Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sat 27.4°C
    Clouds

    Γαλλία: 7 πόλεις που αξίζει να επισκεφθείτε, πέρα από το Παρίσι

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Γαλλία: 7 πόλεις που αξίζει να επισκεφθείτε, πέρα από το Παρίσι

    Επτά υπέροχες γαλλικές πόλεις για να βάλετε στη λίστα με τα επόμενα ταξίδια σας.

    Το Παρίσι είναι πάντα μια καλή ιδέα για ταξίδι. Με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, μεγάλες λεωφόρους, τέχνη παγκόσμιας κλάσης, ιστορικά café και μοναδική γαστρονομική σκηνή, η γαλλική πρωτεύουσα είναι μια πόλη-φετίχ και ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο.

    Αν όμως το έχετε ήδη επισκεφθεί και θέλετε να δείτε κάτι διαφορετικό ή προτιμάτε προορισμούς που δεν αποτελούν την πρώτη επιλογή των τουριστών, η Γαλλία έχει πολλές πόλεις-διαμάντια που μπορούν να σας προσφέρουν εξαιρετικές εμπειρίες. Ακολουθούν επτά υπέροχες γαλλικές πόλεις που αξίζει να ανακαλύψει κανείς, σύμφωνα με το Time Out.

    Λυών

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας είναι μια πανέμορφη πόλη με ξεχωριστή αρχιτεκτονική, εξαιρετικά μουσεία και υψηλή γαστρονομική κουλτούρα. Περικυκλωμένη από δύο ποτάμια (Ροδανό και Σον), έχει ως βασικό τουριστικό πόλο την παλιά πόλη της, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στη Λυών θα χαθείτε σε μυστικά δρομάκια, θα χαζέψετε τις γιγάντιες τοιχογραφίες σε διάφορα δημόσια σημεία και θα δοκιμάσετε γεύσεις και εκλεκτά κρασιά που θα σας μείνουν αξέχαστα. Από εδώ ξεκίνησαν την πορεία τους μερικοί από τους κορυφαίους σεφ του κόσμου, όπως ο Paul Bocuse, ο δημιουργός της nouvelle cuisine. Οι καλοφαγάδες βάζουν ψηλά στη λίστα τους τα bouchons, τα ρουστίκ εστιατόρια που σερβίρουν τοπικά - και όχι φανταχτερά - πιάτα. Πιάστε τραπέζι σε κάποιο από αυτά και δοκιμάστε coq au vin (κόκορα κρασάτο).

    Νανσί

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Νανσί είναι μια ιστορική πόλη, πρωτεύουσα του νομού Μερτ-ε-Μοζέλ, ενός εκ των τεσσάρων στην περιφέρεια της Λωρραίνης στη Γαλλία, της οποίας είναι πολιτιστική πρωτεύουσα (διοικητική είναι το Μετς). Βρίσκεται επί του ποταμού Μερτ και σε απόσταση περίπου 280 χλμ. από το Παρίσι. Η πόλη είναι γεμάτη με σπουδαία οικοδομήματα, ειδικά της εποχής της Αναγέννησης, όπως και πολλά αξιοθέατα, πλατείες και κήπους. «Η ομορφιά εδώ βρίσκεται στις λεπτομέρειες- στις γλυπτές πόρτες, στα κουφώματα των παραθύρων και στις βιτρό οροφές σε κτίρια που διαφορετικά θα ήταν απολύτως συνηθισμένα», γράφει το Time Out.

    Αβινιόν

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στην αριστερή όχθη του ποταμού Ροδανού, η Αβινιόν είναι μια πόλη που αγαπάει τις τέχνες και τον πολιτισμό. Γνωστή ως έδρα των 7 παπών γαλλικής καταγωγής την περίοδο 1309-1377, η Αβινιόν διατηρεί ακέραια την αίγλη του αλλοτινού μεγαλείου της. Ένας περίπατος στα στενά δρομάκια της αρκεί για να σας πείσει. Από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατά της είναι η ερειπωμένη γέφυρα Πον Σεν Μπενεζέ (πιο γνωστή ως Πον ντ' Αβινιόν) και το μεγαλύτερο γοτθικό παλάτι της Ευρώπης, το Παπικό Ανάκτορο που δεσπόζει στην κορυφή της πόλης. «Επισκεφθείτε την πόλη τον Ιούλιο, όταν το Φεστιβάλ της Αβινιόν (η απάντηση της Γαλλίας στο Edinburgh Fringe) βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη», προτείνει το Time Out.

    Λιλ

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αυτή η πόλη της βόρειας Γαλλίας βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο της Ευρώπης, καθώς γειτονεύει με το Βέλγιο και απέχει λίγο από το Λουξεμβούργο, την Αγγλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Η Λιλ αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή της χώρας, μετά το Παρίσι, τη Λυών και τη Μασσαλία. Η πόλη είναι φημισμένη ως πολιτιστικό κέντρο λόγω της όπερας L’Opéra de Lille, της εθνικής ορχήστρας L’Orchestre National de Lille, των μπαλέτων Ballets du Nord και του μουσείου καλών τεχνών Musée des Beaux-Arts de Lille. Επίσης, η πόλη φημίζεται για τη Μεγάλη Υπαίθρια Αγορά της, τη λεγόμενη braderie, που διεξάγεται μια φορά το χρόνο, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου και συγκεντρώνει επισκέπτες από όλη την Ευρώπη.

    Ναρμπόν

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Χτισμένη σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από τις ακτές της Μεσογείου, στον κόλπο του Λέοντα, στην περιοχή Οξιτανία, η Ναρμπόν είναι ένα από τα πιο ιστορικά μέρη της Γαλλίας, όπως αποδεικνύεται από τα ρωμαϊκά ερείπια που θα δείτε γύρω από τα καταστήματα των κεντρικών οδών. Σημαντικό αξιοθέατο της πόλης είναι ο γοτθικός καθεδρικός ναός, Saint-Just et Saint-Pasteur. Δεν ολοκληρώθηκε ποτέ πλήρως, αλλά αυτό είναι που τον κάνει τόσο ελκυστικό. Φημισμένη είναι και η σκεπαστή αγορά της πόλης (Les Halles), η οποία συχνά φιλοξενεί ιδιαίτερα πρωτότυπα νυχτερινά events.

    Βρέστη

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    «Η Βρέστη είναι ένα παράδειγμα του να μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του», γράφει το Time Out για αυτή την πόλη-λιμάνι που βρίσκεται στην καρδιά της Βρετάνης, στη βορειοδυτική Γαλλία. Μπορεί να μην τη λες όμορφη εκ πρώτης όψεως (οι βομβαρδισμοί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου είχαν ως αποτέλεσμα η πόλη να γεμίσει τσιμέντο), όμως αν «ξύσεις την επιφάνεια» θα ανακαλύψεις μια πόλη όλο χρώματα, με γοητευτικές γωνιές, γκαλερί τέχνης και παμπ. Ένα εποχιακό φέρυ (από Απρίλιο έως Σεπτέμβριο) μεταφέρει τους επισκέπτες απέναντι, στην άγρια ​​όμορφη χερσόνησο του Crozon, όπου οι γρανιτένιοι όγκοι δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο.

    Σινόν

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μια μικρή πόλη με μεγάλη ομορφιά και ένα σπουδαίο κάστρο. Σκαρφαλωμένο πάνω από τα σπίτια, το κάστρο του Σινόν είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης, χτισμένο με τον χαρακτηριστικό ασβεστόλιθο της περιοχής. Ιδρύθηκε από τον Θεοβάλδο Α΄ κόμη του Μπλουά και τον 11ο αιώνα αποκτήθηκε από τους κόμητες του Ανζού. Το 1840 αναγνωρίστηκε ως ιστορικό Μνημείο από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού. Κάνοντας μια βόλτα στην πόλη θα βρείτε άφθονες κάβες και wine bars, αλλά και μερικά όμορφα παλαιοβιβλιοπωλεία που αξίζει να επισκεφθείτε.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider