Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Thu 17°C
    Clouds

    Γιατί οι ψηφιακοί νομάδες επιλέγουν το Μπάνσκο

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Γιατί οι ψηφιακοί νομάδες επιλέγουν το Μπάνσκο

    Πώς το Μπάνσκο της Βουλγαρίας έγινε μία από τις κορυφαίες κοινότητες ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη.

    Χτισμένο στους πρόποδες των βουνών Πιρίν, το Μπάνσκο της Βουλγαρίας είναι ένα από τα πιο αγαπημένα θέρετρα των φανατικών του σκι. Πέρα από αυτό, όμως, η πόλη έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε top προορισμό για φηφιακούς νομάδες (digital nomads), αναφέρει το BBC.

    Με τις αλλαγές που έφερε που η πανδημία του κορονοϊού στην εργασιακή κουλτούρα, η τάση των «ψηφιακών νομάδων» επιταχύνθηκε ραγδαία. Όλο και περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι που δεν είναι απαραίτητο να βρίσκονται σε ένα γραφείο για να κάνουν τη δουλειά τους, ταξιδεύουν με ένα λάπτοπ στο χέρι και εργάζονται από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη.

    Αν και οι έρευνες δείχνουν ότι οι ψηφιακοί νομάδες προτιμούν γενικά τις παράκτιες πόλεις, τα νησιά και τους παραθαλάσσιους προορισμούς, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι εξ αποστάσεως επιλέγουν αυτό το ορεινό θέρετρο στην ενδοχώρα της Βουλγαρίας.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    «Μια ζεστή μέρα νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, περισσότεροι από 700 επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες γέμισαν τα καφέ αυτής της επαρχιακής πόλης των 10.000 κατοίκων στη νοτιοδυτική Βουλγαρία», γράφει το BBC. «Μέσα σε ένα κτήριο στην κεντρική πλατεία, ένας νεαρός Γερμανός εκθείαζε τις αρετές της τετράωρης εβδομαδιαίας εργασίας σε ένα γεμάτο αμφιθέατρο, ενώ στο τοπικό πάρκο εκατοντάδες ψηφιακοί νομάδες παρακολούθησαν τους συνομηλίκους τους να μιλούν για θέματα που κυμαίνονταν από τεχνητή νοημοσύνη έως στρατηγικές δικτύωσης και συμβουλές υγείας. Το βράδυ, μια μεγάλη μερίδα θεατών του φεστιβάλ διασκέδαζε σε ένα υπαίθριο μπαρ».

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Bansko Nomad Fest έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη ετήσια γιορτή της ψηφιακής νομαδικής ζωή στον κόσμο. Τώρα στον τέταρτο χρόνο του, αυτό το φεστιβάλ μιας εβδομάδας περιλαμβάνει δεκάδες ομιλίες που μεταδίδονται ζωντανά, ομαδικά δείπνα και δραστηριότητες όπως ράφτινγκ, όλα οργανωμένα από μια μικρή ομάδα εθελοντών.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ο αυξανόμενος αριθμός των digital nomads που επιλέγουν το Μπάνσκο είναι πιο ορατός κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, αλλά αυτό είναι μόνο η μισή ιστορία, αναφέρει το BBC. Σύμφωνα με το Nomad List, η πόλη είναι ο «πιο σταθερά αναπτυσσόμενος κόμβος απομακρυσμένης εργασίας» στον κόσμο τα τελευταία πέντε χρόνια. Από το 2018, έχει αυξηθεί κατά 231%, περισσότερο από τη Βαρσοβία, τη Μαδρίτη και το Ταλίν.

    Η ιστορία ξεκινά με τον Matthias Zeitler, έναν Γερμανό επιχειρηματία που ήρθε στο Μπάνσκο το 2016 ενώ έψαχνε για μέρη για να δημιουργήσει έναν χώρο εργασίας. Ο Zeitler ενθουσιάστηκε από τη φυσική ομορφιά της περιοχής και τα πρακτικά οφέλη: γρήγορο Wi-Fi, προσιτό κόστος διαβίωσης και χαμηλοί φόροι. Το 2016 άνοιξε το Coworking Bansko, το οποίο αναπτύχθηκε γρήγορα, ενώ το 2020 ξεκίνησε το Bansko Nomad Fest, του οποίου τα 729 διαθέσιμα εισιτήρια εξαντλήθηκαν το 2023.

    Σύμφωνα με το BBC, το Μπάνσκο φιλοξενεί πλέον περισσότερους από 300 απομακρυσμένους εργαζόμενους κάθε μήνα, με τον πληθυσμό να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της χιονοδρομικής σεζόν. Αν και το να συνδυάζεις σκι και δουλειά ακούγεται σίγουρα πολύ ενδιαφέρον, το Μπάνσκο έχει κι άλλα πολλά για να σε τραβήξει.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μόλις λιώσουν τα χιόνια, τα δάση, οι τιρκουάζ λίμνες και οι απόκρημνες κορυφές του Εθνικού Πάρκου Πιρίν που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Unesco, προσφέρουν άφθονες ευκαιρίες για υπαίθριες δραστηριότητες, από πεζοπορία μέχρι ποδηλασία και ιππασία. Επίσης, η ποικιλία των κοινωνικών εκδηλώσεων είναι εκπληκτική (μαθήματα salsa, δείπνα, επιτραπέζια παιχνίδια, αθλήματα, εκδρομές σε θερμές πηγές, μπάρμπεκιου κ.ά.).

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    «Αυτό που κάνει το Μπάνσκο να ξεχωρίζει είναι το πόσο χαλαρή, φιλική και φιλόξενη είναι η κοινότητα εδώ», λέει η Camille Poire, marketing manager από τη Γαλλία, που επισκέπτεται την πόλη από το 2018. «Ζούσα στο Λονδίνο με την οικογένειά μου από τα 12 μου και πίστευα ότι δεν θα ζούσα ποτέ ξανά στη Βουλγαρία», αναφέρει ο βουλγαρικής καταγωγής Vladimir Dimitrov, ο οποίος μετακόμισε στο Μπάνσκο πριν από πέντε χρόνια αφού συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να συνδυάσει τη διαδικτυακή εργασία με το snowboard και την ποδηλασία βουνού. «Επιπλέον, το κόστος ζωής ήταν πολύ χαμηλότερο, οπότε δεν ήθελε και πολλή σκέψη», προσθέτει ο ίδιος.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η περίπτωση του Dimitrov δείχνει μια αυξανόμενη τάση. Τα ακίνητα είναι φθηνά για τα δυτικά δεδομένα, και ενώ οι τιμές αυξάνονται, παραμένουν προσιτές: ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου κοστίζει 40.000-70.000 ευρώ, ενώ το μηνιαίο ενοίκιο είναι επίσης σχετικά φθηνό με τα διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου να κοστίζουν 300-500 ευρώ.

    Με πληροφορίες από BBC Travel

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider