Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Ζωνιανά
    Sat 8.1°C
    Clouds

    Πάρνωνας: 5 χωριά για την άνοιξη

    ΑΡΚΑΔΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Πάρνωνας: 5 χωριά για την άνοιξη

    Ακολουθήστε μας σε πέντε πανέμορφα χωριά σκαρφαλωμένα στις καταπράσινες πλαγιές του Πάρνωνα, που είναι ιδανικά για ανοιξιάτικες αποδράσεις.

    Η άνοιξη είναι ιδανική εποχή για να εξερευνήσετε τον Πάρνωνα, το κατάφυτο βουνό που χωρίζει την Αρκαδία από τη Λακωνία. Υπέροχα παραδοσιακά χωριά, καταπράσινα δάση, καστανιές, καρυδιές, κερασιές, έλατα και πλατάνια, εντυπωσιακά φαράγγια, σηματοδοτημένα μονοπάτια και βυζαντινά εκκλησάκια, προσφέρουν το ιδανικό σκηνικό για αναζωογονητικές ορεινές αποδράσεις. Παρακάτω διαλέξαμε πέντε γραφικά χωριά στον Πάρνωνα που είναι ιδανικά για ήρεμα ανοιξιάτικα Σαββατοκύριακα.

    Άνω Δολιανά, Αρκαδία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αμφιθεατρικά χτισμένα σε υψόμετρο 1.050 μ., κοντά στο δρόμο που οδηγεί από την Τρίπολη στον Πάρνωνα και μόλις δύο ώρες από την Αθήνα, τα Άνω Δολιανά είναι ένα κουκλίστικο χωριό με ωραία καλντερίμια, καλοδιατηρημένα πετρόχτιστα σπίτια και υπέροχη θέα στον κάμπο της Τρίπολης, στο Μαίναλο και στον Χελμό. Μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, με καστανιές, καρυδιές και πλατάνια να κυριαρχούν στο τοπίο, προσφέρει ιδανικό σκηνικό για αποδράσεις στην αγκαλιά της φύσης. Μια ειδυλλιακή τοποθεσία, τυλιγμένη στο πράσινο και με πανοραμική θέα στον οικισμό, είναι αυτή του Αη-Γιάννη, στο καστανόδασος, λίγο έξω από το χωριό, όπου υπάρχει και το ομώνυμο εκκλησάκι.

    Κοσμάς, Αρκαδία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ο Κοσμάς, γνωστός ως το «μπαλκόνι της Κυνουρίας», είναι ένας ήσυχος παραδοσιακός οικισμός κρυμμένος στις νοτιοανατολικές παρυφές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 1.150 μ., μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με άφθονα νερά και υπέροχα ελατοδάση. Το χωριό προσεγγίζεται είτε μέσω Λεωνιδίου είτε μέσω Σπάρτης. Έχει πετρόχτιστα σπίτια και μια πανέμορφη πλατεία με τεράστια πλατάνια, στο κέντρο της οποίας δεσπόζει η επιβλητική εκκλησία των Αγίων Αναργύρων. Το σκηνικό είναι ιδανικό για να χαλαρώσετε απολαμβάνοντας τον καφέ σας, μεζεδάκια, αλλά και παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο. Στα πόδια του χωριού, το υπέροχο καστανοδάσος προσφέρει ευκαιρίες για εξερεύνηση όλο τον χρόνο. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την εντυπωσιακή Μονή της Έλωνας, που είναι σφηνωμένη σε ένα θεόρατο απόκρημνο βράχο, μεταξύ Κοσμά και Λεωνιδίου.

    Καστάνιτσα, Αρκαδία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Πετρόκτιστα σπίτια ασπρισμένα με ασβέστη, ξύλινα μπαλκόνια και στέγες από τοπικό σχιστόλιθο δίνουν σε συνδυασμό με τους ασβεστωμένους πλακόστρωτους δρόμους μια ειδυλλιακή και ταυτόχρονα αιγαιοπελαγίτικη όψη σε τούτο το χωριό που είναι σκαρφαλωμένο σε μια από τις πιο απότομες πλαγιές του Πάρνωνα. Κοντά στα σύνορα των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας (72 χλμ. από την Τρίπολη και 65 χλμ. από τη Σπάρτη), η Καστάνιτσα είναι ένας από τους ομορφότερους παραδοσιακούς διατηρητέους οικισμούς της Πελοποννήσου. Εδώ, οι παλιότεροι μιλούν ακόμη την τσακώνικη διάλεκτο. Περπατήστε στα στενά σοκάκια για να θαυμάσετε την αυθεντική αρχιτεκτονική των σπιτιών που μετρούν έως και τρεις αιώνες ζωής. Γύρω από το χωριό απλώνεται πυκνό δάσος από έλατα και καστανιές. Στο βόρειο τμήμα ξεχωρίζουν τα ερείπια του βυζαντινού πύργου που δεσπόζει από τον λόφο με πανοραμική θέα στο χωριό αλλά και μακριά μέχρι τις κορυφές του Πάρνωνα και τον Αργολικό Κόλπο.

    Βαμβακού, Λακωνία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Βαμβακού Λακωνίας είναι ένα μικρό και γραφικό χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 900 μέτρων στη δυτική πλευρά του Πάρνωνα, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη Σπάρτη και την Τρίπολη και 2,5 ώρες από την Αθήνα. Η Βαμβακού έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Μια ομάδα νέων ανθρώπων, με καταγωγή και ισχυρούς δεσμούς με το χωριό, θέλησε να γράψει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Βαμβακούς. Το άλλοτε εγκαταλελειμμένο χωριό πήρε ξανά ζωή χάρη στην πρωτοβουλία της ομάδας, η οποία ίδρυσε τον οργανισμό Vamvakou Revival, έχοντας την ηθική και οικονομική υποστήριξη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η Βαμβακού αποτελεί ιδανικό προορισμό για οικογένειες με παιδιά όλες τις εποχές. Το χωριό διαθέτει έναν όμορφο παραδοσιακό ξενώνα, τη «Ρούγα της Βαμβακούς», εστιατόριο-καφέ και παραδοσιακό καφενείο, ενώ τα ποικίλα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά δρώμενα, που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς, συμπληρώνουν την ταξιδιωτική εμπειρία. Οι δραστηριότητες για τα παιδιά περιλαμβάνουν εργαστήρια, παιχνίδια, δημιουργική απασχόληση και βόλτες στη φύση. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Βαμβακούς εδώ.

    Τσίντζινα, Λακωνία

    travelgo.gr
    Πηγή: Ξενώνας Πρυτανείο

    Κρυμμένο μες στα έλατα, στην καρδιά του Πάρνωνα, με παραδοσιακά πέτρινα σπίτια αμφιθεατρικά χτισμένα σε τρεις πλαγιές, το χωριό Τσίντζινα (γνωστό και ως Πολύδροσο) δίνει μια αίσθηση καταφυγίου και προσφέρεται για αποδράσεις όλες τις εποχές. Ο οικισμός είναι ιδανικός για όσους αναζητούν χαλάρωση και ηρεμία, ενώ χάρη στα εννέα σηματοδοτημένα μονοπάτια διαφόρων βαθμών δυσκολίας αποτελεί δημοφιλέστατο ορμητήριο για πεζοπορίες στον Πάρνωνα και φυσιολατρικές εξορμήσεις γενικότερα. Αν έχετε διάθεση για εξερευνήσεις, γύρω από τα Τσίντζινα θα ανακαλύψετε σπήλαια, πηγές και γραφικά εκκλησάκια. Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού, το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων και η εκκλησία του Αϊ-Βλάση με τις αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider