Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sat 16.1°C
    Clouds

    Σαρδηνία: Διακοπές στο μαγικό νησί της Μεσογείου

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Σαρδηνία: Διακοπές στο μαγικό νησί της Μεσογείου

    Ιστορικές πόλεις, μεσαιωνικά χωριά, κοσμοπολίτικα λιμάνια και λευκές αμμουδιές - Όλα όσα μπορείτε να δείτε στη Σαρδηνία, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου που μαγεύει με τον φυσικό του πλούτο, την άγρια ομορφιά και την εναλλαγή τοπίων.

    Μπορεί το Αιγαίο και το Ιόνιο να µονοπωλούν το ενδιαφέρον μας κάθε καλοκαίρι, η Μεσόγειος, όµως, έχει πολλά μαγευτικά νησιά που αξίζει να βάλετε στο πλάνο σας. Η Σαρδηνία, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου (μετά τη Σικελία) και αυτόνομη περιοχή της Ιταλίας, αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή, καθώς καλύπτει κάθε τύπο ταξιδιώτη. Έχει εντυπωσιακές παραλίες με λευκή άμμο, γοητευτικές παραθαλάσσιες πόλεις, χωριά που μοιάζουν ανέγγιχτα από το πέρασμα του χρόνου, σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους αλλά και κοσμοπολίτικα θέρετρα για τους λάτρεις της dolce vita.

    Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείτε τη Σαρδηνία είναι, φυσικά, το καλοκαίρι. Αν όμως δεν σας αρέσει η πολυκοσμία, το νησί είναι πανέμορφο και στις αρχές του φθινοπώρου ή την άνοιξη. Παρακάτω συγκεντρώσαμε όσα θα σας δώσουν μια καλή γεύση από τη Σαρδηνία και τις ομορφιές της.

    Τα best of της Σαρδηνίας

    Cagliari

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η πρωτεύουσα της Σαρδηνίας αξίζει λίγο από τον χρόνο σας. Στο Κάλιαρι θα βρείτε πολυσύχναστες πλατείες με εστιατόρια και cafe, αλλά και ένα ιστορικό κέντρο ιδανικό για βόλτες. Στην κορυφή ενός λόφου, η ιστορική συνοικία Castello είναι γεμάτη θησαυρούς. Τα στενά δρομάκια, που πλαισιώνονται από αρχοντικά κτήρια, palazzi και εκκλησίες, μεταφέρουν τους ταξιδιώτες σε μια άλλη εποχή. Μερικά αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφτείτε είναι το Bastione di Saint Remy για την πανοραμική θέα και την όμορφη αρχιτεκτονική του, ο μεγαλοπρεπής καθεδρικός ναός και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

    Sassari

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μην παραλείψετε μια επίσκεψη και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σαρδηνίας, στα βορειοδυτικά του νησιού. Το Σάσσαρι εντυπωσιάζει με το ιστορικό του κέντρο, τις επιβλητικές πλατείες και τα παλάτια του. Η Piazza d’Italia με το μεγαλοπρεπές παλάτι και τη Fontana di Rosello είναι δύο σημεία που αξίζει να δείτε.

    Alghero

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Tο Αλγκέρο είναι μία από τις πιο όμορφες και ιστορικές πόλεις της Σαρδηνίας. Μια βόλτα στα δρομάκια της παλιάς πόλης θα σας φέρει στο μυαλό εικόνες από... Βαρκελώνη. Οι κάτοικοι μιλούν μια διάλεκτο της καταλανικής γλώσσας, η οποία εξαπλώθηκε όταν οι Καταλανοί εισβολείς πήραν την πόλη από τους Γενουάτες το 1353.

    Σπήλαιο του Ποσειδώνα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αυτό το σπήλαιο ηλικίας δύο εκατομμυρίων ετών βρίσκεται στο Capo Caccia, κοντά στο Alghero, και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της φύσης στο νησί. Η πρόσβαση γίνεται είτε με σκάφος είτε με τα πόδια κατεβαίνοντας περίπου 600 σκαλοπάτια που είναι σμιλεμένα στον γκρεμό και έχουν εντυπωσιακή θέα στη θάλασσα. Το σπήλαιο έχει θαυμάσιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ενώ φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες λίμνες αλμυρού νερού στην Ευρώπη, τη Lago Lamarmora.

    Tharros

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στις δυτικές ακτές της Σαρδηνίας, στο ακρωτήρι του Σαν Μάρκο κοντά στον κόλπο του Οριστάνο, βρίσκεται η αρχαία πόλη Θάρρος που λέγεται ότι ιδρύθηκε από τους Φοίνικες τον 8ο αιώνα. Στον αρχαιολογικό χώρο οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα θεμέλια του ναού, τα λουτρά, καθώς και τα θεμέλια σπιτιών και μαγαζιών, κυρίως από τη ρωμαϊκή εποχή και τα πρώτα χριστιανικά χρόνια.

    Castelsardo

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Castelsardo, που καταλαμβάνει έναν λόφο στα βορειοδυτικά του νησιού, θεωρείται ένα από τα πιο γοητευτικά χωριά της Ιταλίας, Με το καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό κάστρο, τα υπέροχα πολύχρωμα σπίτια που είναι απλωμένα στις πλαγιές του βράχου και τα αστραφτερά νερά της Μεσογείου, αυτό το χωριό μοιάζει σαν να έχει βγει από παραμύθι.

    Porto Flavia

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Κοντά στη Nebida στα νοτιοδυτικά, το Porto Flavia που μοιάζει σαν να βγήκε από σκηνή του «Game of Thrones». Χτισμένο στον γκρεμό και με θέα στη θάλασσα, αυτό το λιμάνι θεωρείται ένα αριστούργημα της μεταλλευτικής μηχανικής. Δύο σήραγγες συνδέουν το λιμάνι με ένα ορυχείο που κάποτε επέτρεπε στους εργάτες να φορτώνουν γρήγορα ορυκτά στα πλοία. Σήμερα, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στον χώρο μόνο κατόπιν ραντεβού και με ξεναγό για λόγους ασφαλείας.

    Costa Smeralda

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Τιρκουάζ νερά, πολυτελείς βίλες και μεγάλα ξενοδοχεία συνθέτουν το σκηνικό στην κοσμοπολίτικη Costa Smeralda (Σμαραγδένια Ακτή), στη βόρεια πλευρά της Σαρδηνίας. Το στολίδι της Costa Smeralda είναι το Porto Cervo, μια μικρή πόλη που κάθε καλοκαίρι μετατρέπεται σε «παιδική χαρά» του διεθνούς jet set. Το γραφικό λιμανάκι γεμίζει με πολυτελή γιοτ και οι δρόμοι με διάσημους που απολαμβάνουν τον ήλιο της Σαρδηνίας και την dolce vita.

    Οι top παραλίες

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Σαρδηνία φημίζεται για τις εντυπωσιακές παραλίες της. Οι επιλογές είναι άπειρες, όμως μερικές από τις καλύτερες παραλίες του νησιού είναι οι εξής: η δημοφιλής Poetto στο Κάλιαρι, η καλά κρυμμένη La Bombarde στο Αλγκέρο, η κοσμοπολίτικη Spiaggia Del Principe στην Costa Smeralda και η εντυπωσιακή Cala Lula στο Νουόρο.

    Extra απόδραση

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αν έχετε περισσότερο χρόνο, αξίζει να κάνετε και μια εκδρομή στο αρχιπέλαγος Λα Μανταλένα, ανάμεσα στη Σαρδηνία και την Κορσική, με τα επτά νησάκια που προτιμούν και οι ντόπιοι για τις διακοπές τους. Η Λα Μανταλένα, το μεγαλύτερο νησί, έχει μια χαριτωμένη πόλη με καλά εστιατόρια και καταστήματα, ενώ το νησάκι Budelli είναι διάσημο για τη ροζ παραλία του (Spiaggia Rosa).

    Φαγητό

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μην φύγετε από τη Σαρδηνία χωρίς να δοκιμάσετε fregula (ζυμαρικό που θυμίζει κους κους), culurgiones (ραβιόλι), malloreddus (νιόκι), αυγοτάραχο, παραδοσιακά λικέρ μύρτιλλο ή λεμόνι και, φυσικά, τα περίφημα τοπικά τυριά. Τα καλύτερα μέρη για να απολαύσετε παραδοσιακό φαγητό είναι τα agriturismi - εστιατόρια με φάρμες που μαγειρεύουν χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τοπικά υλικά.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider