Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Mon 21.8°C
    Clouds

    Αυτά είναι τα 10 παλαιότερα εστιατόρια της Ευρώπης

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Αυτά είναι τα 10 παλαιότερα εστιατόρια της Ευρώπης

    Το παλαιότερο από αυτά άνοιξε το 803 κι έχει σερβίρει από τον Μότσαρτ μέχρι τον Κλιντ Ίστγουντ.

    Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν εστιατόρια που υπερβαίνουν τάσεις και εποχές, καταφέρνοντας να επιβιώσουν στο χρόνο. Αρκετά από αυτά τα ιστορικά εστιατόρια είναι πολύ παλαιότερα απ' όσο νομίζετε. Παρακάτω θα δείτε τα 10 παλαιότερα εστιατόρια της Ευρώπης στα οποία μπορείτε ακόμα να φάτε, σύμφωνα με μια έρευνα της εταιρείας NetCredit που δημοσίευσε το Travel & Leisure. Το βασικό κριτήριο για να μπουν στη λίστα ήταν η πιστοποίηση ότι λειτουργούν μέχρι σήμερα, έστω κι αν άλλαξαν ιδιοκτησία και ονόματα.

    St. Peter Stiftskulinarium, Σάλτσμπουργκ, Αυστρία

    travelgo.gr
    Πηγή: St. Peter Stiftskulinarium

    Έτος ίδρυσης: 803

    Το παλαιότερο εστιατόριο του κόσμου συνεχίζει να λειτουργεί μέσα στο Αββαείο του Αγίου Πέτρου στο Σάλτσμπουργκ. Αν και κανείς δεν ξέρει ακριβώς πότε άνοιξε για πρώτη φορά, το 803 είναι το έτος που αναφέρεται συνήθως και η χρονιά που γίνεται η πρώτη αναφορά σε αυτό στο έργο του ποιητή Αλκουίνου της Υόρκης. Μάλιστα, λέγεται ότι το το St. Peter Stiftskulinarium έχει σερβίρει από τον Μότσαρτ μέχρι τον Χριστόφορο Κολόμβο. Σήμερα, το εστιατόριο προσφέρει «πολυτελή» κουζίνα τιμώντας την αυστριακή γαστρονομική παράδοση. Σπεσιαλιτέ του είναι το tafelspitz, ένα αυστριακό παραδοσιακό πιάτο με βραστό μοσχάρι και σάλτσα μήλου και χρένου.

    Historische Wurstkuchl, Ρέγκενσμπουργκ, Γερμανία

    travelgo.gr
    Πηγή: Wurstkuchl

    Έτος ίδρυσης: 1146

    Λέγεται ότι φτιάχτηκε για να προσφέρει φαγητό στους εργάτες της πόλης τον Μεσαίωνα και από τότε λειτουργεί ανελλιπώς. Σήμερα η ιστορική ταβέρνα Wurstkuchl συνεχίζει την παράδοση προσφέροντας το περίφημο ψητό λουκάνικο Bratwurst, με την αυθεντική βαυαρέζικη συνταγή. Χάρη στο παραδοσιακό φαγητό της, η Historische Wurstkuchl αποτελεί δημοφιλή γαστρονομικό προορισμό στο Ρέγκενσμπουργκ με επισκέπτες που έρχονται από όλο τον κόσμο για να δοκιμάσουν τα πλούσια πιάτα με λουκάνικα ψημένα στα κάρβουνα και ξινολάχανο.

    The Old House 1147, Μάεστεγκ, Ουαλία

    travelgo.gr
    Πηγή: The Old House 1147

    Έτος ίδρυσης: 1147

    Το γοητευτικό εστιατόριο The Old House 1147 αποτελεί ένα ιδιαίτερο κομμάτι της ιστορίας της Ουαλίας. Από την ονομασία του καταλαβαίνουμε ότι ιδρύθηκε το 1147, ενώ πλέον έχει ανακαινιστεί διατηρώντας την παλιά του αίγλη. Το πιάτο-σήμα κατατεθέν είναι η Old House Pie, μια πίτα με γέμιση που αλλάζει σε καθημερινή βάση και σερβίρεται με παραδοσιακές πατάτες και αρακά.

    Brazen Head, Δουβλίνο, Ιρλανδία

    travelgo.gr
    Πηγή: Brazen Head

    Έτος ίδρυσης: 1198

    Το Brazen Head στο Δουβλίνο είναι η παλαιότερη παμπ της Ιρλανδίας. Είναι γνωστό για τη ζωντανή μουσική του και τα παραδοσιακά ιρλανδικά πιάτα του. Σπεσιαλιτέ του είναι το παραδοσιακό λουκάνικο με πουρέ πατάτας σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή ενός χασάπη. Το πιάτο συνοδεύεται με λαχανικά, πέστο λιαστής ντομάτας και σος μαϊντανού.

    Piwnica Świdnicka, Βρότσλαβ, Πολωνία

    travelgo.gr
    Πηγή: Piwnica Świdnicka

    Έτος ίδρυσης: 1273

    Το Piwnica Świdnicka που άνοιξε το 1273 στο Βρότσλαβ είναι το παλαιότερο εστιατόριο της Πολωνίας και ένα από τα παλαιότερα στην Ευρώπη. Το όνομα προέρχεται από την κοντινή πόλη Świdnica, η οποία αποτελούσε διάσημο κέντρο ζυθοποιίας. Τα εστιατόρια που σέρβιραν την μπύρα αυτή ονομάζονταν Świdnicka Cellars και λειτουργούσαν σε μεγάλες πόλεις όπως η Κρακοβία, το Τόρουν και το Βρότσλαβ.

    La Couronne, Ρουέν, Γαλλία

    travelgo.gr
    Πηγή: La Couronne

    Έτος ίδρυσης: 1345

    Το εστιατόριο La Couronne υπάρχει από το 1345 και σύμφωνα με όσα γράφει στην ιστοσελίδα του, το 1431 ο ταβερνιάρης Raoul Baudry μπορούσε να δει από τα παράθυρα του μαγαζιού τα βασανιστήρια της Ιωάννας της Λωραίνης (Ζαν ντ’ Αρκ). Στο εσωτερικό του εστιατορίου ο επισκέπτης θα δει αφιερώματα στη γνωστή Αμερικανίδα σεφ Τζούλια Τσάιλντ, η οποία ήταν η πρώτη που έμαθε στους Αμερικανούς την τέχνη της γαλλικής κουζίνας. Στις σπεσιαλιτέ του εστιατορίου περιλαμβάνονται η πάπια και τα σαλιγκάρια.

    Sheep Heid Inn, Εδιμβούργο, Σκωτία

    Sheep Heid Inn, Εδιμβούργο, Σκωτία
    Πηγή: Sheep Heid Inn

    Έτος ίδρυσης: 1360

    Τοποθετημένο στην καρδιά της πόλης του Εδιμβούργου, το The Sheep Heid Inn είναι η παλαιότερη παμπ στην Σκωτία. Η ιστορική αυτή παμπ φημίζεται για τις μπριζόλες της που σερβίρονται με ρουστίκ πατάτες, ψημένα μανιτάρια, ντομάτες κονφί και βούτυρο μαϊντανού. Οι μπριζόλες έρχονται κατευθείαν από φάρμες της Βρετανίας και της Ιρλανδίας και ωριμάζουν για τουλάχιστον 21 μέρες προκειμένου να αποκτήσουν ζουμερή υφή και τέλεια γεύση.

    Hotel Gasthof Löwen, Vaduz, Λιχτενστάιν

    travelgo.gr
    Πηγή: Hotel Gasthof Löwen

    Έτος ίδρυσης: 1380

    Το ξενοδοχείο Gasthof Löwen άνοιξε για πρώτη φορά το 1380 και το εστιατόριο του προσφέρει πιάτα από κουζίνες όλου του κόσμο. Όμως, η σπεσιαλιτέ του ανήκει στην τοπική κουζίνα και περιλαμβάνει κομμένο μοσχαράκι «στιλ Ζυρίχης» με ρόστι πατάτας και λαχανικά.

    Gostilna Gastuž, Σλοβενία

    travelgo.gr
    Πηγή: Gastuž1467

    Έτος ίδρυσης: 1467

    Σύμφωνα με το NetCredit, ένα από τα παλαιότερα εστιατόρια του κόσμου βρίσκεται στη Σλοβενία και λειτουργεί από το 1467. Το Gostilna Gastuž βρίσκεται σε μια από τις ειδυλλιακές τοποθεσίες της χώρας, κοντά στο μοναστήρι Žiče Charterhouse στο Slovenske Konjice. Σπεσιαλιτέ του είναι η μανιταρόσουπα και το πόριτζ με φαγόπυρο.

    Café Vlissinghe, Μπριζ, Βέλγιο

    Vlissinghe
    Vlissinghe
    Πηγή: Café Vlissinghe

    Έτος ίδρυσης: 1515

    Το Café Vlissinghe είναι η παλαιότερη παμπ που λειτουργεί στη Μπριζ. Η πρώτη γραπτή αναφορά για αυτό είναι από το 1515. Η σύγχρονη ιστορία του Vlissinghe ξεκινά το 1855, όταν αγοράστηκε από τον Jacques De Meulemeester, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης της ζυθοποιίας De Arend (αργότερα Aigle Belgica). Σήμερα, διακοσμημένο με αντίκες και πίνακες ζωγραφικής που ταιριάζουν στην ιστορία του κτηρίου, αποτελεί πόλο έλξης τόσο για ντόπιους όσο και για τουρίστες από όλο τον κόσμο.

    Extra

    Πάντως, το εστιατόριο που δηλώνει ότι λειτουργεί αδιαλείπτως από τότε που άνοιξε η κουζίνα του είναι το Sobrino de Botín στη Μαδρίτη. Λειτουργεί από το 1725 με το ίδιο ακριβώς ντεκόρ και είναι διάσημο για το γουρουνόπουλο και το αρνί στον ξυλόφουρνο.

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider