Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Thu 22°C
    Clear

    Τα 10 καλύτερα ski resorts της Ευρώπης

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Τα 10 καλύτερα ski resorts της Ευρώπης

    Αυτά είναι τα κορυφαία χιονοδρομικά κέντρα στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα φετινά βραβεία αναγνωστών Readers' Choice Awards του ταξιδιωτικού περιοδικού Conde Nast Traveller

    Στην 35η ετήσια έρευνα του Conde Nast Traveller για τα βραβεία Readers’ Choice Awards, οι αναγνώστες ψήφισαν και ανέδειξαν, μεταξύ άλλων, τα καλύτερα ski resorts της Ευρώπης. Η αλήθεια είναι ότι οι προορισμοί που επέλεξαν οι αναγνώστες του διάσημου ταξιδιωτικού περιοδικού είναι κάπως αναμενόμενοι, καθώς η Ελβετία, η Γαλλία και η Αυστρία είναι οι χώρες που συναντάμε περισσότερο στη λίστα. Πέρα από τα υπέροχα τοπία, το αφράτο χιόνι και τις πίστες για σκι, αυτά τα θέρετρα φημίζονται και για τις υψηλού επιπέδου εμπειρίες που προσφέρουν τα ξενοδοχεία τους και τα εντυπωσιακά après ski μπαρ και εστιατόρια. Ακολουθούν τα χιονοδρομικά κέντρα που βρίσκονται στο top 10 της λίστας του Conde Nast Traveller.

    1. St. Moritz, Ελβετία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το παλαιότερο θέρετρο χειμερινών διακοπών στον κόσμο. Εδώ, ο ήλιος που λάμπει 322 ημέρες το χρόνο, σε συνδυασμό με την έλλειψη υγρασίας συνθέτουν το περίφημο «κλίμα της σαμπάνιας». Το St. Moritz είναι ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να συνδυάσουν τα μοναδικά τοπία της Ελβετίας με το έντονο lifestyle και τον αθλητισμό. Στο πιο exclusive χειμερινό θέρετρο της Ελβετίας συρρέουν κάθε χρόνο για διακοπές διασημότητες από όλο τον κόσμο και μέλη βασιλικών οικογενειών.

    2. Zermatt, Ελβετία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Zermatt, περιτριγυρισμένο από τις ψηλότερες κορυφές των Άλπεων, διαθέτει περίπου 360 χιλιόμετρα πίστες - μερικές σε υψόμετρο άνω των 3.000 μέτρων - σε τέσσερις τεράστιες περιοχές για σκι και υπερσύγχρονους αναβατήρες. Αυτό το γραφικό, αλπικό χωριό βρίσκεται στους πρόποδες του Matterhorn, του πιο διάσημου βουνού της Ελβετίας. Εδώ απαγορεύεται η διέλευση αυτοκινήτων και το πιο συνηθισμένο μέσο μεταφοράς είναι τα έλκηθρα με άλογα.

    3. Verbier, Ελβετία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Verbier θεωρείται ένα από τα πιο λαμπερά θέρετρα των Άλπεων με επιλογές διαμονής υψηλού προφίλ, όπως το πολυτελές σαλέ του Richard Branson The Lodge και το Coco Club, το πρώτο VIP κλαμπ στις Άλπεις. Ο συνδυασμός από πίστες για αρχάριους και προχωρημένους σκιέρ, καθώς και τα σχεδόν 15 χλμ. μονοπατιών ορειβατικού σκι προσελκύουν ένα νεανικό πλήθος σε αυτό το θέρετρο, που βρίσκεται στην περιοχή 4 Vallées.

    4. Cortina d'Ampezzo, Ιταλία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αυτή η ιστορική πόλη στους Δολομίτες, στην κοιλάδα του ποταμού Boite, εξελίχθηκε σε must χειμερινό προορισμό μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956 και θα φιλοξενήσει ξανά τους Αγώνες το 2026. Αν και απέχει μόλις δύο ώρες από τη Βενετία, το σουρεαλιστικό ντεκόρ με τους πανύψηλους δολομιτικούς σχηματισμούς γύρω από την Cortina d'Ampezzo, σε κάνει να νιώθεις πως βρίσκεσαι πολύ μακριά. Αποτελεί μέρος της τεράστιας περιοχής Dolomiti Superski και προσφέρει πλαγιές συνολικού μήκους πάνω από 750 χλμ.

    5. Val d’Isère, Γαλλία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αν και κάποιοι ίσως απογοητευτούν από τα πλήθη και τις τιμές, το Val d'Isère παραμένει ο παράδεισος του έμπειρου σκιέρ. Η περιοχή φιλοξενεί συναρπαστικές και υψηλής ποιότητας πίστες (και το μεγαλύτερο «εργοστάσιο» τεχνητού χιονιού στην Ευρώπη) που συνδέονται εύκολα με το γειτονικό Tignes, σχηματίζοντας μία από τις μεγαλύτερες περιοχές σκι στη Γαλλία. Στα συν η εξαιρετική εστιατορική σκηνή και η έντονη νυχτερινή ζωή.

    6. Courmayeur, Ιταλία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στην πιο ηλιόλουστη, ιταλική πλευρά του Mont Blanc, το Courmayeur προσελκύει αφοσιωμένους σκιέρ αλλά και εκείνους που αγαπούν να απολαμβάνουν τα Aperol σε βεράντες την ημέρα και το δείπνο τους σε γκουρμέ εστιατόρια το βράδυ. Το τελεφερίκ Skyway Monte Bianco οδηγεί τους επισκέπτες σε υψόμετρο 3.466 μ. για να απολαύσουν πανοραμική θέα και αλπικές γεύσεις.

    7. Saalbach, Αυστρία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ένα από τα τέσσερα θέρετρα της τεράστιας περιοχής για σκι Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, το Saalbach είναι γνωστό για την τυρολέζικη αρχιτεκτονική του και τη ζωντανή après ski σκηνή του, ενώ διαθέτει πίστες για όλα τα επίπεδα. Οι πιο τολμηροί και έμπειροι σκιέρ έρχονται εδώ για το «Τhe Challenge», ένα απαιτητικό circuit 65 χλμ. και επτά ωρών συνεχόμενου σκι.

    8. Innsbruck, Αυστρία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η πρωτεύουσα του Τιρόλου έχει φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες δύο φορές (το 1964 και το 1976) και περιβάλλεται από 13 χιονοδρομικά κέντρα, το καθένα με τη δική του προσωπικότητα. Το Stubai Glacier είναι το μεγαλύτερο θέρετρο παγετώνων της Αυστρίας και συχνά παραμένει ανοιχτό μέχρι τον Μάιο, το Axamer Lizum διαθέτει δύσκολες πίστες πρωταθλήματος και το Schlick 2000 είναι το αγαπημένο των οικογενειών. Την περίοδο των Χριστουγέννων, αξίζει να εξερευνήσετε τις χριστουγεννιάτικες αγορές στα γύρω χωριά.

    9. Courchevel, Γαλλία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μέσα στη μεγαλύτερη περιοχή για σκι στον κόσμο (Les Trois Vallees), στις πλαγιές των γαλλικών Άλπεων, τα τέσσερα resorts της Courchevel σχηματίζουν ένα αστραφτερό, πολυεπίπεδο θέρετρο, που επιλέγουν διάσημοι και όχι μόνο για να κάνουν σκι, να χαλαρώσουν και να ψωνίσουν σε περισσότερες από 100 πολυτελείς μπουτίκ. Στην Courchevel 1850 (το πιο φημισμένο και κοσμοπολίτικο σημείο), το χιόνι κρατάει έως τον Απρίλιο.

    10. Chamonix - Mont Blanc, Γαλλία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Είχε φιλοξενήσει τους πρώτους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 1924, εκπέμπει αυθεντική αλπική γοητεία και διαθέτει πολλές διαδρομές ακόμα και για αρχάριους και μετρίου επιπέδου σκιέρ. Η ανάβαση με το Aiguille du Midi, το ψηλότερο τελεφερίκ της Δυτικής Ευρώπης, είναι must εμπειρία απλά και μόνο για τη θέα. Από την κορυφή, οι έμπειροι σκιέρ μπορούν να προσλάβουν έναν ξεναγό (το Chamonix έχει τον παλαιότερο και μεγαλύτερο οργανισμό ξεναγών στον κόσμο) για μια κατάβαση στο θρυλικό Vallée Blanche, μια διαδρομή μήκους 20 χλμ. από τον παγετώνα στην καρδιά του Mont-Blanc Massif.

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider