Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Ζωνιανά
    Fri 10.6°C
    Clear

    Καϊμάκτσαλαν: Λευκή μαγεία στο ψηλότερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας

    ΠΕΛΛΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Καϊμάκτσαλαν: Λευκή μαγεία στο ψηλότερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας

    Εντυπωσιακά χιονισμένα πλάνα από το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρα-Καϊμάκτσαλαν, που έχει το μεγαλύτερο υψόμετρο από όλα τα χιονοδρομικά της Ελλάδας, στα 2.500 μέτρα περίπου. Θεωρείται ως το ιδανικό κέντρο για βελτίωση τεχνικής και διαδρομές σε απάτητο χιόνι

    Ο Βόρας (ή Καϊμάκτσαλαν) είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, μετά τον Όλυμπο και τον Σμόλικα. Το όνομα Καϊμάκτσαλαν είναι η τούρκικη ονομασία των ψηλότερων κορυφών του βουνού και σημαίνει «ο κλέφτης της κρέμας», του χιονιού δηλαδή, αφού από όλα τα βουνά της Ελλάδας εδώ πέφτει πρώτα το χιόνι και λιώνει τελευταίο.

    Στην ψηλότερη κορυφή του βουνού βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρα-Καϊμάκτσαλαν, το πιο διάσημο χιονοδρομικό της Μακεδονίας και ένα από τα πιο οργανωμένα της χώρας, με εξαιρετικές υποδομές και πίστες για όλα τα γούστα. Είναι το ψηλότερο χιονοδρομικό της Ελλάδας (από 2.000 έως 2.524 μ.) και ένα από τα λίγα με τόσο μεγάλη διάρκεια χιονιού.

    Διαβάστε ακόμη:

    Βόρας: Απόδραση στο ψηλότερο χιονοδρομικό της Ελλάδας

    travelgo.gr
    Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρα - Καϊμάκτσαλαν είναι το ψηλότερο της Ελλάδας (πηγή: Shutterstock)

    Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρα – Καϊμάκτσαλαν είναι το ψηλότερο της Ελλάδας και χάρη στη θέση του και την υποστήριξη με το σύστημα τεχνητής χιόνωσης, λειτουργεί από τα τέλη Νοεμβρίου έως μέσα Απριλίου. Η λειτουργία του ξεκίνησε το 1994 και η δημοφιλία του απλώθηκε σε όλη την Ελλάδα.

    travelgo.gr
    Το Καϊμάκτσαλαν είναι η χαρά του χιονοδρόμου (πηγή: Shutterstock)

    Το κατώτερο σημείο του χιονοδρομικού κέντρου είναι στα 2.050 μ. με το κεντρικό καταφύγιο, πάρκινγκ, σχολές σκι και φτάνει μέχρι τα 2.480 μ. στο τέλος της διαδρομής του αναβατήρα Κρέμαση. Το χιονοδρομικό διαθέτει έναν εναέριο αναβατήρα τύπου διθέσιας καρέκλας, τρεις συρόμενους αναβατήρες τύπου πιάτου και άγκυρας, δύο αναβατήρες αρχαρίων, εγκατάσταση τεχνητής χιόνωσης και 12 πίστες διάφορων δυσκολιών. Θεωρείται ως το ιδανικό κέντρο για βελτίωση τεχνικής και διαδρομές σε απάτητο χιόνι. Η θέα από το βουνό είναι εξαιρετική και όταν το επιτρέπει ο καιρός μπορεί να παρατηρήσει κάποιος τον Θερμαϊκό κόλπο και την κορυφή του Ολύμπου.

    Το κανάλι Nature Drone Makis Theodorou στο Youtube ανάρτησε ένα εντυπωσιακό βίντεο:

    Το παράξενο εκκλησάκι στην κορυφή του βουνού

    travelgo.gr
    Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία χιονισμένο (πηγή: Shutterstock)

    Το πιο εντυπωσιακό σημείο του βουνού είναι η κορυφή Προφήτης Ηλίας με το εκκλησάκι με την οξυκόρυφη στέγη που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των Σέρβων πεσόντων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αξίζει η βόλτα με snowcat έως εκεί για να απολαύσετε τη συγκονιστική θέα από την τρίτη υψηλότερη κορυφή της Ελλάδας (2.524 μ.). Η εκκλησία χτίστηκε το 1920, σε χώρο που παραχώρησαν οι Έλληνες στους Σέρβους με σκοπό να δημιουργήσουν μνημείο για τους νεκρούς τους, από την μάχη που έγινε εκεί το 1916.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider