Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Ζωνιανά
    Fri 13°C
    Clouds

    Λακωνία: Μέσα στο τριών εκατομμυρίων ετών Σπήλαιο Καστανιάς

    ΛΑΚΩΝΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Λακωνία: Μέσα στο τριών εκατομμυρίων ετών Σπήλαιο Καστανιάς

    Ένα από τα πλουσιότερα σπήλαια της Ευρώπης βρίσκεται στη Λακωνία, λίγα λεπτά από τη Νεάπολη και μία ώρα από τη Μονεμβασιά - Τρία εκατομμύρια χρόνια χρειάστηκε η φύση για να δημιουργήσει το εντυπωσιακό Σπήλαιο Καστανιάς.

    Είναι πολλά τα εντυπωσιακά αξιοθέατα που έχει δημιουργήσει η φύση στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους και σπήλαια που προκαλούν δέος στους επισκέπτες. Το Σπήλαιο Καστανιάς, στο νότιο άκρο της Πελοποννήσου, λίγα λεπτά από τη Νεάπολη Λακωνίας, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο εντυπωσιακά της Ελλάδας. Μάλιστα, λόγω της πυκνότητας, της ποικιλίας σχημάτων, των χρωμάτων και μορφών στον εσωτερικό του διάκοσμο, το συγκεκριμένο σπήλαιο κατατάσσεται δεύτερο στο είδος του σε όλη την Ευρώπη.

    Σπήλαιο Καστανιάς: Ένα στολίδι της φύσης στη Λακωνία

    Το Σπήλαιο Καστανιάς βρίσκεται στην Καστανιά Βοιών του Δήμου Μονεμβασιάς, περίπου 25 λεπτά με αυτοκίνητο από τη Νεάπολη και μία ώρα από τη Μονεμβασιά. Η καταπράσινη ορεινή διαδρομή για το σπήλαιο ακολουθεί την ανατολική απόληξη του Πάρνωνα που σβήνει στο ακρωτήριο του Μαλέα.

    travelgo.gr
    Πηγή: kastaniacave.gr

    Τρία εκατομμύρια χρόνια χρειάστηκε η φύση για να δημιουργήσει τον πλούσιο διάκοσμο αυτού του σπηλαίου που προσφέρει εικόνες σπάνιας ομορφιάς στον επισκέπτη. Θεόρατοι κόκκινοι και λευκοί «καταρράκτες», γιγάντιες κολώνες, «κουρτίνες» και «σεντόνια» ξεχύνονται σαν κέρινα ομοιώματα από την οροφή. Ανάμεσά τους φωλιάζουν «χταπόδια» και «κοράλια», «ελεφαντάκια» και «μανιτάρια», «πουλιά» και καρικατούρες, «εξωτικά φυτά» και μνημειώδη πλάσματα.

    kastania cave
    kastania cave
    Πηγή: kastaniacave.gr

    Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα από τον βοσκό Σπύρο Στιβακτά, ο οποίος παρατηρώντας τις μέλισσες του να διεισδύουν σε μια σχισμή ενός βράχου, δημιούργησε ένα άνοιγμα στο βράχο ψάχνοντας για νερό. Έτσι βρέθηκε μπροστά σε αυτό το μοναδικό θαύμα της φύσης. Από τότε, ο ίδιος και οι απόγονοί του συνήθιζαν να μπαίνουν μέσα στο σπήλαιο και να παίρνουν νερό από μια μικρή γούρνα. Το 1958, βλέποντας φωτογραφίες ενός άλλου σπηλαίου, ο Στιβακτάς κατάλαβε τη σπουδαιότητα του και το γνωστοποίησε στους συντοπίτες του. Έτσι ξεκίνησε η προσπάθεια αξιοποίησής του και το σπήλαιο έγινε ευρύτερα γνωστό.

    travelgo.gr
    Πηγή: kastaniacave.gr

    Το Σπήλαιο Καστανιάς έχει έκταση 1.500 τ.μ. και χωρίζεται σε δύο επίπεδα, ενώ ο επισκέπτης ακολουθεί μια διαδρομή 500 μ. Σπάνιες παρουσίες όπως δίσκοι, επίπεδοι σταλαγμίτες, εκκεντρίτες και ελικτίτες, έχουν τον ιδιαίτερο τόπο τους στο σπήλαιο και αποτελούν σημαντικούς σταθμούς της ξενάγησης.

    travelgo.gr
    Πηγή: kastaniacave.gr

    Στον προαύλιο χώρο του σπηλαίου λειτουργεί αναψυκτήριο και υπάρχει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το παλιό εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα, με τοιχογραφίες που χρονολογούνται στο τελευταίο τέταρτο του 14ου αιώνα.

    Στο site του Σπηλαίου Καστανιάς θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τις ώρες λειτουργίας και τις ξεναγήσεις.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider