Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Thu 19°C
    Clouds

    Παλμανόβα: Η άγνωστη ιταλική πόλη με σχήμα αστεριού

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Παλμανόβα: Η άγνωστη ιταλική πόλη με σχήμα αστεριού

    Η Παλμανόβα στη βόρεια Ιταλία είναι η απόλυτη «γεωμετρική» πόλη. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και καλύτερα διατηρημένες πόλεις - φρούρια της Ευρώπης που είναι χτισμένες σε σχήμα αστεριού.

    Άγνωστες στο πλατύ ταξιδιωτικό κοινό, οι πόλεις - φρούρια που είναι χτισμένες σε σχήμα αστεριού βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη την Ευρώπη. Αποτελούν διαμάντια αρχιτεκτονικής και ξεχωρίζουν για την τέλεια γεωμετρική ομορφιά τους. Μία από από τις μεγαλύτερες και καλύτερα διατηρημένες είναι η Παλμανόβα, η οποία βρίσκεται στη βορειοανατολική Ιταλία, στην αυτόνομη περιφέρεια Φριούλι-Βενέτσια Τζούλια, 17 χλμ. από το Ούντινε, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Σλοβενία.

    Η ιστορία της Παλμανόβα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Οι Ενετοί έχτισαν την Παλμανόβα το 1593 για να υπερασπιστούν τα βορειοανατολικά σύνορα της δημοκρατίας τους. Οι ουμανιστικές ιδέες της Αναγέννησης ήταν θεμελιώδεις για τη δημιουργία της πόλης. Η Παλμανόβα σχεδιάστηκε ως μια ουτοπική πόλη, της οποίας οι πολίτες θα είχαν όλα όσα χρειάζονταν για τις αγροτικές, εμπορικές και πνευματικές τους ανάγκες.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η πόλη οχυρώθηκε, όχι με παραδοσιακό τρόπο, αλλά σε σχήμα αστεριού – κάτι που μπορεί να καταλάβει κανείς μόνο από ψηλά. Το μοναδικό αυτό σχήμα ήταν έμπνευση του αρχιτέκτονα και συγγραφέα Βιτσέντζο Σκαμότσι. Οι αρχιτέκτονες της εποχής πίστευαν πως η γεωμετρική αρμονία ενισχύει την ευεξία της κοινωνίας.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σε όλη την ιστορία της, η πόλη πολιορκήθηκε μόνο τρεις φορές. Στις αρχές του 1800, η πόλη κατακτήθηκε από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Πολύ σύντομα, η Παλμανόβα τέθηκε υπό αυστριακή επιρροή αλλά τελικά προσαρτήθηκε από την Ιταλία το 1866. Κατά τη διάρκεια του Πρώτου και του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ο ιταλικός στρατός χρησιμοποίησε την πόλη ως βάση, όπου στήθηκαν νοσοκομεία και άλλες εγκαταστάσεις. Η πόλη έγινε ένα εθνικό μνημείο το 1960 και αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 2017.

    Μια πόλη ανοιχτό μουσείο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η πόλη με την οχύρωσή της, που παραμένει ανέπαφη μέχρι σήμερα, αποτελεί αξιοθέατο από μόνη της. Στην καρδιά όλων βρίσκεται η κεντρική πλατεία: η Piazza Grande. Στην πραγματικότητα είναι ένα τεράστιο τετράγωνο (ή καλύτερα, πεντάγωνο) με έναν μεγάλο ανοιχτό χώρο που έχει σχεδιαστεί για να αποτελεί κομβικό σημείο για την κοινότητα. Γύρω από από την πλατεία υπάρχει μια σειρά από κτήρια με έντονα χρώματα, μερικά από τα οποία στεγάζουν καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ. Εδώ δεσπόζει και ο Duomo, ο όμορφος αναγεννησιακός καθεδρικός ναός της πόλης, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 1636.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στην άλλη πλευρά της πλατείας, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν το Palazzo del Provveditore Generale, το οποίο στεγάζει το Δημαρχείο που χρονολογείται από το 1598, καθώς και το Palazzo del Governatore delle Armi που σήμερα έχει μετατραπεί σε Ιστορικό Στρατιωτικό Μουσείο.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μια σειρά τεσσάρων ομόκεντρων δρόμων απλώνεται από την Piazza Grande, ακολουθώντας τα ίδια γεωμετρικά μοτίβα, και εξαπλώνεται μέχρι τις εξωτερικές επάλξεις. Υπάρχουν διάφορα σημεία όπου οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν γύρω από τις επάλξεις και να πάρουν μια ιδέα για το πώς λειτουργούσε η οχύρωση αυτής της πόλης σε σχήμα αστεριού.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider