Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Thu 20.5°C
    Clear

    Οι κορυφαίες τάσεις στα ταξίδια για το 2023

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Οι κορυφαίες τάσεις στα ταξίδια για το 2023

    Από τα pop-up ξενοδοχεία μέχρι τον «τουρισμό ύπνου», αυτές είναι μερικές από τις σημαντικότερες ταξιδιωτικές τάσεις για το 2023, σύμφωνα με τους ειδικούς του κορυφαίου ταξιδιωτικού περιοδικού Conde Nast Traveller

    To 2022 ήταν η χρονιά που επιστρέψαμε στα ταξίδια, μετά από δύο δύσκολα χρόνια πανδημίας. Το 2023 θα είναι η χρονιά που οι ταξιδιώτες θα προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα, αναφέρει το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό Conde Nast Traveller στον οδηγό ταξιδιωτικών τάσεων για τη νέα χρονιά, που δημοσίευσε πρόσφατα. Σύμφωνα με τους ειδικούς του περιοδικού, αυτή τη χρονιά οι ταξιδιώτες θα εμβαθύνουν στις εμπειρίες, δημιουργώντας θετικό αντίκτυπο στους τόπους που επισκέπτονται, ενώ θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο που ταξιδεύουμε με την προστασία του πλανήτη σε πρώτη προτεραιότητα. Ακολουθούν μερικές από τις μεγαλύτερες ταξιδιωτικές τάσεις που θα επικρατήσουν το 2023.

    Ένα νέο είδος all inclusive

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Εδώ και δεκαετίες, πολλοί ταξιδιώτες σνομπάρουν την ιδέα των διακοπών όπου δεν χρειάζεται να βγεις έξω από το ξενοδοχείο. Όμως, αυτό σιγά σιγά αλλάζει. Το Conde Nast Traveller φέρνει σαν παράδειγμα το ξενοδοχειακό brand Ikos. «Εκτός από τα πέντε εστιατόρια στον χώρο του ξενοδοχείου που θα ανοίξει το 2023 στη Μαγιόρκα, η all-inclusive διαμονή προσφέρει την δυνατότητα στους πελάτες να κάνουν κράτηση σε τοπικά εστιατόρια χωρίς επιπλέον κόστος, δίνοντάς στους μια ευκαιρία να γνωρίσουν το νησί και να υποστηρίξουν την τοπική κοινότητα». Αυτό το νέο είδος all inclusive είναι μια τάση που κάνει το κόστος των διακοπών πιο διαφανές και περιορίζει τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

    Set-jetting

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Περάσαμε το μεγαλύτερο μέρος του 2020 και του 2021 κολλημένοι στις οθόνες μας, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η αγάπη μας για τη μικρή οθόνη θα εισέλθει στα ταξιδιωτικά μας σχέδια για το 2023. Το επόμενο έτος, πολλοί θα ταξιδέψουν με τις αγαπημένες τους τηλεοπτικές σειρές, χρησιμοποιώντας εντυπωσιακές και ενδιαφέρουσες τοποθεσίες γυρισμάτων ως εφαλτήριο για έναν συναρπαστικό νέο προορισμό διακοπών. Πρόσφατα στοιχεία από το Netflix αποκάλυψαν ότι το 70% των προγραμμάτων που παρακολουθεί ένας τυπικός χρήστης του Netflix έχουν γυριστεί σε ξένο περιβάλλον και οι τοποθεσίες των επιλεγμένων προγραμμάτων ήταν συχνά τα αγαπημένα τους μέρη για διακοπές. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει το Conde Nast Traveller, οι ειδυλλιακές ηλιόλουστες τοποθεσίες γυρισμάτων του The White Lotus (HBO) φαίνεται να έχουν εμπνεύσει τους πελάτες του ταξιδιωτικού γραφείου Scott Dunn Private, οι αναζητούν πολυτελείς αποδράσεις στον ήλιο, με πάνω από το 80% των ταξιδιωτών να επιλέγουν ζεστούς προορισμούς αυτόν τον χειμώνα, όπως το Μεξικό και οι Μαλδίβες.

    Ξενοδοχεία flat-pack

    Τα ξενοδοχεία flat-pack στηρίζονται στις αρχές της προκατασκευασμένης αρχιτεκτονικής. Ο ξενοδοχειακός όμιλος Habitas άνοιξε το πρώτο του flat-pack ξενοδοχείο στην Tulum το 2017, παρέχοντας ένα προσεγμένο, βιώσιμο ξενοδοχείο στους κατοίκους της πόλης. Αντί για λαμπερά λόμπι και βαριές κατασκευές, κάθε ξενοδοχείο είναι χτισμένο γύρω από δέντρα, βράχους και νερό. Το αποτέλεσμα ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη τάση για καταλύματα κοντά στη φύση. Αυτή η μορφή κατασκευής δεν είναι μόνο βιώσιμη, αλλά και πολύ πιο αποδοτική από την παραδοσιακή κατασκευή.

    «Τουρισμός ύπνου»

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ο καλός ύπνος γίνεται μια από τις βασικές ταξιδιωτικές τάσεις, με μια νέα εποχή «συμβούλων ύπνου», κρεβατιών με τεχνητή νοημοσύνη και πολλά άλλα. Όλο και περισσότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας ύπνου. Η Hästens, η γνωστή σουηδική εταιρεία παραγωγής στρωμάτων, προχώρησε ακόμη περισσότερο, ανοίγοντας το Hästens Sleep Spa Hotel, ένα boutique ξενοδοχείο 15 δωματίων στην Κοΐμπρα της κεντρικής Πορτογαλίας, όπου τα πάντα είναι σχεδιασμένα για τον βέλτιστο ύπνο.

    Εκπαιδευτικά ταξίδια

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αντί να επισκέπτονται απλά έναν προορισμό, οι ταξιδιώτες θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι εμπειρίες τους είναι βαθύτερες και πιο ουσιαστικές από ποτέ, μαθαίνοντας κάτι καινούργιο κατά τη διαδικασία. Σύμφωνα με τον Adam Sebba, ιδρυτή της The Luminaire, μετά από μια έξαρση των δαπανών το πρώτο διάστημα που άνοιξαν τα ταξίδια μετά την πανδημία, οι ταξιδιώτες τώρα θα είναι πιο επιλεκτικοί, δίνοντας μεγαλύτερη αξία στις εμπειρίες που τροφοδοτούν τη δίψα τους για γνώση και προσωπική ανάπτυξη. Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε ο πάροχος πολυτελών ταξιδιών, σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων βαθμολόγησαν την ελκυστικότητα των «πολυτελών εκπαιδευτικών ταξιδιωτικών εμπειριών» με 8, 9 ή 10 στα 10.

    Ηλεκτρικά οδικά ταξίδια

    travelgo.gr
    Πηγή: Pixabay

    Η εμφάνιση των ηλεκτρικών οχημάτων με αυτονομία άνω των 700 χλμ. (που τους επιτρέπει να διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των φορτίσεων) σημαίνει ότι μπορούν να υλοποιούνται οδικά ταξίδια με μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Φυσικά, πρέπει να σχεδιάσει κάποιος προσεκτικά τη διαδρομή του και να βεβαιωθεί ότι υπάρχουν διαθέσιμα σημεία φόρτισης στη διαδρομή, αλλά οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων προσφέρουν όλο και περισσότερο στόλους ηλεκτρικών οχημάτων προς ενοικίαση. Σύμφωνα με την Hertz, μία από τις καλύτερες διαδρομές στην Ευρώπη είναι η διαδρομή Βασιλεία-Μπάντεν-Ζυρίχη-Άπεντσελ (Grand Tour) στην Ελβετία, στην οποία υπάρχουν 300 σταθμοί φόρτισης.

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider