Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 19.6°C
    Clouds

    Λισαβόνα: Γιατί αξίζει να είναι ο επόμενος προορισμός σας

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Λισαβόνα: Γιατί αξίζει να είναι ο επόμενος προορισμός σας

    H πρωτεύουσα της Πορτογαλίας έχει ό,τι χρειάζεστε από μια εξόρμηση στην Ευρώπη: πολιτισμό, μοναδικά αξιοθέατα, ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και καλό φαγητό. Φτιάξαμε έναν μικρό οδηγό με όλα όσα πρέπει να δείτε και να κάνετε σε ένα ταξίδι στη Λισαβόνα.

    Απλωμένη σε επτά καταπράσινους λόφους, εκεί όπου ο ποταμός Τάγος συναντά τον Ατλαντικό, με τις ατμοσφαιρικές γειτονιές της, τα ρετρό τραμ που σκαρφαλώνουν στις ανηφόρες και τα ιστορικά μνημεία της, η πρωτεύουσα της Πορτογαλίας συνδυάζει με μοναδικό τρόπο το μεσογειακό ταμπεραμέντο, τη ρομαντική ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής και την κοσμοπολίτικη ζωντάνια σύγχρονης μεγαλούπολης. Η Λισαβόνα έχει τη δική της ιδιαίτερη προσωπικότητα και τον δικό της τρόπο να σε γοητεύσει.

    Υπάρχουν εξαιρετικά μουσεία, υπέροχα παλάτια και Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO για να επισκεφθείτε, αλλά ό,τι κι αν επιλέξετε να κάνετε, αυτό που κλέβει την παράσταση είναι η ίδια η πόλη: οι εικόνες και οι μυρωδιές της, τα δρομάκια της Alfama με τις απλωμένες μπουγάδες, η θέα από τα miradouros, οι μελωδίες των fados, το βουητό του παραδοσιακού τραμ, τα εξωτικά πλακάκια azulejos, τα υπέροχα πορτογαλικά ταρτάκια pasteis de Belem. Η πόλη των μεγάλων θαλασσοπόρων αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό της εξερεύνησης. Ακολουθούν οι εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσετε στη Λισαβόνα.

    Βόλτα στις γειτονιές

    travelgo.gr
    Η Alfama αποτελεί τον ιστορικό πυρήνα της Λισαβόνας (πηγή: Shutterstock)

    H Alfama είναι η παλαιότερη και πιο γραφική γειτονιά της Λισαβόνας. Πρόκειται για τη μόνη περιοχή που έμεινε ανεπηρέαστη από τον καταστροφικό σεισμό του 1755. Μια βόλτα στα δαιδαλώδη και πολύχρωμα δρομάκια της είναι βουτιά στον χρόνο. Οι προσόψεις πολλών κτηρίων είναι καλυμμένες με πανέμορφα ζωγραφιστά πλακάκια (azulejos) και οι δρόμοι είναι γεμάτοι με καταστήματα που πωλούν παραδοσιακά χειροτεχνήματα, μικρά cafe και ταβερνάκια που σερβίρουν μπακαλιάρο και πορτογαλικό κρασί. Το βράδυ, η μελαγχολική μουσική fado ακούγεται σε παλιά εστιατόρια.

    travelgo.gr
    Ο Καθεδρικός του Se (πηγή: Shutterstock)

    Ο καθεδρικός ναός Se με τους δύο πύργους και το κάστρο του Αγίου Γεωργίου (Castelo de Sao Jorge), που βρίσκεται στον ψηλότερο από τους επτά λόφους της Λισαβόνας, προσφέροντας πανοραμική θέα που κόβει την ανάσα, είναι τα top αξιοθέατα της περιοχής. Υπέροχη θέα της πόλης και του ποταμού Τάγου θα απολαύσετε και από την τοποθεσία Miradouro da Graça, κοντά στο Castelo de Sao Jorge.

    travelgo.gr
    Γραφικός δρόμος στην παλιά πόλη (πηγή: Shutterstock)

    Το Bairro Alto είναι η πιο ζωντανή συνοικία της πόλης, με ωραία μπαράκια, μοδάτα εστιατόρια και νεανική ατμόσφαιρα. Στην περιοχή Baixa θα περπατήσετε στη διάσημη λεωφόρο Da Liberdade, κατά μήκος της οποίας θα βρείτε μεγάλα καταστήματα για ψώνια. Δίπλα βρίσκεται η γειτονιά του Chiado, γεμάτη cafe, θέατρα, βιβλιοπωλεία και ενδιαφέροντα μαγαζιά. Απαραίτητη η στάση για μπίκα (πορταγαλικό εσπρέσο) στο «Cafe a Brasileira», αγαπημένο στέκι του Φερνάντο Πεσόα, με ένα μπρούτζινο άγαλμά του καθισμένο στο τραπέζι που πάντα προτιμούσε.

    Το ρετρό τραμ

    travelgo.gr
    Το τραμ περνάει ξυστά από προσόψεις σπιτιών στις ανηφόρες (πηγή: Shutterstock)

    Οι διαδρομές με τα παραδοσιακά τραμ, που περνάνε δίπλα από τα σπίτια και τα μαγαζιά και σου αποκαλύπτουν πολλές όμορφες γωνιές της πόλης, είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε. Ειδικά το τραμ 28 αποτελεί αξιοθέατο από μόνο του. Ξεκινάει από την Praça do Martim Moniz, περνάει από πολλές περιοχές του κέντρου και ανηφορίζει μέχρι την Alfama, προσφέροντας υπέροχη θέα στην πόλη.

    Το ιστορικό Belem

    travelgo.gr
    Ο Πύργος του Belem, στο σημείο όπου ο Τάγος ενώνεται με τον Ατλαντικό (πηγή: Shutterstock)

    Η ιστορική περιοχή του Belem διαθέτει μοναδικά αξιοθέατα, Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Είναι το σημείο όπου ο Τάγος ενώνεται με τον Ατλαντικό, το μέρος απ΄ όπου ξεκινούσαν κάποτε οι θαλασσοπόροι για τις περιπετειώδεις ανακαλύψεις τους. Εδώ θα δείτε τον Torre de Belém, έναν επιβλητικό λευκό πύργο που συνδυάζει μαυριτανικά, γοτθικά και αναγεννησιακά στοιχεία, καθώς και το Μοναστήρι του Αγίου Ιερώνυμου (Mosteiro dos Jeronimos), όπου βρίσκονται οι τάφοι των Βάσκο ντα Γκάμα και Φερνάντο Πεσόα.

    Τα fados

    travelgo.gr
    Τα fados είναι η μουσική παράδοση της χώρας (πηγή: Shutterstock)

    Τα fados είναι τα μελαγχολικά, λαϊκά τραγούδια των Πορτογάλων που εξιστορούν πληγωμένους έρωτες, παιχνίδια της μοίρας και δυνατά συναισθήματα. Η μουσική-σύμβολο για τη Λισαβόνα. Θα τα ακούσετε σε πολλά εστιατόρια και μπαρ, στις γειτονιές Alfama, Mouraria και Lapa. Στην Alfama μπορείτε να επισκεφθείτε και το Μουσείο Fado που αποκαλύπτει τις ρίζες της παραδοσιακής μουσικής.

    Οι γεύσεις

    travelgo.gr
    Γλυκιά συντροφιά στις βόλτες θα σας κρατήσουν πεντανόστιμα πορτογαλικά ταρτάκια (πηγή: Shutterstock)

    Στη Λισαβόνα θα δοκιμάσετε μπακαλιάρο σε όποια εκδοχή μπορείτε να φανταστείτε. Γενικά, θα ευχαριστηθείτε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, χωρίς να λείπουν από τα πιάτα και τα κρεατικά. Γραφικές ταβέρνες (tascas) με καλό φαγητό αλλά και εστιατόρια με πιο δημιουργική κουζίνα και διεθνείς γεύσεις θα βρείτε στην περιοχή Bairro Altο. Μην παραλείψετε τα πεντανόστιμα pastéis de belém, δηλαδή μικρές φωλιές από τραγανό φύλλο γεμάτες με κρέμα - ό,τι πρέπει για να γλυκάνετε τις βόλτες σας στην πόλη. Αξίζει να τα δοκιμάσετε από το ομώνυμο ιστορικό ζαχαροπλαστείο, που τα φτιάχνει με μυστική συνταγή από το 1837.

    Το Parque das Nacoes

    travelgo.gr
    Ηλιοβασίλεμα στο Πάρκο των Εθνών (πηγή: Shutterstock)

    Χτισμένο στην περιοχή που αναπτύχθηκε για τη διεθνή έκθεση της Λισαβόνας Expo ‘98, δίπλα στον ποταμό Τάγο, το Πάρκο των Εθνών (Parque das Nacoes) είναι ένα φουτουριστικό αστικό τοπίο που αποκαλύπτει στους επισκέπτες το σύγχρονο πρόσωπο της πορτογαλικής πρωτεύουσας. Ιδανικός προορισμός για όλη την οικογένεια, περιλαμβάνει το τεράστιο εμπορικό κέντρο Vasco da Gama και το Oceanario de Lisboa - ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά ενυδρεία της Ευρώπης. Υπάρχουν επίσης εστιατόρια, πολυχώροι αναψυχής, καζίνο και πάρκα ιδανικά για πικνίκ, ενώ μπορείτε να κάνετε βόλτες με ποδήλατο και τελεφερίκ.

    Εκδρομή στην παραμυθένια Σίντρα

    travelgo.gr
    Η αριστοκρατική Σίντρα είναι γεμάτη με παλάτια (πηγή: Shutterstock)

    Αν έχετε χρόνο, αξίζει να επισκεφθείτε και στην κοντινή πόλη Σίντρα, που απέχει 40 λεπτά με το τρένο από τη Λισαβόνα. Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αυτή η παραμυθένια πόλη είναι γεμάτη με παλάτια, κήπους και επαύλεις. Το επιβλητικό Palacio Nacional de Sintra, το πολύχρωμο Palacio Nacional da Pena, στην κορυφή απόκρημνου βράχου, το Castelo dos Mouros και το Palácio de Monserrate με τον πανέμορφο βοτανικό κήπο, είναι τα αξιοθέατα που θα φωτογραφήσετε.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider