Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 15.4°C
    Clouds

    10 μικρές πόλεις της Ευρώπης που δεν είχατε σκεφτεί να επισκεφθείτε

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    10 μικρές πόλεις της Ευρώπης που δεν είχατε σκεφτεί να επισκεφθείτε

    Μικρές σε μέγεθος αλλά μεγάλες σε ομορφιά ευρωπαϊκές πόλεις για ταξιδιώτες που αναζητούν το ιδιαίτερο. Πάρτε ιδέες για τα ταξίδια της νέα χρονιάς

    Πέρα από τις μεγάλες πόλεις με τα επιβλητικά μνημεία που συγκεντρώνουν τους περισσότερους ταξιδιώτες, υπάρχουν πολλοί υπέροχοι προορισμοί στην Ευρώπη που αξίζει κανείς να ανακαλύψει: μικρές, ατμοσφαιρικές πόλεις και παραμυθένια χωριά με πλακόστρωτους δρόμους, γραφικές εκκλησίες και πολύχρωμα λιμάνια. Από την Πορτογαλία μέχρι τη Νορβηγία, οι προτάσεις που ακολουθούν θα σας δώσουν ορισμένες καλές ιδέες για να δείτε νέα μέρη που θα σας μείνουν αξέχαστα. Ιδού 10 από τις ομορφότερες μικρές πόλεις της Ευρώπης που ίσως δεν είχατε σκεφτεί να επισκεφθείτε.

    Ρόντα, Ισπανία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 750 μέτρων, κοντά στη Μάλαγα, στην καρδιά της Ανδαλουσίας, η γραφική Ronda είναι γνωστή για το φαράγγι του El Tajo, στην κορυφή του οποίου κουρνιάζουν τα σπίτια της πόλης. Την πόλη διασχίζει και χωρίζει στα δύο ο ποταμός Guadalevín. Τρεις επιβλητικές γέφυρες συνδέουν τις δυο πλευρές της πόλης: η Puente Romano (Ρωμαϊκή Γέφυρα), η Puente Viejo (Παλιά Γέφυρα) και η Puente Nuevo (Νέα Γέφυρα). Με ύψος 120 μέτρα, η Νέα Γέφυρα είναι η ψηλότερη και η πιο εντυπωσιακή. Η βόλτα στα πολύχρωμα στενά της πόλης οδηγεί σε σημεία με μοναδική θέα στον επιβλητικό γκρεμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Ronda θα δείτε και την παλαιότερη ίσως αρένα ταυρομαχιών στην Ισπανία.

    Γκιμαράες, Πορτογαλία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η πόλη Guimaraes αναφέρεται συχνά ως «το λίκνο του Πορτογαλικού Έθνους, αφού εδώ γεννήθηκε ο Afonso Henriques, ο πρώτος βασιλιάς της χώρας. Το ιστορικό κέντρο της πόλης περιλαμβάνεται στη λίστα της UNESCO και είναι γεμάτο με εξαιρετικά δείγματα πορτογαλικής αρχιτεκτονικής. Το Παλάτι του Δούκα του Μπραγκάνσα, το υπέροχο μοναστήρι και η εκκλησία της Nossa Senhora da Oliveira του 14ου αιώνα, τo Padrão do Salado (ναός γοτθικού ρυθμού) και η εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου είναι μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα αυτής της γοητευτικής πόλης.

    Τσέσκι Κρούμλοβ, Τσεχία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Cesky Krumlov είναι μια μικρή πόλη στην περιοχή της νότιας Βοημίας της Τσεχίας, 180 χιλιόμετρα από την Πράγα. Είναι γνωστή για την ιστορική γοτθική αρχιτεκτονική της και το κάστρο Κρούμλοβ, ένα από τα μεγαλύτερα της Βοημίας. Τα πέτρινα σπίτια της, συγκεντρωμένα γύρω από έναν μαίανδρο του ποταμού Βλτάβα, έχουν διατηρήσει τη μεσαιωνική και αναγεννησιακή μορφή της πόλης, η οποία ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco το 1992. Το επιβλητικό κάστρο, το αναγεννησιακού ρυθμού Δημαρχείο με τις πανέμορφες αψίδες και τους θόλους του στην κεντρική πλατεία, η γοτθική εκκλησία του Αγίου Βίτου και το μοναστήρι των Μινοριτών του 14ου αιώνα εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη.

    Εγκισάιμ, Γαλλία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock


    Αν κλείσετε τα μάτια σας και φανταστείτε το τέλειο γαλλικό χωριό, τότε αυτό μάλλον μοιάζει με το Εγκισάιμ. Αυτή η μικρή πόλη της Αλσατίας τα έχει όλα: γραφικά σπίτια, πλακόστρωτα δρομάκια, μεσαιωνικές εκκλησίες, ακόμη και μια χριστουγεννιάτικη αγορά τον Δεκέμβριο. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Chapelle Saint-Léon IX, ένα όμορφο παρεκκλήσι με ζωγραφισμένες θολωτές οροφές και βιτρό που απεικονίζουν τους Αγίους της Αλσατίας.

    Ρότενμπουργκ ομπ ντερ Τάουμπερ, Γερμανία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μέρος του δημοφιλούς Ρομαντικού Δρόμου που διαπερνά τη νότια Γερμανία, το Rothenburg ob der Tauber είναι διάσημο για την καλοδιατηρημένη μεσαιωνική πόλη του. Η βόλτα στο ιστορικό κέντρο με τα παμπάλαια σπίτια, τα πλακόστρωτα σοκάκια, τους πύργους, τις πύλες και τα συντριβάνια, αποτελεί μια απόδραση στο χρόνο. Η πόλη έχει εμφανιστεί σε πολλές ταινίες, ενώ ήταν η έμπνευση για το χωριό του Πινόκιο στην ταινία της Walt Disney το 1940.

    Πέραστ, Μαυροβούνιο

    Πέραστ, Μαυροβούνιο
    Πηγή: Shutterstock

    Μία από τις πιο όμορφες και ήσυχες πόλεις στις ακτές του Μαυροβουνίου είναι το Perast, στον κόλπο του Κότορ. Χαρακτηρίζεται ως «Βενετία του Κότορ», εξαιτίας των 16 μπαρόκ παλατιών και των εκκλησιών που κάνουν την πόλη να μοιάζει με ανοιχτό μουσείο. Από εκεί, οι επισκέπτες μπορούν να πάρουν καραβάκι για να επισκεφτούν το Sveti Dorde (νησί του Αγίου Γεωργίου) και την τεχνητή νησίδα Gospa od Skrpjela με την μπαρόκ εκκλησία της Παναγίας των Βράχων που από μακριά μοιάζει σαν να επιπλέει νερό.

    Κόρτσουλα, Κροατία

    Κόρτσουλα, Κροατία
    Πηγή: Shutterstock

    Το γραφικό λιμάνι, τα μικρά σοκάκια, τα περίτεχνα παλιά αρχοντικά, τα τείχη και οι πύργοι συνθέτουν ένα υπέροχο σκηνικό και κάνουν τους επισκέπτες να νομίζουν ότι βγαίνουν από σελίδες παραμυθιού. Το νησί είναι χτισμένο σε μια μικρή χερσόνησο και χρονολογείται από τον 15ο ως τον 18ο αιώνα. Αξίζει να δείτε την εκκλησία του Αγίου Μάρκου, το σπίτι του Μάρκο Πόλο αλλά και το μουσείο της περιοχής το οποίο στεγάζεται σε ένα παλάτι.

    Μόσταρ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη

    Μόσταρ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη
    Πηγή: Shutterstock

    Αν και καταστράφηκε εν μέρει κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995), αυτή η μικρή πόλη διατηρεί ακόμα σημάδια της πλούσιας ιστορίας της. Χτισμένο σε μια κοιλάδα περιτριγυρισμένη από ψηλά βουνά, το Μόσταρ εντυπωσιάζει με τη γραφικότητα και το παραδοσιακό του χρώμα. Πολλά κτίσματα της Παλιάς Πόλης έχουν ξαναχτιστεί ή αποκατασταθεί. Περπατώντας στα στενά δρομάκια, χαζεύεις παλιά σπίτια, μαγαζάκια, πολύχρωμες τοιχογραφίες, κήπους, καφενέδες και καταστήματα με σουβενίρ. Η πολυφωτογραφημένη γέφυρα Stari Most (παλαιά γέφυρα) που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, είναι το ορόσημο της πόλης. Η γέφυρα καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας και ανακατασκευάστηκε μετά τη λήξη του.

    Σιγκισοάρα, Ρουμανία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Σιγκισοάρα, μια μεσαιωνική πόλη στον ποταμό Τιρνάβα Μάρε, στην επαρχία Μούρες, είναι η γενέτειρα του Vlad Tepes (σύμφωνα με τις περισσότερες πηγές). Είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός για την καλοδιατηρημένη περιφραγμένη παλιά πόλη της, η οποία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Τα πλακόστρωτα στενά, τα πολύχρωμα σπίτια, οι πύργοι και οι περίτεχνες εκκλησίες μοιάζουν σαν να έμειναν σταματημένα στο χρόνο. Το σπίτι όπου γεννήθηκε και έζησε για λίγα χρόνια ο Vlad, βρίσκεται στην πλατεία Citadel, δίπλα στον Πύργο του Ρολογιού. Σήμερα, το ισόγειο του σπιτιού είναι εστιατόριο, ενώ ο πρώτος όροφος στεγάζει το Μουσείο Όπλων.

    Ρέινε, Νορβηγία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μαγευτικά φιόρδ, παγωμένες παραλίες με σέρφερ και πολύχρωμα ψαροχώρια συνθέτουν τη μαγεία των νησιών Lofoten, ακριβώς έξω από τη βορειοδυτική ακτή της Νορβηγίας. Η μικρή και απομονωμένη πόλη Reine στο νησί Moskenesøya, θα σας γοητεύσει με τα γραφικά σπίτια της, που περιβάλλονται από απόκρημνα βουνά και παγωμένα νερά. Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά μέρη στο αρχιπέλαγος Lofoten, με τη θέα των νησιών από την πόλη να κλέβει τις εντυπώσεις.

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider