Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sat 21.8°C
    Clouds

    6 υπέροχα χωριά για ανοιξιάτικες αποδράσεις

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    6 υπέροχα χωριά για ανοιξιάτικες αποδράσεις

    Από την ορεινή Ήπειρο μέχρι την παραθαλάσσια Πελοπόννησο, διαλέξαμε και σας προτείνουμε έξι πανέμορφα χωριά που είναι ιδανικά για εκδρομή τα Σαββατοκύριακα της άνοιξης.

    Η άνοιξη είναι πλέον εδώ και τα Σαββατοκύριακα που έρχονται είναι ό,τι πρέπει για αποδράσεις στην καταπράσινη φύση ή δίπλα στο κύμα. Είτε προτιμάτε βουνό είτε θάλασσα, παρακάτω έχουμε μερικές ιδέες που θα σας εμπνεύσουν να κανονίσετε μια εκδρομή αυτή την εποχή. Από τα Ζαγοροχώρια μέχρι το Πήλιο και τη Μάνη, πανέμορφα ορεινά χωριά και παραθαλάσσιοι οικισμοί που θυμίζουν νησί, σας περιμένουν για αναζωογονητικά ανοιξιάτικα Σαββατοκύριακα μακριά από την πόλη.

    Δίπλα στο κύμα

    Λιμένι, Λακωνία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αν πάτε στη Λακωνική Μάνη και δεν περάσετε από το Λιμένι, θα έχετε χάσει ένα από τα διαμάντια της περιοχής. Σε απόσταση περίπου 5 χλμ. από την Αρεόπολη, αυτό το πέτρινο λιμάνι ξεπροβάλλει μέσα σε έναν μικρό όρμο με διάφανα νερά που φτάνουν έως τα σπίτια, μαγεύοντας τους επισκέπτες με την ιδιαίτερη ομορφιά του. Έδρα και λιμάνι της επιφανούς οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων, το Λιμένι ξεχωρίζει σήμερα για τα σπίτια πάνω στη θάλασσα, ενώ συνδυάζει αρμονικά το απέραντο γαλάζιο με το ξεχωριστό πέτρινο τοπίο.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το αρχοντικό του τελευταίου ηγεμόνα (μπέη) της Μάνης, του Πετρόμπεη, με τον τετραώροφο πύργο με τα τοξωτά ανοίγματα μέσα στον οποίο έγιναν οι συνεννοήσεις και οι προετοιμασίες για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων το 1821, δεσπόζει επιβλητικά στο λιμάνι. Την εικόνα του οικισμού συμπληρώνουν το εκκλησάκι του Aγίου Σώστη, η εκκλησία του Aγίου Nικολάου και η ερειπωμένη εκκλησία της Παναγίας Bρεττής. Στο Λιμένι θα βρείτε ψαροταβέρνες, εστιατόρια, ήσυχα καφέ και μπαράκια. Τις ζεστές μέρες, δύσκολα θα αντισταθείτε στον πειρασμό να κάνετε μια βουτιά στα φανταστικά νερά από τα βράχια.

    Καρδαμύλη, Μεσσηνία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στα πόδια του Ταΰγετου και με θέα το Μεσσηνιακό κόλπο, η Καρδαμύλη (35 χλμ. από την Καλαμάτα) είναι το διαμάντι της Μεσσηνιακής Μάνης. Οι πυκνοί ελαιώνες, τα μεγαλόπρεπα κυπαρίσσια, τα περιποιημένα πέτρινα οικήματα με κατάφυτους κήπους, οι βοτσαλωτοί κολπίσκοι και το γραφικό λιμανάκι του χωριού συνθέτουν ένα κινηματογραφικό σκηνικό που μαγνητίζει τους φυσιολάτρες και τους καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένους. Πολλοί διάσημοι σταρ του Χόλιγουντ (Ίθαν Χοκ, Μπραντ Πιτ, Αντζελίνα Τζολί κ.ά.) περπάτησαν στα πέτρινα δρομάκια της Καρδαμύλης.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ο Άγγλος συγγραφέας και περιηγητής σερ Πάτρικ Λη Φέρμορ μάλιστα, δε θέλησε ποτέ να φύγει και έζησε χρόνια εκεί. Το σπίτι του στην περιοχή Καλαμίτσι αποτελεί αξιοθέατο (ανήκει στο Μουσείο Μπενάκη και είναι ανοιχτό στο κοινό, με ξεναγήσεις και οργανωμένες επισκέψεις). Πάνω σε ένα λόφο με ελιές και κυπαρίσσια, στα πόδια του Ταΰγετου, βρίσκεται η Παλαιά Καρδαμύλη, ένας ερειπωμένος οικισμός που αξίζει να επισκεφθείτε. Η «επίσημη» παραλία της Καρδαμύλης είναι τα Ριτσά, δυτικά του οικισμού, ενώ σε κοντινή απόσταση θα βρείτε την παραλία του Φονέα με την άγρια ομορφιά και τα Δελφίνια με τη χοντρή άμμο. Όλες με υπέροχα, καταπράσινα νερά.

    Πούλιθρα, Αρκαδία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το πράσινο από τις πλαγιές του Πάρνωνα και τα καταγάλανα νερά συνδυάζονται αρμονικά στο παραθαλάσσιο χωριό Πούλιθρα, 8 χλμ. μακριά από το Λεωνίδιο, την πρωτεύουσα της Τσακωνιάς. Τα σπίτια με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, το όμορφο λιμανάκι, οι ψαροταβέρνες και η βοτσαλωτή παραλία με τα πεντακάθαρα νερά, δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για ήρεμες αποδράσεις. Το καταπράσινο χωριό εκτείνεται μέχρι αρκετά ψηλά πάνω στο βουνό, αλλά τουριστικά είναι γνωστό για το παραλιακό του μέτωπο με τα ταβερνάκια και τα καφέ δίπλα στο κύμα.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αν έχετε όρεξη για μια εκδρομή στα ορεινά, αξίζει να οδηγήσετε μέχρι το χωριό Κοσμάς ή αλλιώς το «μπαλκόνι της Κυνουρίας». Στη διαδρομή από το Λεωνίδιο στον Κοσμά, θα συναντήσετε το εντυπωσιακό Μοναστήρι της Παναγίας της Έλωνας, που είναι σφηνωμένο σε έναν θεόρατο απόκρημνο βράχο. Μόλις αρχίσει να καλοκαιριάζει, μπορείτε να επισκεφθείτε και την κοντινή παραλία της Πλάκας, καθώς και την εντυπωσιακή παραλία του Φωκιανού.

    Στα ορεινά

    Μονοδένδρι, Ζαγοροχώρια

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Χτισμένο σε μια εκπληκτική θέση, σε υψόμετρο 1.060 μ. και σε ελάχιστη απόσταση από το φαράγγι του Βίκου, το Μονοδένδρι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή χωριά για όσους θέλουν να γνωρίσουν την άγρια ομορφιά του Βίκου, αλλά και την ευρύτερη περιοχή των Ζαγοροχωρίων. Το Μονοδένδρι έχει να επιδείξει τις όμορφες γειτονιές του, τα στενά σοκάκια, τις εκκλησίες και τα σπίτια του, όλα φτιαγμένα σύμφωνα με την τεχνοτροπία της περιοχής και με την ομοιομορφία της γκρίζας πέτρας. Είναι η γενέτειρα των εθνικών ευεργετών Μάνθου και Γεωργίου Ριζάρη, οι οποίοι ίδρυσαν την περίφημη Ριζάρειο Σχολή.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στο χωριό βρίσκεται η Ριζάρειος Χειροτεχνική Σχολή Μονοδενδρίου, η οποία ιδρύθηκε το 1979, με σκοπό τη διατήρηση των παραδοσιακών τεχνών (στους χώρους του ιδρύματος λειτουργεί εκθετήριο και πρατήριο λαϊκής τέχνης). Ακολουθώντας ένα σύντομο μονοπάτι από την κεντρική πλατεία, θα βρεθείτε στην ιστορική Μονή της Αγίας Παρασκευής (1412), χτισμένη στο χείλος της χαράδρας του Βίκου. Αν δεν χορτάσετε τη θέα από εκεί, 6 χλμ. μετά το Μονοδένδρι, βρίσκεται η θέση Οξιά, στο στενότερο σημείο του φαραγγιού του Βίκου, με θέα καθηλωτική.

    Τσαγκαράδα, Πήλιο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Τσαγκαράδα, περίπου 50 χλμ. από το Βόλο, από την πλευρά του Αιγαίου, είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο πράσινα χωριά του Πηλίου, εκεί όπου το βουνό συναντά τη θάλασσα. Όσοι λατρεύουν να «χάνονται» στη φύση, θα βρουν τον παράδεισό τους εδώ. Εντυπωσιακά αιωνόβια πλατάνια, τρεχούμενα νερά, λιθόκτιστα καλντερίμια και παραδοσιακά σπίτια, αραιά χτισμένα μέσα στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον, δημιουργούν το ιδανικό σκηνικό χαλάρωσης. Το χωριό χωρίζεται σε τέσσερις συνοικίες (Άγιοι Ταξιάρχες, Αγία Παρασκευή, Άγιος Στέφανος και Αγία Κυριακή), έχει πανέμορφες πλατείες και εκκλησίες και προσφέρει αρκετές ενδιαφέρουσες επιλογές για διαμονή και φαγητό.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, ένα από τα ομορφότερα μονοπάτια είναι αυτό που ξεκινάει από την Αγία Παρασκευή και, μετά από πορεία μέσα στο δάσος, καταλήγει στη Νταμούχαρη (γνωστή από την ταινία Mamma Mia) με το όμορφο φυσικό λιμανάκι και στη συνέχεια στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Αγίου Ιωάννη. Και όταν ανοίξει ο καιρός για τα καλά, με ορμητήριο σας την Τσαγκαράδα, μπορείτε να επισκεφθείτε πανέμορφες παραλίες όπως ο Μυλοπόταμος, η Φακίστρα, η Πλάκα και το Παπά Νερό.

    Παύλιανη, Φθιώτιδα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Χτισμένη στις καταπράσινες πλαγιές του όρους Οίτη, σε υψόμετρο 1.040 μέτρων, δίπλα στα νερά των πηγών του Ασωπού ποταμού, μέσα στα έλατα και στην καταπράσινη φύση, η Παύλιανη στη Φθιώτιδα είναι ένας υπέροχος προορισμός για όλη την οικογένεια. Θα χρειαστείτε περίπου 2,5 ώρες από την Αθήνα για να φτάσετε σε αυτό το πανέμορφο χωριό που τα τελευταία χρόνια προσελκύει όλο και περισσότερους ταξιδιώτες που αναζητούν την ορεινή χαλάρωση σε συνδυασμό με δραστηριότητες στη φύση. Αυτό που εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους στην Παύλιανη είναι το ιδιαίτερης ομορφιάς πάρκο αναψυχής, φτιαγμένο από τους κατοίκους του χωριού με μεράκι και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μέσα στο πάρκο θα συναντήσετε αστείες επιγραφές, αιώρες ανάμεσα στα δέντρα, ιδιαίτερα παγκάκια και άλλες ευφάνταστες κατασκευές που σας καλούν να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία και να ξαναγίνετε για λίγο και εσείς παιδιά. Από το χωριό ξεκινούν επίσης πολλές μικρές ή μεγάλες διαδρομές για πεζοπορία, όπως αυτή που οδηγεί στον «Θρόνο του Δία» με την πανοραμική θέα έως τον Μαλιακό Κόλπο, καθώς και αυτή που οδηγεί στον «σιδερένιο Θρόνο», μια κατασκευή που παραπέμπει στο δικό μας Game Of Thrones.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider