Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Wed 17.3°C
    Clouds

    5 πράγματα που δεν γνωρίζετε για το Ναύπλιο

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    5 πράγματα που δεν γνωρίζετε για το Ναύπλιο

    Ο «θλιμμένος Λέων», ο μύθος για τα σκαλιά του Παλαμηδίου κι άλλα ενδιαφέροντα πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για το Ναύπλιο.

    Πλούσια ιστορία, μνημεία εξαιρετικής ομορφιάς, θάλασσα, ρομαντικοί περίπατοι και καλό φαγητό. Μόλις μιάμιση ώρα μακριά από την Αθήνα, το Ναύπλιο είναι ένας all time classic προορισμός για αποδράσεις εξπρές όλες τις εποχές του χρόνου. Είναι μια πόλη που σε μαγεύει και σε κάνει να θέλεις να την επισκεφθείς ξανά και ξανά. Για τους λάτρεις του Ναυπλίου, φτιάξαμε μια λίστα με μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα και αξιοθέατα που πολλοί δεν γνωρίζουν.

    #1 Ο κοιμώμενος Λέων των Βαυαρών

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μεταξύ της εκκλησίας των Aγίων Πάντων και του σημερινού νεκροταφείου της πόλης, συναντά κανείς, στην οδό Mιχαήλ Iατρού, ένα υπέροχο λιοντάρι λαξευμένο στον βράχο. Ο «θλιμμένος Λέων του Ναυπλίου» ή «Λέων των Βαυαρών» είναι ένα αξιοθέατο που λίγοι γνωρίζουν. Το τεράστιο γλυπτό φιλοτεχνήθηκε από τον Βαυαρό γλύπτη Christian Heinrich Siegel έχοντας ως πρότυπο τον λέοντα της Λουκέρνης του Bertel Thorvaldsen. Ο λόγος που δημιουργήθηκε αυτό το σπάνιας ομορφιάς μνημείο πριν από 180 και πλέον χρόνια, ήταν για να αποδώσει φόρο τιμής στα θύματα μιας επιδημίας εκείνης της εποχής.

    #2 Τα σκαλιά του Παλαμηδίου

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Τα σκαλιά του Παλαμηδίου δεν είναι 999, όπως τα θέλει ο μύθος, αλλά 857. Λέγεται μάλιστα ότι τα σκαλιά ήταν 1000, αλλά το τελευταίο το γκρέμισε το άλογο του Κολοκοτρώνη. Το φρούριο το οποίο κατασκευάστηκε το 1687 από τους Ενετούς σε ύψος 216 μέτρων, αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα του Ναυπλίου. Είτε ανεβείτε με το αυτοκίνητο, είτε αποφασίσετε να πάτε με τα πόδια, η θέα από εκεί στην πόλη και τη θάλασσα είναι μοναδική.

    #3 Οι δρομόσκαλες

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η παλιά πόλη του Ναυπλίου ενώνεται με την Ακροναυπλία μέσα από τις δρομόσκαλες, που ξεκινούν από το ύψος της Πλατείας Συντάγματος. Οι δρομόσκαλες χαρακτηρίζουν και διέρχονται από τη συνοικία του Ψαρομαχαλά - εδώ τα περισσότερα σοκάκια είναι γεμάτα σκαλοπάτια.

    #4 Η συνοικία των ψαράδων

    Ο Ψαρομαχαλάς, η πιο παλιά γειτονιά και ένα από τα πιο γραφικά σημεία του Ναυπλίου, φημολογείται ότι ονομάστηκε έτσι από τους ψαράδες που κατοικούσαν εκεί από την εποχή του Βυζαντίου. Στη σημερινή πλατεία του Ψαρομαχαλά υπήρχε ένα σημαντικό νοσοκομείο για τους φτωχούς, το πρώτο που ιδρύθηκε στην Eλλάδα, κληροδότημα του Φλωρεντινού Δούκα των Aθηνών Nέριου Aτσαγιόλι. Tο μοναδικό ίχνος αυτού του νοσοκομείου είναι το εκκλησάκι των Aγίων Aποστόλων.

    #5 Το πρώτο φαρμακείο της Ελλάδας

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων λειτούργησε το πρώτο φαρμακείο της Ελλάδας, του Βονιφάτιου Βοναφίν, ο οποίος ταρίχευσε το σώμα του Καποδίστρια. Επίσης, σε αυτή την πλατεία, περίπου στη θέση που βρίσκεται σήμερα το άγαλμα του Όθωνα, υπήρχε το Κυβερνείο ή Παλατάκι, ένα τα σημαντικότερα κτήρια της πόλης (κατασκευάστηκε το 1829 με σκοπό να στεγάσει τα γραφεία της νεοσύστατης τότε ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και την οικία του Ιωάννη Καποδίστρια), το οποίο καταστράφηκε το 1929 από πυρκαργιά.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider