Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Κάρυστος
    Sun 18.3°C
    Clear

    Tρία εντυπωσιακά αξιοθέατα της Ελλάδας που λίγοι γνωρίζουν

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Tρία εντυπωσιακά αξιοθέατα της Ελλάδας που λίγοι γνωρίζουν

    Τρία εντυπωσιακά αξιοθέατα στην Ελλάδα που δεν γνωρίζατε ότι υπάρχουν. Δείτε το βίντεο της ομάδας Up Stories.

    Ένα από τα σπανιότερα ναυάγια σε ολόκληρη την Ευρώπη, η βυθισμένη γέφυρα που ένωνε δύο νησάκια πριν από τουλάχιστον 1.500 χρόνια, αλλά και η πιο περίεργη ίσως κατασκευή σε ολόκληρη την Ευρώπη που χρονολογείται πριν από τουλάχιστον 3.000 χρόνια και δεν γνωρίζουμε μέχρι σήμερα απολύτως τίποτα για αυτήν. Τρία εντυπωσιακά αξιοθέατα που ελάχιστοι γνωρίζουν. Και τα τρία βρίσκονται στη Στερεά Ελλάδα (Φθιώτιδα - Φωκίδα - Εύβοια).

    Η ομάδα Up Stories παρουσιάζει σε ένα βίντεο τα τρία κορυφαία θέματα που κατέγραψε τα τελευταία 8 χρόνια στα ταξίδια της στην Ελλάδα. Σημαντικό ρόλο στην τελική επιλογή έπαιξε τόσο η σπανιότητα όσο και η δυσκολία καταγραφής του όλου θέματος. Δείτε το βίντεο:


    Το ναυάγιο του τσιμεντόπλοιου PIONEER I

    Το ναυάγιο βρίσκεται στα Λιχαδονήσια και είναι κατασκευασμένο από τσιμέντο (oπλισμένο σκυρόδεμα) και όχι από ξύλο η σίδερο όπως έχουμε συνηθίσει να είναι τα καράβια στις μέρες μας. Πρόκειται για μια τεχνολογία που είχε αναπτύξει ο Γερμανικός Στρατός κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και εξυπηρετούσε τόσο στον χρόνο παραγωγής ενός τέτοιου είδους πλοίου, όσο και στην έλλειψη χάλυβα εκείνη την εποχή.

    travelgo.gr
    Πηγή: Up Stories

    Το ναυάγιο του τσιμεντόπλοιου "PIONEER I" βρίσκεται στον βυθό της συγκεκριμένης περιοχής από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και οι πληροφορίες αναφέρουν πως όταν βομβαρδίστηκε ήταν φορτωμένο με πολεμικό υλικό το οποίο προοριζόταν για τον ανεφοδιασμό των κατεχόμενων νησιών καθώς και την αποστολή εφοδίων στα Afrika Corps. Το ανώτερο τμήμα του ναυαγίου βρίσκεται στα 9 μέτρα βάθος και φτάνει τα 16 μέτρα.

    Η βυθισμένη αρχαία γέφυρα και ο κρατήρας με τα νούφαρα

    travelgo.gr
    Πηγή: Up Stories

    Ο Άγιος Αθανάσιος Φωκίδας και ο Άγιος Κωνσταντίνος, δύο από τα νησάκια που βρίσκονται στον κόλπο της Ιτέας, συνδέονταν παλαιότερα με μια πέτρινη γέφυρα μήκους περίπου 200 μέτρων. Σήμερα, διακρίνεται στο βυθό της θάλασσας ένα μέρος της πέτρινης κατασκευής. Σύμφωνα με τον Φ. Νέγρη ήταν ένας μόλος που κατασκευάστηκε με λίθους 20-60 κιλών και είχε πλάτος τέσσερα μέτρα.

    travelgo.gr
    Πηγή: Up Stories

    Στην ευρύτερη περιοχή της Ιτέας συναντάμε αρκετούς κρατήρες, οι οποίοι για άλλους είναι αποτέλεσμα γεωλογικής μεταβολής και για άλλους αποτέλεσμα βροχής μετεωριτών. Ο ομορφότερος όμως κρατήρας είναι αυτός που βρίσκεται δίπλα στα δύο νησάκια. Ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξη του και αυτό επειδή δεν είναι ορατός από τον δρόμο που ενώνει το Γαλαξίδι με την Ιτέα. Πρόκειται για έναν πανέμορφο και συνάμα εντυπωσιακό κρατήρα διαμέτρου 150 μέτρων και βάθους περίπου 50 μέτρων που στο εσωτερικό του φιλοξενεί ένα σπάνιο μείγμα από υδρόφυτα και τεράστια νούφαρα.

    Δρακόσπιτο Όρους Όχη

    travelgo.gr
    Πηγή: Up Stories

    Ένα σκηνικό που ακόμα και οι κορυφαίοι σκηνοθέτες του Χόλιγουντ δεν θα μπορούσαν να φανταστούν, στέκει πολύ καλά κρυμμένο και καμουφλαρισμένο στην κορυφή του όρους Όχη. Το Δρακόσπιτο της Όχης βρίσκεται στην κορυφή Προφήτης Ηλίας, πάνω από την Κάρυστο, σε υψόμετρο 1.365 μ. και έχει διαστάσεις 12,7 x 7,7 μ. Πρόκειται για το σπουδαιότερο και πιο εντυπωσιακό από τα αινιγματικά Δρακόσπιτα, τα παράξενα κτίσματα που στέκουν όρθια εδώ και χιλιάδες χρόνια στη νότια Εύβοια. Η είσοδος αποτελείται από παραστάδες και ανώφλι μονολιθικής κατασκευής, ενώ διατηρείται και η εκφορικής κατασκευής στέγη του, κατασκευασμένη από μεγάλες λιθοπλίνθους.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider