Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 21.5°C
    Clear

    Μασσαλία: Μια πόλη με ξεχωριστή γοητεία

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Μασσαλία: Μια πόλη με ξεχωριστή γοητεία

    Πολύχρωμη και αυθεντικά μεσογειακή, η Μασσαλία, μία από τις πιο ιστορικές πόλεις της Γαλλίας, είναι ιδανική για εξερεύνηση όλες τις εποχές.

    Η Μασσαλία είναι η σημαντικότερη πόλη-λιμάνι της Γαλλίας και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, μετά το Παρίσι. Αυτή η ξεχωριστή πόλη του γαλλικού Νότου, στην περιοχή της Προβηγκίας, κουβαλά μια τεράστια ιστορία. Πολλοί την αποκαλούν «η ελληνική πόλη της Γαλλίας» γιατί ιδρύθηκε από Έλληνες Φωκαείς περί το 600 π.Χ. Η στρατηγική θέση της Μασσαλίας στη Μεσόγειο μετέτρεψε την πόλη σε ένα χωνευτήρι λαών και πολιτισμών.

    Μπορεί μέχρι πριν από κάποια χρόνια να κουβαλούσε τη ρετσινιά του «αμαρτωλού» λιμανιού, όμως σήμερα η Μασσαλία ζει μια δεύτερη νεότητα. Η πόλη κυριολεκτικά μεταμορφώθηκε χάρη στα έργα ανάπλασης διάσημων αρχιτεκτόνων και μπήκε δυναμικά στον τουριστικό χάρτη της Γαλλίας και της Ευρώπης μετά το 2013 και την ανάδειξή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ηλιόλουστη (με μέσο όρο 300 ημέρες ηλιοφάνειας), πολύχρωμη και αυθεντικά μεσογειακή, η Μασσαλία είναι ένας προορισμός για όλες τις εποχές.

    Τι θα δείτε

    Παλιό Λιμάνι

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Vieux Port, το παλιό λιμάνι, παραμένει το σήμα κατατεθέν της Μασσαλίας. Είναι το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο της πόλης και αυτό που δίνει τον παλμό της. Περπατήστε γύρω από ολόκληρο το πέταλο, από το οχυρό St-Nicolas σε σχήμα αστεριού που φρουρεί τη νότια πλευρά του λιμανιού μέχρι το Fort St-Jean στη βόρεια πλευρά του. Εδώ θα δείτε κι ένα από τα πιο δημοφιλή νέα αξιοθέατα της πόλης, το στέγαστρο από καθρέφτη, δια χειρός του γνωστού Βρετανού αρχιτέκτονα Norman Foster.

    Mucem

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στο παλιό λιμάνι, δίπλα στο Fort St Jean, βρίσκεται ένα αρχιτεκτονικό θαύμα, που αποτελεί μέρος της αναβίωσης της Μασσαλίας μετά το 2013: το Μουσείο Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πολιτισμών (MuCEM), με πλήθος εκθεμάτων που έχουν σχέση με τη Μεσόγειο. Σχεδιασμένο από τον αλγερινής καταγωγής αρχιτέκτονα Rudy Ricciotti, διαθέτει δύο εντυπωσιακά κτήρια, έναν υπέροχο κήπο και εστιατόριο-café.

    Château d'If

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Πάρτε το καραβάκι από το παλιό λιμάνι για να επισκεφθείτε το μικρό νησάκι Chateau d’If με το φρούριο-φυλακή όπου βρισκόταν φυλακισμένος ο Κόμης Μόντε Κρίστο στο ομώνυμο μυθιστόρημα που έγραψε το 1844 ο Αλέξανδρος Δουμάς.

    Basilica Notre Dame de la Garde

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ανεβείτε στο υψηλότερο σημείο της πόλης και στη Notre Dame de la Gare, τη μεγάλη βασιλική με το χρυσό άγαλμα της Παναγίας στο καμπαναριό, που αποτελεί σύμβολο της πόλης. Το εσωτερικό της κοσμείται από ζωηρές τοιχογραφίες, μωσαϊκά και έργα τέχνης, ενώ ο εξωτερικός χώρος προσφέρει φοβερή θέα στην πόλη. Μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο ή το τρενάκι από το παλιό λιμάνι ή να περπατήσετε περίπου 30 λεπτά.

    Le Panier

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Μασσαλία έχει τη δική της Μονμάρτρη - και αυτή είναι η συνοικία Le Panier, η οποία βρίσκεται βόρεια του Vieux Port. Στο παλαιότερο και πιο γραφικό κομμάτι της Μασσαλίας θα ανακαλύψετε έναν γοητευτικό κόσμο γεμάτο με γκράφιτι, μικρά μαγαζάκια και εργαστήρια καλλιτεχνών, μπιστρό, ντελικατέσεν και καφέ με χαλαρούς ρυθμούς. Αξίζει να κάνετε μια στάση στο μπαρόκ La Vieille Charité, το πτωχοκομείο του 17ου αιώνα που σήμερα στεγάζει το Μουσείο Μεσογειακής Αρχαιολογίας, το Μουσείο Τέχνης Αφρικής, Ωκεανίας και Αμερικής, το Διεθνές Κέντρο Ποίησης της Μασσαλίας, σινεμά και εκθεσιακούς χώρους.

    Παλάτι Longchamp

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ακολουθώντας τη λεωφόρο Longchamp θα φτάσετε στο ομώνυμο παλάτι με το εντυπωσιακό συντριβάνι και το υπέροχο πάρκο. Εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο Καλών Τεχνών και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

    Τι να δοκιμάσετε

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στην τοπική κουζίνα την τιμητική τους έχουν τα φρέσκα ψάρια, με την περίφημη ψαρόσουπα bouillabaisse (μπουγιαμπέσα) να πρωταγωνιστεί. Στα εστιατόρια του παλιού λιμανιού και στον δρόμο La Canebière θα δοκιμάσετε την παραδοσιακή σούπα-σπεσιαλιτέ, καθώς και μύδια, στρείδια, γαρίδες, καλαμάρια γεμιστά ή τηγανητά και μεσογειακά πιάτα που μυρίζουν θάλασσα. Επίσης, η πόλη τρέφει βαθιά αγάπη για την πίτσα.

    Οι τοπικές αγορές της Μασσαλίας είναι γεμάτες γευστικούς θησαυρούς. Περιηγηθείτε στον δαιδαλώδη λαβύρινθο των υπαίθριων πάγκων στο Marché des Capucin στη συνοικία Noailles. Είτε πρόκειται για εποχιακά φρούτα και λαχανικά από την Προβηγκία είτε για χαλβά Μέσης Ανατολής ή μπαχαρικά της Βόρειας Αφρικής, αυτή η υπαίθρια αγορά αντικατοπτρίζει την πολυπολιτισμική Μασσαλία. Το ταξίδι στις γεύσεις του κόσμου συνεχίζεται στα έθνικ εστιατόρια του Cours Julien.

    Shopping

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Κανείς δεν φεύγει από την πόλη χωρίς να πάρει για το σπίτι savon de Marseille, το παραδοσιακό σκληρό σαπούνι, φτιαγμένο από με συνταγή 600 ετών, με φυτικά έλαια και θαλασσινό νερό από τη Μεσόγειο. Πωλείται σε όλη την πόλη. Επισκεφθείτε μία από τις παραδοσιακές βιοτεχνίες για να δείτε από κοντά πώς φτιάχνεται το διάσημο σαπούνι Μασσαλίας και να μάθετε για την ιστορία του και τον τρόπο παρασκευής του.

    Κοντινές εκδρομές

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Με αφετηρία τη Μασσαλία μπορείτε να επισκεφθείτε το τουριστικό θέρετρο Cassis με τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά, αλλά και το εντυπωσιακό Εθνικό Πάρκο Calanques που αποτελείται από μοναδικής ομορφιάς φιόρδ με ψηλά βράχια και μικρές παραλίες. Οι περισσότερες από αυτές είναι προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα (εκδρομικά σκάφη αναχωρούν από το παλιό λιμάνι της Μασσαλίας). Αξίζει επίσης μια ημερήσια εκδρομή στην Aix-en-Provence, μια μικρή και πανέμορφη πόλη με παλιά σπίτια, δαιδαλώδη σοκάκια και μικρές πλατείες.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider