωρη σε γεύση και κρύβει τις επιτυχημένες πινελιές του γαύρου και του πορτοκαλιού.

Τραβόλτα, το καλαμάρι

travelgo.gr

Τελικά το καλαμάρι μπορεί να γίνει συγκλονιστικό κοντοσούβλι με υφές μαλακές και ξεροψημένες. Το μυστικό είναι σίγουρα στο αριστοτεχνικό ψήσιμο.

Moocasa, ο αστακός

travelgo.gr

Σε ένα εντυπωσιακό δίσκο συνυπάρχουν ο βουτυράτος αστακός και το medium rare μοσχάρι. Δυο βασικά υλικά που έχουν ψηθεί ιδανικά και συνεργάζονται γευστικά με πρωτοτυπία και καθαρότητα.

Taratsa Αthens, ο κόκορας

travelgo.gr

Έχεις φόντο την ινσταγκραμική πλευρά της Ακρόπολης και στο πιάτο σου έχεις ένα κλασικό πιάτο σε άψογη εκτέλεση. Ο κόκορας είναι μαλακός με γεύση, το χυλοπιτάκι κρατάει πολύ ωραία και η μυρωδάτη σάλτσα φροντίζει να τα αγκαλιάσει και τα δυο με στοργή και νοστιμιά.

Bacanal, το γιουβέτσι

travelgo.gr

Δεν πρόκειται για κλασικό γιουβέτσι αλλά για μια “ψαρωμένη” παραλλαγή με αληθινή νοστιμιά. Το γλυκό κριθαράκι υποδέχεται το φαγκρί με την τέλεια κρούστα και το ταρτάρ ντομάτας παίζει επάξια το ρόλο του ισορροπιστή.

Atelier Παπαιωάννου, η σκορπίνα

travelgo.gr

Πρόκειται για την σκορπίνα με τσιγαριστά χόρτα, αχινό και σάλτσα από τα νερά του. Η σκορπίνα είναι καλοψημένη με καλή κρούστα από πάνω και ζουμερή σάρκα και τα χόρτα βγάζουν μια αρμονική πικράδα ιδανική για το ανέβασμα του ψαριού.

Αίγλη Ζαππείου, οι λαχανοντολμάδες

travelgo.gr

Το μυστικό κρύβεται στο καπνισμένο λάχανο που τυλίγει τρυφερά τη γέμιση, δημιουργώντας μια συμφωνία γεύσεων που ζεσταίνει τον ουρανίσκο. Και πάνω τους, η βελούδινη σάλτσα αβγολέμονο απλώνεται σαν απαλό πέπλο, κάνοντας κάθε μπουκιά μια μικρή γιορτή. Ο κιμάς μπορεί να είναι ήπιος αλλά το λάχανο, μετά το κομβικό και πρωτότυπο πέρασμα του από τη σχάρα δίνει και με το παραπάνω την ένταση που χρειάζεται.

Ateno, ο μουσακάς

travelgo.gr

Μια πραγματική ωδή στο εμβληματικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας. Μια εξέλιξη που τιμά την παράδοση και δίνει νέα πνοή στην κλασική συνταγή. Η μπεσαμέλ είναι όνειρο, οι πατάτες κομμένες σε στικς και τηγανισμένες προσφέρουν μοναδική υφή και ο κιμάς τυλιγμένος στη μελιτζάνα είναι λουκούμι.

Σπονδή, η πάπια

travelgo.gr

Έρχεται άρτια μαγειρεμένη σε έναν απόλυτο συνδυασμό με παντζάρι, πεύκο και μαύρα μούρα. Είναι πραγματικά πολύ νόστιμη, κλείνεις τα μάτια και απλά απολαμβάνεις.

Gio, τα νιόκι

travelgo.gr

Από τα πιάτα που δύσκολα ξεχνάς την επίγευση τους. Είναι έντονο, πληθωρικό, χωρίς υπερβολές μόνο ατελείωτη γεύση και πολύ καλή κρεμώδη υφή.

Πηγή: Reader.gr

Διαβάστε Επίσης

gazzetta
gazzetta insider reader insider