Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Σαντορίνη
    Fri 18.1°C
    Clouds

    6 γραφικά χωριά των Κυκλάδων που αξίζει να ανακαλύψετε

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    6 γραφικά χωριά των Κυκλάδων που αξίζει να ανακαλύψετε

    Δαιδαλώδη ασβεστωμένα σοκάκια, αυλές με χρωματιστά λουλούδια, θολωτές καμάρες, ανεμόμυλοι, μικρές πλατείες με παραδοσιακά καφενεία. Έξι από τα πιο γραφικά και αυθεντικά χωριά των Κυκλάδων σάς περιμένουν να τα εξερευνήσετε.

    Η ομορφιά των Κυκλάδων δεν εξαντλείται στις παραλίες και στις πρωτεύουσες των νησιών. Γραφικά και γαλήνια χωριά, στολίδια της ενδοχώρας, περιμένουν τους επισκέπτες που θέλουν να ανακαλύψουν την αυθεντική πλευρά κάθε νησιού. Διαλέξαμε και σας προτείνουμε έξι χωριά των Κυκλάδων που ξεχωρίζουν για τη μοναδική αρχιτεκτονική και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά τους. Η βόλτα στα σοκάκια αυτών των γοητευτικών οικισμών, όπου ο χρόνος έχει σταματήσει και η παράδοση επικρατεί, είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε.

    Δρυοπίδα, Κύθνος

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αν κάνετε διακοπές στην Κύθνο, το χωριό Δρυοπίδα αξίζει αναμφίβολα μια επίσκεψη. Ανήκει στις Κυκλάδες, αλλά δεν θυμίζει κυκλαδίτικο χωριό. Αθέατη από τη θάλασσα, η Δρυοπίδα βρίσκεται στο νότιο μέρος του νησιού, 8 χλμ. από τη Xώρα και είναι χτισμένη ανάμεσα σε δύο λόφους, σε υψόμετρο 190 μέτρων. Εδώ τα κτίσματα έχουν κεραμιδένιες στέγες, καθώς το χωριό έχει μακρά παράδοση στην κεραμική τέχνη. Τα δαιδαλώδη σοκάκια του χωριού είναι πραγματικός λαβύρινθος. Περιηγηθείτε ανάμεσα στα παραδοσιακά κεραμοσκεπή σπίτια, τις παλιές εκκλησίες και τις όμορφες μικρές πλατείες. Στο νότιο άκρο του χωριού θα συναντήσετε το σπήλαιο Καταφύκι, ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Κύθνου, το οποίο διαθέτει πλούσιο διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλακτίτες. Η επίσκεψη σε αυτό θα σας προσφέρει μια αναπάντεχη νότα δροσιάς.

    Αρτεμώνας, Σίφνος

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ένας από τους πιο μεγάλους οικισμούς της Σίφνου είναι ο γραφικός Αρτεμώνας. Βρίσκεται βόρεια της Απολλωνίας και είναι χτισμένος αμφιθεατρικά. Θα τον ξεχωρίσετε από τους δύο αναπαλαιωμένους ανεμόμυλους που βρίσκονται στην κορυφή του λόφου του, ένα μέρος όπου μπορείτε να θαυμάσετε όλο το Αιγαίο. Με ένα περπάτημα στον Αρτεμώνα, θα συναντήσετε την Παναγιά την Κόχη, η οποία λέγεται ότι έχει χτιστεί πάνω στα ερείπια αρχαίου κέντρου λατρείας της Εκμβατηρίας Αρτέμιδος. Στο χωριό θα δείτε επίσης μερικά από τα ωραιότερα αρχοντικά της Σίφνου με μεγάλους κήπους αλλά και σοκάκια γεμάτα με εστιατόρια που σερβίρουν παραδοσιακό φαγητό και μικρά εργαστήρια ζαχαροπλαστικής.

    Καρδιανή, Τήνος

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Γαντζωμένη στο φρύδι μιας απότομης πλαγιάς, απροσδόκητα πράσινη, με ξεχωριστή παραδοσιακή αρχιτεκτονική και πανοραμική θέα στο Αιγαίο, η Καρδιανή είναι ένα χωριό-έκπληξη που δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε όταν βρεθείτε στην Τήνο. Η Καρδιανή βρίσκεται στο νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, στον δρόμο προς Πύργο και Υστέρνια και απέχει περίπου 15 χλμ. από τη Χώρα της Τήνου. Λόγω των άφθονων πηγών, το χωριό είναι καταπράσινο. Στην είσοδο του χωριού θα αφήσετε το αυτοκίνητο και θα συνεχίσετε την περιπλάνηση με τα πόδια. Η Καρδιανή είναι ένα αρχιτεκτονικό στολίδι. Τα σπίτια και οι εκκλησίες, τα στενά, οι θολωτές στοές, οι μαρμάρινες βρύσες, οι λουλουδιαστές αυλές και η κεντρική πλατεία με το σιντριβάνι δίνουν ένα μοναδικό χαρακτήρα σε αυτό το χωριό που χτίστηκε με τις πέτρες και τα μάρμαρα της περιοχής. Κάτω από το χωριό, θα χαρείτε την καθαρή θάλασσα στον όρμο της Καρδιανής (Γιαννάκη), ενώ σε κοντινή απόσταση θα βρείτε και τις παραλίες Καλύβια και Άγιος Πέτρος.

    Χαλκί, Νάξος

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Χαλκί, η παλιά εμπορική πρωτεύουσα του νησιού, αποτελεί στολίδι της ναξιώτικης ενδοχώρας. Μόλις 17 χλμ. από τη Χώρα της Νάξου, αυτό το καλοδιατηρημένο χωριό κρύβει στα καλντερίμια του θαυμάσια νεοκλασικά αρχοντικά με πλακόστρωτες αυλές, μεγαλόπρεπους πύργους και βυζαντινές εκκλησίες γεμάτες τοιχογραφίες. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την ιστορική ποτοποιία «Βαλληνδρά» και να δοκιμάσετε το περίφημο κίτρο της. Το λικέρ από φύλλα κιτριάς, το κίτρο Νάξου, βγαίνει σε τρεις εκδοχές βάσει της περιεκτικότητας του σε αλκοόλ και ζάχαρη (κίτρινο, λευκό και πράσινο).

    Λεύκες, Πάρος

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Χτισμένες αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 250 μ. στο κέντρο του νησιού, οι Λεύκες είναι το κατά πολλούς ωραιότερο χωριό της Πάρου. Τα τυπικά αιγαιοπελαγίτικα σπίτια σχηματίζουν πολλά στενά σοκάκια, στα οποία δεν μπαίνουν αυτοκίνητα - γι’ αυτό είναι ιδανικά για περπάτημα. Απολαύστε τη βόλτα σας στον Ραμνό, τον κεντρικό πλακόστρωτο δρόμο, για να φτάσετε μέχρι την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, που είναι το στολίδι του χωριού. Σας προτείνουμε επίσης να ακολουθήσετε το βυζαντινό μονοπάτι με τις μαρμάρινες πλάκες που συνδέει τις Λεύκες με το γειτονικό χωριό Πρόδρομος, μια απολαυστική διαδρομή 7 χλμ. ανάμεσα σε μικρούς αμπελώνες, ελαιώνες και ευωδιαστούς θάμνους.

    Πύργος, Σαντορίνη

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μπορεί τα Φηρά και η Οία να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, ωστόσο ο μεσαιωνικός Πύργος - η παλιά πρωτεύουσα του νησιού - αποτελεί ένα χωριό - κόσμημα που θα σας αποκαλύψει μια Σαντορίνη διαφορετική και άκρως γοητευτική. Βρίσκεται στην ενδοχώρα του νησιού, στο ψηλότερο σημείο της Σαντορίνης, στην πλαγιά του λόφου του Προφήτη Ηλία. Στο κέντρο του Πύργου δεσπόζει το καστέλι (μία από τις πέντε πυργοπολιτείες που ίδρυσαν οι Ενετοί τον 15ο αιώνα), με τα σπίτια αμφιθεατρικά χτισμένα γύρω του. Μέσα στο καστέλι, θα δείτε το Θεοτοκάκι, μία από τις παλαιότερες εκκλησίες της Σαντορίνης. Για την καλύτερη θέα ανεβείτε μέχρι το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, πάνω στην πλαγιά του βουνού, απ' όπου θα έχετε όλο το νησί στα πόδια σας.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider