Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Tue 25°C
    Clear

    Οι πιο επικίνδυνες χώρες για ταξίδια το 2023

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Οι πιο επικίνδυνες χώρες για ταξίδια το 2023

    Ο νέος χάρτης Travel Risk Map δείχνει ποια μέρη του κόσμου πρέπει να αποφύγουν οι ταξιδιώτες το 2023. Ο χάρτης παρουσιάζει το επίπεδο επικινδυνότητας σε κάθε χώρα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια αλλά και τα ιατρικά θέματα

    Έναν διαδραστικό χάρτη με τις πιο επικίνδυνες χώρες για να ταξιδέψει κανείς το 2023 έδωσε στη δημοσιότητα η International SOS, η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής ιατρικών υπηρεσιών και υπηρεσιών ταξιδιωτικής ασφάλειας παγκοσμίως. Ο Travel Risk Map, ο οποίος δημοσιεύεται κάθε χρόνο, «προειδοποιήσει» τους ταξιδιώτες σχετικά με τις περιοχές που είναι πιθανότερο να αντιμετωπίσουν ζητήματα ασφαλείας βάσει της απειλής που δημιουργεί η πολιτική βία, η κοινωνική αναταραχή, η εγκληματικότητα, ο «αντίκτυπος της πανδημίας», καθώς και άλλοι παράγοντες.

    Οι πιο επικίνδυνες χώρες για ταξίδια

    travelgo.gr
    Το Αφγανιστάν είναι μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες για ταξίδια (πηγή: Shutterstock)

    Οι χώρες διαχωρίζονται χρωματικά σε τέσσερις κατηγορίες επικινδυνότητας: πολύ υψηλή, υψηλή, μεσαία και χαμηλή. Σύμφωνα με την International SOS, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Μάλι, η Σομαλία, η Συρία και η Ουκρανία είναι ανάμεσα στα πιο επικίνδυνα μέρη για τους ταξιδιώτες το 2023. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουκρανία, που ήταν κάποτε μέτριας επικινδυνότητας, βρίσκεται αυτή τη χρονιά στο ακραίο επίπεδο, μετά την εισβολή από τη Ρωσία. Άλλες χώρες που μπήκαν στην κατηγορία «πολύ υψηλού κινδύνου» όσον αφορά στην ασφάλεια, είναι η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Υεμένη, η Σομαλία και το Νότιο Σουδάν.

    travelgo.gr
    Η Ουκρανία βρίσκεται φέτος στο πολύ υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας (πηγή: Shutterstock)

    Στην κατηγορία της υγείας, η οποία εξετάζει μεταξύ άλλων την υγειονομική περίθαλψη για τον Covid-19 και τα ποσοστά μολυσματικών ασθενειών, οι χώρες «πολύ υψηλού κινδύνου» περιλαμβάνουν το Αφγανιστάν, το Μάλι, τον Νίγηρα, τη Λιβύη, τη Σομαλία, τη Συρία, τη Βόρεια Κορέα και την Αϊτή.

    Οι 5 πιο επικίνδυνες χώρες για το 2023

    • Αφγανιστάν
    • Συρία
    • Ουκρανία
    • Μάλι
    • Ιράκ

    Οι πιο ασφαλείς χώρες για τους ταξιδιώτες

    travelgo.gr
    Η Φινλανδία είναι μία από τις πιο ασφαλείς χώρες για το 2023 (πηγή: Shutterstock)

    Στον αντίποδα, οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία κατατάσσονται ως «χαμηλού κινδύνου», τόσο στον τομέα της ασφάλειας όσο και σε αυτόν της υγείας. Πιο συγκεκριμένα, η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Ελβετία, η Δανία, η Ισλανδία, το Λουξεμβούργο και η Σλοβενία χαρακτηρίζονται ως οι ασφαλέστερες χώρες στον χάρτη.

    Οι 5 πιο ασφαλείς χώρες για το 2023

    • Νορβηγία
    • Φινλανδία
    • Ελβετία
    • Δανία
    • Ισλανδία

    Ψυχική υγεία

    Φέτος, η International SOS δημιούργησε και έναν χάρτη με τις διαταραχές ψυχικής υγείας που μπορεί να κυριαρχούν σε μια χώρα, όπως η κατάθλιψη και οι διατροφικές διαταραχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές χώρες που έλαβαν υψηλές βαθμολογίες στην ιατρική ασφάλεια κατατάχθηκαν χαμηλά στην κατηγορία ψυχικής υγείας και αντίστροφα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ένα ποσοστό μεταξύ 15% και 17,5% των ανθρώπων στη Δυτική Ευρώπη και στο μεγαλύτερο μέρος της Σκανδιναβίας αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider