Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Ζωνιανά
    Sun 17.5°C
    Clear

    Κάσος: Για διακοπές απόλυτης χαλάρωσης

    ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Κάσος: Για διακοπές απόλυτης χαλάρωσης

    Ανεξερεύνητη και αυθεντική, η Κάσος, το νοτιότερο νησί των Δωδεκανήσων, φημίζεται για τους όμορφους οικισμούς, τις υπέροχες παραλίες και για την εκλεκτή παραδοσιακή κουζίνα της.

    Αν αυτό που ζητάτε από τις διακοπές σας είναι μέρες απόλυτης ξεγνοιασιάς με βόλτες σε όμορφους και ήσυχους οικισμούς και βουτιές σε παρθένες παραλίες μακριά από την πολυκοσμία, τότε η Κάσος είναι ένας από τους προορισμούς που αξίζει να ανακαλύψετε. Το νοτιότερο νησί των Δωδεκανήσων, ανάμεσα στην Κάρπαθο και στην Κρήτη, διατηρεί την αυθεντικότητά του και αποτελεί ιδανικό προορισμό για πραγματικά ήρεμες διακοπές. Η Κάσος μοιάζει να έχει μείνει ανέγγιχτη από τον χρόνο και τα έθιμα του παρελθόντος παραμένουν ζωντανά.

    Τι θα δείτε στην Κάσο

    Τα χωριά

    travelgo.gr
    Φρυ (πηγή: Shutterstock)

    Το Φρυ, η πρωτεύουσα και το κύριο λιμάνι του νησιού, διατηρεί το παραδοσιακό χρώμα στην αρχιτεκτονική του, με όμορφα και καλοδιατηρημένα αρχοντόσπιτα. Αξίζει να περπατήσετε στο παλιό λιμανάκι της Μπούκας, που είναι γεμάτο με ψαρόβαρκες και καΐκια και θυμίζει πειρατικό λιμάνι. Επισκεφθείτε την εκκλησία του πολιούχου του νησιού, Αγίου Σπυρίδωνα, με το ωραίο καμπαναριό, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και στο μνημείο των ηρώων του 1821. Ξεχωριστή περιοχή στο Φρυ είναι και το παλιό λιμάνι του Εμπορειού με την πιο πολυσύχναστη παραλία του νησιού και την εκκλησία της Γέννησης της Θεοτόκου.

    travelgo.gr
    Φρυ (πηγή: Shutterstock)

    Το μεγαλύτερο χωριό του νησιού είναι η Αγία Μαρίνα. Στα στενά σοκάκια του χωριού θα δείτε καπετανόσπιτα που προδίδουν τη μεγάλη ναυτική παράδοση του νησιού, καθώς και τις εκκλησίες της Αγίας Μαρίνας και του Σταυρού του Χριστού. Στο νοτιοδυτικό κομμάτι της Αγίας Μαρίνας μπορείτε να επισκεφθείτε το σπήλαιο της Ελληνοκαμάρας που θεωρείται από τους αρχαιότερους λατρευτικούς χώρους στα Δωδεκάνησα από τη μυκηναϊκή εποχή μέχρι και την ελληνιστική.

    travelgo.gr
    Εμπορειός (πηγή: Shutterstock)

    Η Παναγία είναι ένα παλιό χωριό καπεταναίων και καραβομαραγκών. Τον Δεκαπενταύγουστο συγκεντρώνονται εδώ σχεδόν όλοι οι ντόπιοι και οι επισκέπτες εξαιτίας του μεγαλύτερου πανηγυριού του νησιού, που γίνεται στην εκκλησία Πέρα Παναγιά. Μοναδικό στο Αιγαίο είναι και το σύμπλεγμα των έξι μικρών εκκλησιών (στην Απάνω Γειτονιά), με ξυλόγλυπτα τέμπλα και εικόνες του 18ου αι. Σύμφωνα με την παράδοση προκειμένου οι κάτοικοι του χωριού να διώξουν τις έξι νεράιδες που εμφανίζονταν εκεί έχτισαν τα εκκλησάκια.

    travelgo.gr
    Παναγία (πηγή: Shutterstock)

    Το Πόλι (ο αρχαιότερος οικισμός του νησιού με τα ερείπια ενός κάστρου) και το Αρβανιτοχώρι με τα παλιά αρχοντικά, τη γραφική πλατεία και τα πολλά εκκλησάκια, είναι δύο ακόμη γραφικά χωριά της Κάσου που αξίζει να επισκεφθείτε.

    Οι παραλίες

    travelgo.gr
     Χέλατρος (πηγή: Shutterstock)

    Ο Εμπορειός είναι η οργανωμένη παραλία του ομώνυμου οικισμού και η πιο δημοφιλής του νησιού. Βρίσκεται κοντά στο Φρυ και είναι εύκολα προσβάσιμη. Η Αμμούα είναι μια μικρή αμμώδης παραλία με υπέροχη θέα στο ηλιοβασίλεμα. Έχει beach bar, ξαπλώστρες και ομπρέλες. Η Αντιπέρατος με τους τρεις όρμους, η μικρή και βοτσαλωτή παραλία Χέλατρος, το Αυλάκι και τα απομονωμένα Τριτά είναι ιδανικές για πιο ήσυχες βουτιές.

    travelgo.gr
    Αρμάθια (πηγή: Shutterstock)

    Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε με σκάφος ή καΐκι το ακατοίκητο νησάκι Αρμάθια που βρίσκεται κοντά στην Κάσο, για να βουτήξετε στα τιρκουάζ νερά της πανέμορφης παραλίας Μάρμαρα, που έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις ωραιότερες της Μεσογείου.

    Τοπικές γεύσεις

    Η Κάσος φημίζεται για την πεντανόστιμη παραδοσιακή κουζίνα της που θα σας μείνει αξέχαστη. Τα κασιώτικα ντολμαδάκια, το κασιώτικο πιλάφι (γίνεται από το ζωμό βραστού κρέατος και σερβίρεται με κανέλα), οι μακαρούνες με σιτάκα (ντόπιο κρεμώδες τυρί) και το μαύρο σουπιοπίλαφο (με μελάνι σουπιάς) είναι μερικές από τις τοπικές σπεσιαλιτέ που πρέπει να δοκιμάσετε.

    Διαμονή

    • Τα διαμερίσματα Angelica’s στο Φρυ έχουν εκλεπτυσμένη, παραδοσιακή διακόσμηση και προσφέρουν άνετη διαμονή.
    • Στο Amfi Sea View στο Φρυ θα βρείτε παραδοσιακά πετρόκτιστα δωμάτια, προσεγμένα με υπέροχη θέα και όλες τις ανέσεις.
    • Το Aeriko Hotel - Apartments στο Αρβανιτοχώρι διαθέτει άνετα και περιποιημένα δωμάτια σε ένα πολύ ωραίο και ήσυχο σημείο του νησιού, κοντά στο λιμάνι.
    • Το συγκρότημα αυτόνομων και πλήρως ανακαινισμένων διαμερισμάτων Theoxenia Apartments στο χωριό Παναγία αποτελεί μια ιδιαίτερη πρόταση διαμονής στην Κάσο.

    Φαγητό

    • Στον Εμπορειό καθίστε στην ομώνυμη ταβέρνα για φρέσκο ψάρι και μαγειρευτά μπροστά στην παραλία.
    • Στο Φρυ να δοκιμάσετε οπωσδήποτε τους θαλασσινούς μεζέδες στο Μελτέμι.
    • Καλό παραδοσιακό φαγητό, μαζί με ωραία θέα, θα απολαύσετε και στον Μύλο.
    • Το Καφενείο της Μαρούκλας στο Αρβανιτοχώρι έχει νόστιμα μεζεδάκια και σουβλάκια.
    • Στην Αγία Μαρίνα, κάντε μια στάση στην ψησταριά Καθίστρες για κοτόπουλο στη σούβλα και μπριζόλες.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider