Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 18.5°C
    Clouds

    Αλβανία: Τα μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Αλβανία: Τα μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε

    Από υπέροχες παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά μέχρι γραφικές, ιστορικές πόλεις και ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους, η Αλβανία κρύβει πολλές ομορφιές που περιμένουν να τις ανακαλύψετε.

    Η Αλβανία τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ευρώπη για διακοπές, με τον αριθμό των τουριστών να έχει εκτοξευτεί. Η γειτονική μας χώρα έχει φυσικές ομορφιές και αξιοθέατα που δεν φαντάζεστε - από παραλίες που καλύπτουν όλα τα γούστα μέχρι αρχαιολογικούς χώρους και συναρπαστικά ορεινά τοπία.

    «Η Αλβανία είναι η Ευρώπη που δεν ήξερες ότι υπάρχει. Τραχιά βουνά γεμάτα με μονοπάτια πεζοπορίας, αρχαία ερείπια κρυμμένα στη σκιά των δέντρων, εκπληκτικές παραλίες για εξερεύνηση και ταχέως αναπτυσσόμενα αστικά κέντρα», γράφει το περιοδικό Time Out σε πρόσφατο ταξιδιωτικό αφιέρωμά του για την Αλβανία. Αν σχεδιάζετε ταξίδι στη γειτονική χώρα, μπορείτε να αρχίσετε την εξερεύνηση από την παρακάτω λίστα.

    Τίρανα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η πρωτεύουσα της Αλβανίας είναι μια πόλη με αρκετό πράσινο, πολύχρωμα κτήρια και πολλά μέρη που αξίζει να δείτε. Αρκετά κτήρια της κομμουνιστικής εποχής έχουν μετατραπεί σε μουσεία, γκαλερί τέχνης και μνημεία. Το παλιό και το σύγχρονο συνυπάρχουν αρμονικά στα Τίρανα. Κάντε μια βόλτα στην κεντρική πλατεία και στο μεγάλο πάρκο της πόλης με την τεχνητή λίμνη. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την πολυσύχναστη συνοικία Blloku, όπου θα βρείτε μια μεγάλη γκάμα εστιατορίων και μερικά από τα πιο όμορφα καφέ και μπαρ της πόλης. Το Σαββατοκύριακo, ανεβείτε με το τελεφερίκ στο όρος Dajti για να φάτε με τους ντόπιους και να απολαύσετε μια υπέροχη θέα στην πόλη.

    Μπεράτ

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η πόλη Μπεράτ (Berat) στη νοτιοκεντρική Αλβανία είναι γνωστή για την ομορφιά και την αρχιτεκτονική της. Το Μπεράτ είναι χτισμένο στη δεξιά όχθη του ποταμού Οσούμ, λίγο πριν την ένωσή του με τον ποταμό Μολίστ. Είναι γνωστό και ως η «Πόλη των Χιλίων Παραθύρων» εξαιτίας των πολλών μεγάλων παραθύρων που έχουν τα σπίτια του. Το πευκοδάσος πάνω από την πόλη ομορφαίνει την περιοχή, ενώ ο ποταμός Οσούμ έχει ανοίξει ένα φαράγγι στα ασβεστολιθικά πετρώματα στα δυτικά της κοιλάδας, δημιουργώντας φυσικό φρούριο γύρω από το οποίο χτίστηκε η πόλη σε διαφορετικά επίπεδα. Σημαντικό αξιοθέατο του Μπεράτ είναι το βυζαντινό κάστρο, το οποίο χρονολογείται κυρίως από τον 13ο αιώνα και περιέχει πολλές βυζαντινές εκκλησίες και οθωμανικά τζαμιά.

    Ksamil, Αλβανική Ριβιέρα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ο μαζικός τουρισμός έχει αλλάξει δραματικά την αλβανική ακτογραμμή τα τελευταία χρόνια, αλλά το Ksamil (Εξαμίλι), το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Κέρκυρα, διατηρεί κάτι από τη γοητεία που προσέλκυσε για πρώτη φορά τους επισκέπτες στην Αλβανική Ριβιέρα. Επισκεφθείτε την περιοχή off season για να απολαύσετε καλύτερα τις υπέροχες παραλίες της.

    Βουθρωτό

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ο πιο εντυπωσιακός αρχαιολογικός χώρος της Αλβανίας βρίσκεται σε μια όμορφη τοποθεσία κάτω από σκιερά δάση και στις όχθες μιας ήσυχης παράκτιας λιμνοθάλασσας, περίπου 20 χλμ. νότια από τους Αγίους Σαράντα. Κατοικημένo από τα προϊστορικά χρόνια, το Βουθρωτό (Butrint) υπήρξε έδρα ελληνικής πόλης και αργότερα χριστιανικής επισκοπής. Ο σημερινός αρχαιολογικός χώρος αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

    Αργυρόκαστρο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η ιστορία της μικρής πόλης του Αργυροκάστρου (Gjirokastër) στη νότια Αλβανία, ξεκινάει πριν από τουλάχιστον 2.500 χρόνια – με μερικούς από τους θησαυρούς της να συγκεντρώνονται στο μικρό μουσείο της πόλης. Σήμερα, οι περισσότεροι επισκέπτες έρχονται για να δουν τα 600 περίπου εντυπωσιακά αρχοντικά της Οθωμανικής εποχής που είναι διάσπαρτα στην πόλη και στη γύρω πλαγιά, μερικά από τα οποία είναι ανοιχτά για το κοινό. Το όμορφο, αλλά τουριστικό κέντρο της πόλης είναι γεμάτο με πλακόστρωτα δρομάκια, καφέ και καταστήματα με σουβενίρ.

    Σκόδρα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η πόλη Σκόδρα (Shkodër) στη βορειοδυτική Αλβανία αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα και ιστορικότερα μέρη της χώρας, καθώς και σημαντικό πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο. Χτισμένη στο πλάι μιας λίμνης, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα, η πόλη στολίζεται από κτήρια βαμμένα σε παστέλ χρώματα και κομψές πλατείες. Επίσης, η Σκόδρα διαθέτει μερικά από τα καλύτερα μουσεία της Αλβανίας (όπως το Εθνικό Μουσείο Φωτογραφίας Marubi και το Site of Witness and Memory Museum που περιγράφει το πρόσφατο κομμουνιστικό παρελθόν της Αλβανίας), ένα μεγάλο συγκρότημα φρουρίων, μερικά εξαιρετικά εστιατόρια και μεγάλες, αμμώδεις παραλίες σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο.

    Αλβανικές Άλπεις

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Οι Αλβανικές Άλπεις ειναι γνωστές και ως «Καταραμένα Βουνά». Ωστόσο, κάθε άλλο παρά καταραμένες είναι. Οι κοιλάδες αυτών των πανύψηλων βουνών είναι γεμάτες με λιβάδια, βοσκοτόπια και λίμνες μέσα σε ένα ζωηρό πράσινο τοπίο, ενώ γραφικά, παραδοσιακά χωριά είναι διάσπαρτα στην περιοχή. Πολυάριθμα μονοπάτια φιδογυρίζουν στις πλαγιές, με πιο διάσημο το μονοπάτι τριών εθνών Peaks of the Balkans Trail.

    Απολλωνία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Λιγότερο γνωστά στους περισσότερους επισκέπτες της Αλβανίας, τα ερείπια της αρχαίας ιλλυρικής πόλης Απολλωνίας είναι ένα τεράστιο συγκρότημα 2.500 ετών, απλωμένο σε λόφους με ελαιόδεντρα. Το θέατρο και το διοικητικό κέντρο εξακολουθούν να διατηρούν το μεγαλείο και το γεμάτο θησαυρούς μουσείο αξίζει μια επίσκεψη.

    Παραλία Gjipe

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το μονοπάτι των 45 λεπτών που ξεκινά δίπλα από τους πέτρινους τοίχους της Μονής του Αγίου Θεοδώρου θα σας οδηγήσει σε μια παραδεισένια παραλία με άσπρα βότσαλα, που βρίσκεται κάτω από βράχους, στις εκβολές ενός δασώδους φαραγγιού. Στην παραλία Gjipe υπάρχει ένα εποχικό παραλιακό καφέ και, σε μικρή απόσταση, χώρος για κάμπινγκ. Καλύτερη εποχή για να την επισκεφθείτε είναι ο Ιούνιος ή ο Σεπτέμβριος.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider