Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Δράμα
    Thu 20.9°C
    Clouds

    Γνωρίστε το μικρό «Άμστερνταμ» της Ελλάδας

    ΔΡΑΜΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Γνωρίστε το μικρό «Άμστερνταμ» της Ελλάδας

    Το καταπράσινο ελληνικό χωριό με το πανέμορφο ποτάμι που θυμίζει Ολλανδία.

    Τελευταία, ένα χωριουδάκι της Δράμας τράβηξε την προσοχή μας και ελπίζουμε να τραβήξει και τη δική σας, αφού μοιάζει με ένα μικρό, βουκολικό Άμστερνταμ. Με τον ποταμό που διαπερνά την κοινότητα και φιλοξενεί μαγαζιά και σπίτια στις καταπράσινες όχθες του με τα ψηλά πλατάνια, το Κεφαλάρι θυμίζει τα κανάλια της ολλανδικής πρωτεύουσας που σφύζουν από ζωή.

    Το Κεφαλάρι βρίσκεται περίπου στο μέσο της διαδρομής μεταξύ Δράμας και Καβάλας, σε απόσταση κάπου 20 χιλιόμετρα εκατέρωθεν. Ανήκει στον δήμο Δοξάτου και αποτελείται από δύο μαχαλάδες, το Άνω και το Κάτω Κεφαλάρι, με πληθυσμό περίπου 850 κατοίκους.

    Χαρακτηριστικό του χωριού είναι ο Ζυγάκτης, το γάργαρο ποτάμι που το διασχίζει, γύρω από το οποίο είναι χτισμένα ταβέρνες, προβλήτες, σπίτια και γεφύρια. Η περιοχή είναι καταπράσινη, πλούσια σε θαμνώδη βλάστηση αλλά και πανύψηλα πλατάνια, ιτιές και πεύκα στα πιο χερσαία σημεία.

    Τα άφθονα τρεχούμενα νερά του επέτρεψαν τη δημιουργία ιχθυοτροφείων οξύρρυγχου, που προορίζεται κυρίως για την παραγωγή εξαιρετικού χαβιαριού που εξάγεται. Το Κεφαλάρι ιδρύθηκε το 1921, από πρόσφυγες που έφτασαν από τον Πόντο μετά τη γενοκτονία, ενώ επί τουρκοκρατίας ονομαζόταν Μπουρνάμπασι.

    Φημίζεται για τα γραφικά ταβερνεία και καφενεία του δίπλα στο ποτάμι, τα πεντακάθαρα πόσιμα νερά του και τη δροσιά που επικρατεί όλο τον χρόνο, προσφέροντας καταφύγιο από το καλοκαιρινό λιοπύρι.

    Πηγή: Reader.gr

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider