Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Ζωνιανά
    Thu 16.1°C
    Clouds

    New age διακοπές στην Καλαμάτα!

    ΚΑΛΑΜΑΤΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    New age διακοπές στην Καλαμάτα!

    Σε απόσταση μόνο 2,5 ωρών από την Αθήνα, με λαμπερές θάλασσες, καταπληκτικό φαγητό, νυχτερινή ζωή και οικονομική διαμονή, η Καλαμάτα γίνεται ο νέος ανερχόμενος τουριστικός προορισμός της χώρας.

    Εύφορες πεδιάδες και επιβλητικά βουνά, απλωτές παραλίες και βοτσαλωτοί ορμίσκοι, περήφανα χωριά και βυζαντινές εκκλησιές συνταιριάζονται αρμονικά σε έναν τόπο που ικανοποιεί απόλυτα την προσδοκία για αξέχαστες διακοπές.
    Η Καλαμάτα - πρωτεύουσα και κεντρικό λιμάνι της Μεσσηνίας - μας αποκαλύπτεται στον μυχό του Μεσσηνιακού κόλπου, θεμελιωμένη, πιθανότατα, στη θέση της ομηρικής πόλης Φαραί. Ο ίσκιος του Ταύγετου, οι απέραντοι ασημόχρυσοι ελαιώνες που ακουμπούν στην ακτή και μια ατέλειωτη παραλία ζωγραφίζουν με τα ομορφότερα χρώματα τη χαρισματική πολιτεία. Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, χάρη στα προϊόντα της εύφορης μεσσηνιακής γης (λάδι, σταφίδες, σύκα κ.ά.), εξελίχθηκε σε πλούσιο αστικό κέντρο και σε σημαντικό λιμάνι.

    travelgo image

    Περίπατος στην πόλη
    Σημείο αναφοράς της γοητευτικής μεγαλούπολης είναι το θρυλικό «κάστρο της Ιζαμπώ» που ζωντανεύει κάθε καλοκαίρι χάρη στο καταξιωμένο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού. Το Κάστρο με την πανοραμική θέα είναι χτισμένο στη θέση της ακρόπολης των Φαρών. Κατασκευάστηκε τον 13ο αι. από τον Γουλιέλμο Βιλλαρδουϊνο και υπέστη μεταγενέστερες προσθήκες και μετατροπές από τους Ενετούς και Τούρκους. Στους πρόποδες του κάστρου βρίσκεται ο ημισπηλαιώδης ναός του Αγ. Ιωάννου ο οποίος χρονολογείται στους μεταβυζαντινούς χρόνους.
    Πανέμορφη είναι η Παλαιά Πόλη, αγαπημένος τόπος συνάντησης των νέων, καθώς εδώ συγκεντρώνεται μεγάλο κομμάτι της νυχτερινής ζωής. Επισκεφθείτε τον μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής (1873), πολιούχο εκκλησία της Καλαμάτας, τη Μονή Καλογραιών (12ου αι.) με το περίφημο εργαστήρι μεταξοϋφαντουργίας και τη βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων (13ου αι.), με την πλινθοπερίκλειστη τοιχοποιία. Η εκκλησία αυτή τυγχάνει ιδιαίτερης ιστορικής αξίας καθώς εδώ τελέστηκε η πρώτη δοξολογία της απελευθερωμένης Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821.

    travelgo image

    Επισκεφθείτε ακόμη:
    Το Δημαρχείο, την Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής, το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο με ευρήματα που χρονολογούνται από την εποχή του χαλκού έως τους ρωμαϊκούς χρόνους, το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο με παραδοσιακά αντικείμενα, τοπικές ενδυμασίες και κειμήλια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το δημοτικό θέατρο και το Πάρκο Σιδηροδρόμων όπου εκτίθενται παλιές μηχανές και σιδηροδρομικά βαγόνια.

    Σημείο συνάντησης και περιπάτου κατοίκων και επισκεπτών είναι η ευρύχωρη κεντρική πλατεία Βασιλέως Γεωργίου. Από εδώ ξεκινά το πεζοδρομημένο τμήμα της κεντρικής οδού Αριστομένους, όπου λειτουργούν πολλά εμπορικά καταστήματα και καφέ. Δυτικά από την πλατεία, αναπτύσσεται η συνοικία γύρω από τον γραφικό σιδηροδρομικό σταθμό, με δίκτυο πεζοδρόμων, μικρά καφέ-μπαρ και ταβέρνες.

    Ένα από τα χαρίσματα της Καλαμάτας, είναι η τεράστια οργανωμένη παραλία 4 χλμ με ήσυχα πεντακάθαρα νερά που της χαρίζουν κάθε χρόνο τη γαλάζια σημαία. Το παραλιακό μέτωπο εκτείνεται κατά μήκος της λεωφόρου Ναυαρίνου και αποτελεί ένα από τα ομορφότερα σημεία της πόλης για βόλτα, ποδηλατάδα και φυσικά δροσερές βουτιές.

    Στη δυτική παραλία βρίσκεται η αξιόλογη μαρίνα της πόλης με πολλές τουριστικές εγκαταστάσεις, καφέ και εστιατόρια.

    Κοντινές εξορμήσεις
    - Στην παραλία Βέργας (8 χλμ. Α), την Μικρή Μαντίνεια (10 χλμ. ΝΑ), την Αβία (12 χλμ. ΝΑ) και τις Κιτριές (17 χλμ. ΝΑ), που τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί σε θέρετρα, με σημαντική τουριστική υποδομή και έντονη νυχτερινή ζωή τους καλοκαιρινούς μήνες.
    - Στην κωμόπολη Μεσσήνη (11 χλμ. ΒΔ), με τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, το αξιόλογο Δημοτικό Μέγαρο (1870) και το Μουσείο Χαρακτικής Τ. Κατσουλίδη.
    - Στα ορεινά χωριά της δυτικής πλαγιάς του όρους Ταΰγετου, στο δρόμο προς την πόλη της Σπάρτης. Η διαδρομή ως την Σπάρτη είναι μία από τις ωραιότερες στην Ελλάδα.

    travelgo image

    Εκδηλώσεις
    - Η αναβίωση του εντυπωσιακού εθίμου του «σαϊτοπόλεμου» το Πάσχα, τη βραδιά της Ανάστασης (Δυτική Παραλία Καλαμάτας – Παλιά Σφαγεία).
    - Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες στο αμφιθέατρο του Κάστρου, το καλοκαίρι.
    - Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου, με το καθιερωμένο «γαϊτανάκι» στην κεντρική πλατεία της πόλης, κάθε πρώτη Κυριακή των Αποκριών.
    - Η αναπαράσταση του «βλάχικου γάμου», που διαδραματίζεται στην περιοχή της Μεθώνης.
    - Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, που διεξάγεται κάθε καλοκαίρι και με την καλλιτεχνική του ακτινοβολία ξεπερνά τα σύνορα της χώρας συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον χορευτών από όλο τον κόσμο (www.kalamatadancefestival.gr).
    - Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.
    - Το μεγάλο καρναβάλι στη Μεσσήνη την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, με αποκορύφωμα το έθιμο «Το κρέμασμα της Γριάς Κυρά-Συκούς» την Καθαρή Δευτέρα.
    - Οι ιπποδρομίες στο χωριό Πλατύ (16 χλμ. ΒΔ), την επομένη του Πάσχα.

    Δραστηριότητες
    - Ορειβασία στις κορυφές Άννινα, Λιποβούνι, Μαρμαρόκαστρο, Βασιλική και Νεραϊδοβούνα του Ταΰγετου.
    - Mountain bike.
    - Διαδρομές off road με τζιπ.
    - Εκδρομικό εντούρο.
    - Αλεξίπτωτο πλαγιάς.
    - Θαλάσσια σπορ.
    - Ποδήλατο.
    - Οργανωμένα κάμπινγκ θα βρείτε στην Καλαμάτα, τον Άγιο Ανδρέα, τους Γαργαλιάνους (Μαραθόπολη), την Καρδαμύλη (Νέο Προάστιο), την Κορώνη, την Μεθώνη, την Κυπαρισσία, το Πεταλίδι, την Πύλο (Γιάλοβα), την Στούπα και την Φοινικούντα.

    travelgo image

    New age διακοπές στην Καλαμάτα!

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider