Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Tue 21.4°C
    Clear

    Βελιγράδι: Προσιτό και γεμάτο εκπλήξεις

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Βελιγράδι: Προσιτό και γεμάτο εκπλήξεις

    Τα σημαντικότερα αξιοθέατα και τα μικρά μυστικά για ένα υπέροχο city break στο Βελιγράδι. Ανακαλύψτε έναν προορισμό - έκπληξη στην καρδιά των Βαλκανίων

    Πόλη γεμάτη ενέργεια και εκπλήξεις, το Βελιγράδι αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν μικρές και οικονομικές αποδράσεις, πέρα από τα συνηθισμένα. Χτισμένη στη συμβολή δύο ποταμών, του Δούναβη και του Σάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σερβίας ακροβατεί ανάμεσα στο παλιό και το καινούργιο και γοητεύει με τις αντιθέσεις της. Συγκεντρώσαμε τα καλύτερα της σερβικής πρωτεύουσας και σας τα παρουσιάζουμε.

    Βελιγράδι: Τι να δείτε

    travelgo.gr
    Το Εθνικό Μουσείο Βελιγραδίου στην Πλατεία Δημοκρατίας (πηγή: Shutterstock)

    Όλοι δίνουν ραντεβού στο έφιππο άγαλμα του Πρίγκηπα Μιχαήλ, στην Πλατεία της Δημοκρατίας. Εδώ βρίσκονται μερικά από τα πιο διάσημα κτήρια της πόλης, όπως το Εθνικό Μουσείο (άνοιξε ξανά τις πόρτες του το 2018 ύστερα από ανακαίνιση που κράτησε 15 χρόνια) και το κτήριο του Εθνικού Θεάτρου.

    travelgo.gr
    Ο πεζόδρομος Knez Michailova (πηγή: Shutterstock)

    Ο Δρόμος του Πρίγκιπα Μιχαήλ (Knez Michailova) θεωρείται ένας από τους ομορφότερους πεζόδρομους της Ευρώπης. Ο πιο εμπορικός δρόμος της πόλης είναι γεμάτος με καταστήματα, cafes και μουσικούς του δρόμου. Στη βόλτα σας θα δείτε πολλά εντυπωσιακά κτίσματα του 19ου αιώνα, όπως το ξενοδοχείο Srpska Kruna που χτίστηκε το 1869 και σήμερα χρησιμοποιείται ως βιβλιοθήκη.

    travelgo.gr
    Το φρούριο Kalemegdan (πηγή: Shutterstock)

    Το φρούριο-πάρκο Kalemegdan βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και ατενίζει από ψηλά το σημείο όπου ενώνονται ο Δούναβης και ο Σάβας. Το σκηνικό εδώ αποτελείται από πύργους, γεφυράκια, πλακόστρωτα δρομάκια, μνημεία-σύμβολα όπως το Pobednik (Άγαλμα του Νικητή) και όμορφα πάρκα ιδανικά για περιπάτους και ποδήλατο. Στο Kalemegdan βρίσκονται επίσης ο ζωολογικός κήπος της πόλης και το Στρατιωτικό Μουσείο που παρουσιάζει όλη τη στρατιωτική ιστορία της Γιουγκοσλαβίας. Κατά καιρούς το φρούριο φιλοξενεί συναυλίες, εκθέσεις καλλιτεχνών και ανοιχτές αγορές.

    travelgo.gr
    Το Άγαλμα του Νικητή (πηγή: Shutterstock)

    Ο επιβλητικός ναός του Άγιου Σάββα, στην κορυφή του λόφου Vraĉar, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ορθόδοξους ναούς στον κόσμο και το πιο μνημειώδες κτήριο της πόλης. Είναι χτισμένος εκεί όπου, σύμφωνα με την παράδοση, οι Οθωμανοί έκαψαν τα λείψανα του Αγίου Σάββα το 1594 κατά τη διάρκεια μιας εξέγερσης. Με ύψος 82 μέτρα και έναν τρούλο βάρους 4.000 τόνων, είναι ορατός από πολλά σημεία της πόλης. Το εσωτερικό του ναού βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή- ωστόσο είναι επισκέψιμο- ενώ οι εξωτερικοί τοίχοι είναι καλυμμένοι με λευκό μάρμαρο και γρανίτη.

    travelgo.gr
    Ο ναός του Άγιου Σάββα (πηγή: Shutterstock)

    Το Μουσείο Nikola Tesla παραμένει ένα από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα του Βελιγραδίου. Αφιερωμένο στον διάσημο Σέρβο επιστήμονα και εφευρέτη, φιλοξενεί μια συλλογή του περιλαμβάνει περίπου 60.000 πρωτότυπα έγγραφα και γύρω στα 5.700 άλλα προσωπικά αντικείμενα, μεταξύ αυτών και την τεφροδόχο του.

    travelgo.gr
    Το Μουσείο Τέσλα (πηγή: Shutterstock)

    Ενδιαφέρον έχει και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του ποταμού Σάβα, στη μέση ενός πάρκου, και έχει μια συλλογή 35.000 περίπου έργων, μεταξύ αυτών των Ρόι Λίχτενσταϊν, Άντι Γουόρχολ, Ζουάν Μιρό, Ντέιβιντ Χόκνεϊ, Ιβαν Μέστροβιτς και άλλων μετά το 1900.

    travelgo.gr
    Η Skadarlija (πηγή: Shutterstock)

    Η διάσημη γειτονιά της Skadarlija είναι το πιο γραφικό κομμάτι στο ιστορικό κέντρο του Βελιγραδίου. Στο παρελθόν ήταν η περιοχή που συγκέντρωνε τους ποιητές και τους μποέμ καλλιτέχνες της πόλης. H Skadarlija αποκαλείται και «Μονμάρτη του Βελιγραδίου» και θα σας θυμίσει τη δική μας Πλάκα. Η περιοχή είναι γεμάτη με μπαράκια, cafes και παραδοσιακά εστιατόρια με ζωντανή μουσική (kafanas).

    travelgo.gr
    To Zenum (πηγή: Shutterstock)

    Αν έχετε χρόνo, αξίζει να κάνετε μια βόλτα στο Zemun, στην απέναντι όχθη. Πρόκειται για μια παλιά γειτονιά με μικρά γραφικά σπίτια και πλακόστρωτα δρομάκια που φτάνουν μέχρι την όχθη του Δούναβη. Βασικά αξιοθέατα είναι ο πύργος του Gardos πάνω στον ομώνυμο λόφο και αρκετές παλιές εκκλησίες. Εδώ θα βρείτε και αρκετά καλά εστιατόρια.

    Τι να δοκιμάσετε

    travelgo.gr
    Τοπικό street food (πηγή: Shutterstock)
    • Πάρτε το πρωινό σας όπως οι ντόπιοι στο Pekara Trpković. Τα burek (πίτες με φύλλο, γεμιστές με τυρί, κρέας, σπανάκι κ.ά.) είναι η σπεσιαλιτέ αυτού του φούρνου που μετράει πάνω από 100 χρόνια λειτουργίας. Έχει πάντα ουρά αλλά αξίζει η αναμονή.
    • Στο Loki δοκιμάστε pljeskavica, ένα τεράστιο burger με πανσέτα και τυρί, ή pohovani (κάτι σαν τυροκροκέτες, με λευκό ντόπιο τυρί, που σερβίρονται με σος ταρτάρ).
    • Το Dva Jelena στη γειτονιά Skadarlija είναι ένα παραδοσιακό σερβικό εστιατόριο, με καλύτερο πιάτο το karadordeva, ένα τραγανό και ζουμερό σνίτσελ με καϊμάκι (φυσικό βούτυρο που χρησιμοποιείται πολύ στη σερβική κουζίνα).
    • To Walter είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για ćevapi (μικρά κεμπάπ με μείγμα βοδινού και χοιρινού ή αρνίσιου κρέατος).
    • Μια καλή επιλογή για παραδοσιακή σερβική κουζίνα είναι και το Mornar. Έχει νόστιμα σπιτικά πιάτα όπως γεμιστές πιπεριές, duvec (μαγειρεμένα λαχανικά και χοιρινό κρέας) και ψητά κρέατα σε καλές τιμές.
    • Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε μια δυνατή rakija (σερβική εκδοχή της ρακής από διάφορα φρούτα), την ξανθιά ντόπια μπύρα Jeven, καθώς και τα κρασιά της περιοχής.
    • Πολύ ξεχωριστό είναι το Salon 5, ένα εστιατόριο «κρυμμένο» μέσα διαμέρισμα στο Zemun. Λίγα και εκλεκτά πιάτα σερβίρονται σε έναν χώρο με ντιζάιν αντικείμενα και έργα τέχνης.

    Τα καλύτερα στέκια για διασκέδαση

    travelgo.gr
    Ποταμόπλοιο στον ποταμό Σάβα (πηγή: Shutterstock)
    • Στην οδό Cetinjska, στο νούμερο 15, στο συγκρότημα μιας παλιάς ζυθοποιίας κρύβεται μια μικρή «νυχτερινή» γειτονιά με ωραία μπαρ και συναυλιακούς χώρους που αξίζει να επισκεφτείτε.
    • Το Beton Hala, σε παλιές αποθήκες κάτω από το φρούριο Kalemegdan, αποτελεί ένα πολύ δημοφιλές meeting point για φαγητό και ποτό.
    • Το Jazz Bašta με την υπέροχη αυλή του είναι το ιδανικό μέρος για τους λάτρεις της τζαζ.
    • To Bar Central σερβίρει ωραία cocktails που αξίζει να δοκιμάσετε.
    • το Meduza ειδικεύεται στα τζιν-τόνικ και φιλοξενεί μερικά από τα καλύτερα πάρτι της πόλης.
    • Το πιο εμβληματικό κλαμπ της πόλης είναι το Drugstore, στο χώρο ενός παλιού σφαγείου.
    • Τους καλοκαιρινούς μήνες η δράση μεταφέρεται στα πολυάριθμα κλαμπ-ποταμόπλοια (splavovi), που αποτελούν συνώνυμο της νυχτερινής διασκέδασης στο Βελιγράδι.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider