Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sun 22.7°C
    Clouds

    Οικονομικό city break στη Σόφια: Τι να δείτε μέσα σε δύο μέρες

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Οικονομικό city break στη Σόφια: Τι να δείτε μέσα σε δύο μέρες

    Ανακαλύψτε τους θησαυρούς της πρωτεύουσας της Βουλγαρίας μέσα σε δύο μέρες.

    Είναι από τα μέρη που ενδεχομένως δεν έχετε σκεφτεί να επισκεφθείτε. Όμως, η Σόφια είναι μία καλή επιλογή για λίγες μέρες και για μικρό budget. Φωλιασμένη στους πρόποδες του επιβλητικού όρους Βίτοσα, η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας είναι μια πόλη πλούσια σε πολιτισμό και ιστορία που επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις για τους ταξιδιώτες.

    Δύο μέρες αρκούν για να δείτε αρκετά αξιοθέατα και να απολαύσετε χαλαρές βόλτες σε μια πόλη που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε έναν δελεαστικό προορισμό για οικονομικά city breaks. Από τη Θεσσαλονίκη είναι πολύ εύκολο να πάτε στη Σόφια και οδικώς, ενώ από την Αθήνα το ταξίδι με αεροπλάνο διαρκεί μία ώρα και κάτι.

    Τα top αξιοθέατα στη Σόφια

    Καθεδρικός Ναός Alexander Nevsky

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το μέγεθος αυτού του ναού θα σας εντυπωσιάσει. Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι είναι ένας από τους μεγαλύτερους ναούς στον κόσμο, καθώς και ένα από τα σύμβολα και βασικά αξιοθέατα της Σόφιας. Χτισμένος σε νεοβυζαντινό ρυθμό, ο καθεδρικός καταλαμβάνει έκταση 3.170 τετρ. μέτρων και χωράει στο εσωτερικό του 10.000 άτομα. Ο κεντρικός θόλος του ναού είναι ζωγραφισμένος από το διάσημο Ρώσο ζωγράφο Ιβάν Γκριγκόρεβιτς Μιασοέντοφ. Το αριστουργηματικό αυτό έργο έχει συνολική επιφάνεια 850 τ.μ., ενώ στην περίμετρο του θόλου είναι γραμμένο το «Πάτερ Ημών» με χρυσά γράμματα. Στην κρύπτη του ναού υπάρχει ένα μουσείο εικόνων παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης.

    Εκκλησία της Αγίας Σοφίας

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας βρίσκεται πολύ κοντά στον ναό του Alexander Nevsky και αποτελεί μια από τις παλαιότερες εκκλησίες της Βουλγαρίας. Ο σημερινός ναός χτίστηκε στα μέσα του 6ου αιώνα μ.Χ. στη θέση παλαιότερου ναού. Ο ναός εξελίχθηκε στο θρησκευτικό κέντρο της πόλης και τον 14ο αιώνα η πόλη πήρε το όνομά της από το ναό, η οποία ήταν γνωστή μέχρι τότε ως Σρέντετς.

    Εθνικό Παλάτι Πολιτισμού (NDK)

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το«NDK», το οποίο εγκαινιάστηκε το 1981, φιλοξενεί πολλές εκδηλώσεις, συναυλίες, εκθέσεις τέχνης, παραστάσεις και συνέδρια. Μπροστά από το επιβλητικό κτήριο η μεγάλη και όμορφα σχεδιασμένη πλατεία, στο τέλος του πεζόδρομου Vitosa, αποτελεί ένα πολύ ωραίο μέρος για περίπατο, καφέ και φωτογραφίες.

    Λεωφόρος Βίτοσα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η πεζοδρομημένη Λεωφόρος Βίτοσα είναι ο κύριος εμπορικός δρόμος της πόλης, όπου πλήθος από καφέ, εστιατόρια και κάθε λογής καταστήματα προσελκύουν κόσμο όλες τις ώρες της ημέρας. Μια βόλτα εδώ είναι must, για να χαζέψετε, να ψωνίσετε και να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας.

    Εθνικό Θέατρο Ιβάν Βάζοφ

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Κρατικό Θέατρο Ιβάν Βάζοφ είναι το παλαιότερο και πιο αξιόλογο θέατρο της Βουλγαρίας. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και ιδρύθηκε το 1904 από τους καλλιτέχνες της ομάδας Salza i Smyah, (Δάκρυα και Γέλιο). Το θεατρικό έργο του Ιβάν Βάζοφ, «Οι Απόκληροι», ήταν η πρώτη παράσταση που ανέβηκε στο θέατρο όταν άνοιξε. Ακόμα κι αν δεν καταφέρετε να δείτε κάποια παράσταση, αξίζει η επίσκεψη για να δείτε από κοντά το επιβλητικό νεοκλασικό κτήριο, που είναι σχεδιασμένο από τους διάσημους Βιεννέζους αρχιτέκτονες θεάτρων Χέρμαν Χέλμερ και Φέρντιναντ Φέλνερ.

    Borisova Gradina

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το πιο διάσημο πάρκο μέσα στην πόλη έχει πανύψηλα δέντρα, λιμνούλες, παγκάκια, εστιατόρια και καφέ και είναι γεμάτο ζωή από οικογένειες με παιδιά, ποδηλάτες και αθλητές. Αξίζει να το επισκεφτεί κάποιος κυρίως την άνοιξη που όλα είναι ανθισμένα. Στην κορυφή του πάρκου βρίσκεται και το στάδιο Vasil Levski.

    Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αφιερώστε λίγο χρόνο για να εξερευνήσετε το πλούσιο παρελθόν της χώρας στις αίθουσες του μεγαλύτερου ιστορικού μουσείου της Βουλγαρίας, του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Χιλιάδες εκθέματα αφηγούνται ιστορίες για τσάρους, αρχαίες φυλές και εντυπωσιακούς χρυσούς θησαυρούς. Το μουσείο βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης, στην περιοχή Boyana και μπορείτε να το συνδυάσετε με μια επίσκεψη στην Εκκλησία της Μπογιάνα, ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της μεσαιωνικής βουλγαρικής τέχνης που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

    Εκδρομή στο βουνό

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μια πολύ καλή επιλογή για σύντομη εκδρομή είναι το βουνό Vitosha, το οποίο είναι εύκολα προσβάσιμο από την πόλη και προσφέρει πολλές ευκαιρίες για χαλάρωση σε μια καταπράσινη φύση, πεζοπορία, σκι και άλλες αθλητικές δραστηριότητες.

    Προτάσεις για φαγητό

    Το Mekitsa & Kafe είναι μια καλή επιλογή για να ξεκινήσετε τη μέρα σας δοκιμάζοντας mekitsa, δηλαδή τη βουλγαρική εκδοχή της τηγανίτας. Νόστιμο πρωινό θα βρείτε και στον φούρνο Hlebar - μην παραλείψετε να δοκιμάσετε παραδοσιακή banitsa (πίτα) μαζί με boza (ρόφημα από δημητριακά με χαμηλή περιεκτικότητα αλκοόλ).

    Manastirska Magernitsa
    Manastirska Magernitsa
    Πηγή: Manastirska Magernitsa

    Για τοπική κουζίνα σας προτείνουμε τα Manastirska Magernitsa, Shtastliveca και Raketa Rakia Bar. Ένα ωραίο μοντέρνο εστιατόριο είναι το Made in Blue. Εκτός από νόστιμα ευρωπαϊκά πιάτα, έχει καλά κοκτέιλ.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider