Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Πιερία
    Fri 8.5°C
    Clouds

    Ελατοχώρι Πιερίας: Για σκι με φόντο τον Όλυμπο

    ΠΙΕΡΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ελατοχώρι Πιερίας: Για σκι με φόντο τον Όλυμπο

    Το Ελατοχώρι Πιερίας δεν είναι τυχαία ένας από τους πιο αγαπημένους χειμερινούς προορισμούς. Η άγρια ομορφιά του τοπίου και η θέα προς τον Όλυμπο εντυπωσιάζουν, ενώ το χιονοδρομικό κέντρο προσελκύει τους λάτρεις του σκι στις πίστες του.

    Σκαρφαλωμένο στα Πιέρια Όρη, που αποτελούν τη συνέχεια του Ολύμπου προς τα βορειοδυτικά, το Ελατοχώρι είναι ένας υπέροχος φυσιολατρικός προορισμός για χειμερινές αποδράσεις. Το παραδοσιακό χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 800 μέτρων, μέσα σε ένα τοπίο άγριας ορεινής ομορφιάς.

    Μόλις 25 χλμ. από την Κατερίνη και 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, το Ελατοχώρι Πιερίας σου δίνει την ευκαιρία να απολαύσεις ηρεμία, καθαρό αέρα και βόλτες στην ανέγγιχτη φύση των Πιερίων, αλλά και χειμερινά σπορ στο ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο - ένα από τα νεότερα της χώρας- που βρίσκεται στα 1.400-1.800 μέτρα με μια υπέροχη θέα προς τον Όλυμπο, τις ακτές της Χαλκιδικής και τον Αλιάκμονα.

    Ελατοχώρι: Μαγευτική απόδραση στα Πιέρια Όρη

    travelgo.gr
    Το Ελατοχώρι χιονισμένο (πηγή: Shutterstock)

    Το Ελατοχώρι αποτελείται από δύο οικισμούς, τον παλιό και τον νέο. Η πρώτη ονομασία του χωριού ήταν Σκουτέρνα, από την ενασχόληση των κατοίκων με τα μάλλινα υφάσματα (σκουτιά), τα οποία επεξεργάζονταν ή εμπορεύονταν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

    Ο παραδοσιακός οικισμός καταστράφηκε όταν όλο το χωριό κάηκε από τους Γερμανούς στις 27 Γενάρη του 1944. Με την έναρξη λετουργίας του χιονοδρομικού κέντρου, ο παλιός οικισμός γνώρισε μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Πετρόκτιστοι ξενώνες και ταβέρνες που σερβίρουν τοπικές σπεσιαλιτέ, σε αρμονία με τη φύση που αγκαλιάζει τον οικισμό με οξιές, καστανιές και βελανιδιές συνθέτουν ένα πανέμορφο σκηνικό. Δίπλα από τον παραδοσιακό οικισμό βρίσκεται ο σημερινός οικισμός του Ελατοχωρίου σε υψόμετρο 850 μέτρων.

    elatohori
    elatohori
    Πηγή: Shutterstock

    Στο Παλιό Ελατοχώρι βρίσκεται ο βυζαντινός ναός τους Αγίου Νικολάου, ο οποίος χτίστηκε το 1776. Στο εσωτερικό του υπάρχει ένα σπάνιο ξυλόγλυπτο τέμπλο καθώς και μερικές βυζαντινές αγιογραφίες, οι οποίες σώζονται ακόμα και σήμερα. Ένα ακόμη σημείο που αξίζει να δείτε είναι ο παλιός νερόμυλος, στον οποίο οι Ελατοχωρίτες άλεθαν καλαμπόκι και σιτάρι για να παράξουν αλεύρι. Στο Νέο Ελατοχώρι, το Λαογραφικό Μουσείο διαθέτει μια συλλογή αποτελούμενη από προσφορές των κατοίκων, οικογενειακά και ιστορικά κειμήλια, οικιακά σκεύη, χρηστικά αντικείμενα και εργαλεία.

    travelgo.gr
    Ο καταρράκτης Σωτήρη Ρέμα (πηγή: Shutterstock)

    Για τους λάτρεις της φύσης και του βουνού, το Ελατοχώρι προσφέρει διάφορες δραστηριότητες για όλες τις εποχές. Υπάρχουν πολλά οριοθετημένα μονοπάτια (Ερατούς, Απόλλωνα, Μουσών) για εξερεύνηση, μέσα από πυκνά δάση, πηγές που σκάβουν εντυπωσιακά φαράγγια και καταρράκτες (Σωτήρη Ρέμα, Κρεμαστός), ορειβατικές διαδρομές προς τις κορυφές των Πιερίων, δασικοί δρόμοι για ποδηλασία και αναρριχητικό πεδίο.

    Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου

    travelgo.gr
    Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου απέχει μόλις 8 χλμ. από το χωριό (πηγή: Shutterstock)

    Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά των Πιερίων Ορέων, στη θέση «Παπά Χωράφι» σε υψόμετρο 1.400 - 1.800 μέτρων, σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία με θέα τον Αλιάκμονα, την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, τον Όλυμπο, τον Θερμαϊκό και τη Χαλκιδική. Απέχει ελάχιστα από το χωριό και είναι ένα από τα ομορφότερα μικρά χιονοδρομικά της Ελλάδας.

    travelgo.gr
    Αν και σχετικά καινούργιο, το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου έχει γίνει δημοφιλές στους λάτρεις των χειμερινών σπορ (πηγή: Shutterstock)

    Οι εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου περιλαμβάνουν 10 πίστες με κυμαινόμενη υψομετρική διαφορά και με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας ώστε να ικανοποιούνται τόσο οι έμπειροι και απαιτητικοί σκιέρ όσο και οι αρχάριοι. Επίσης, λειτουργεί μια πίστα για snowboard και μια για έλκηθρα. Διαθέτει διθέσιο εναέριο αναβατήρα 1287 μ. και υπάρχουν επίσης δύο συρόμενοι αναβατήρες.

    Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου λειτουργεί το ανακαινισμένο διώροφο σαλέ με καφέ-μπαρ και εστιατόριο, σχολές εκμάθησης σκι και ιατρείο παροχής πρώτων βοηθειών. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider