Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Καλάβρυτα
    Thu 11.3°C
    Clouds

    Ορεινή Αχαΐα: Τα θαύματα της φύσης που πρέπει να δείτε

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ορεινή Αχαΐα: Τα θαύματα της φύσης που πρέπει να δείτε

    Ταξιδεύουμε στον μαγευτικό ορεινό κόσμο της Αχαΐας αναζητώντας μερικά από τα μικρά θαύματα της ελληνικής φύσης - Καταρράκτες, σπήλαια, φαράγγια και δάση μάς προσκαλούν για ατελείωτη εξερεύνηση

    Η ορεινή Αχαΐα είναι ένας μαγευτικός κόσμος που μπορεί να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες διακοπών μια ανάσα από την Αθήνα. Με αφετηρία τα διάσημα Καλάβρυτα ή άλλα γραφικά χωριά, τα φυσικά αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφθείτε στην ευρύτερη περιοχή είναι πολλά και εμείς φτιάξαμε μια λίστα με αυτά που δεν πρέπει να χάσετε.

    Ορεινές διαδρομές, υπέροχα σπήλαια, φαράγγια και λίμνες σάς προσκαλούν για ατελείωτη εξερεύνηση σε αυτή τη γοητευτική πλευρά της Πελοποννήσου. Ακολουθούν πέντε εμπειρίες που αξίζει να ζήσετε στη μαγευτική φύση της Ορεινής Αχαΐας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ορεινή Αχαΐα: 5 μοναδικές εμπειρίες στη φύση

    Σπήλαιο Λιμνών

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σε απόσταση 17 χλμ. από τα Καλάβρυτα, κοντά στο χωριό Καστριά, θα συναντήσετε το φημισμένο Σπήλαιο των Λιμνών. Εκτός από λαβυρινθώδεις διαδρόμους, μυστηριώδεις στοές και υπέροχους σταλακτίτες, αυτό το σπήλαιο έχει κάτι που το κάνει μοναδικό: οι λίμνες στο εσωτερικό του είναι κάτι ασυνήθιστο και μάλιστα εκτείνονται σε τρεις ορόφους. Δεν είναι τυχαίο που ο γνωστός οδηγός Lonely Planet το συμπεριέλαβε στη λίστα με τα 10 θαύματα της φύσης που πρέπει να δει κανείς στην Ελλάδα.

    Πλανητέρο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Πλανητέρο με το μαγευτικό πλατανόδασος είναι ένα από τα μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε αν βρεθείτε στην περιοχή. Στα 25 χλμ. από τα Kαλάβρυτα, στο δρόμο που οδηγεί προς την Kλειτορία, θα βρείτε ένα μοναδικό τοπίο που κυριαρχούν τα πλατάνια και τα ορμητικά νερά γύρω από τις πηγές του Aροάνιου ποταμού. Δίπλα στις πηγές λειτουργούν ιχθυοτροφεία πέστροφας, την οποία μπορείτε να δοκιμάσετε σε νοστιμότατες συνταγές στις ταβέρνες που λειτουργούν στην περιοχή.

    Φαράγγι Βουραϊκού

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μαζί με τον ορεινό όγκο του Χελμού, το φαράγγι του Βουραϊκού αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, χαρακτηρισμένη ως Εθνικό Πάρκο. Το φαράγγι διαρρέεται από τον Βουραϊκό ποταμό στον οποίο και οφείλει το όνομά του. Θα το διασχίσετε κάνοντας πεζοπορία ή ταξιδεύοντας με τον θρυλικό Οδοντωτό για να ζήσετε την πιο μαγευτική διαδρομή με τρένο (και μία από τις ομορφότερες του κόσμου σύμφωνα με διεθνείς λίστες).

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Οι συρμοί κινούνται μέσα στο φαράγγι με την οργιώδη βλάστηση από πλατάνια και έλατα. Ο χαρακτηρισμός «οδοντωτός» προέρχεται από τα «δόντια» που χρησιμοποιούν οι αμαξοστοιχίες του τύπου αυτού και τις βοηθούν να σκαρφαλώνουν στις μεγάλες κλίσεις. Η διαδρομή 23 χλμ. από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Διακοπτού μέχρι τα Καλάβρυτα είναι γεμάτη με ονειρικές εικόνες που προσφέρει απλόχερα το καταπράσινο φαράγγι. Στο μέσο της διαδρομής του οδοντωτού, βρίσκεται η Ζαχλωρού, ένα μικρό χωριό χωμένο μέσα στο φαράγγι, με τα κόκκινα κεραμίδια του να ξεπροβάλλουν ανάμεσα σε πλατάνια και καρυδιές.

    Καταρράκτες Ταξιάρχη

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ένα από τα πιο όμορφα και ανεξερεύνητα χωριά των Καλαβρύτων είναι η Άνω Βλασία. Εδώ θα σας εντυπωσιάσει το πράσινο που υπάρχει παντού και οι υπέροχοι Καταρράκτες του Ταξιάρχη λίγο έξω από το χωριό. Πρόκειται για τους καταρράκτες του ποταμού Σελινούντα που πηγάζει από τον Ερύμανθο και χύνεται στον Κορινθιακό. Οι καταρράκτες (στην πραγματικότητα ένας διπλός καταρράκτης) βρίσκονται στο τέλος του φαραγγιού, εκεί που το ποτάμι μοιάζει να μπαίνει σε μία σπηλιά.

    Λίμνη Τσιβλού

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Προορισμό από μόνη της αποτελεί η Λίμνη Τσιβλού, που είναι σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 700 μέτρων, στις πλαγιές του Χελμού, γύρω στα 25 χλμ. από τον παραλιακό οικισμό της Ακράτας. Η συγκεκριμένη λίμνη δημιουργήθηκε το 1913, όταν από μια μεγάλη κατολίσθηση που προκλήθηκε στην περιοχή φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη. Σήμερα, θεωρείται ένας σημαντικότατος υγροβιότοπος που φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η λίμνη είναι περιτριγυρισμένη από πυκνά δάση και το τοπίο είναι μαγικό όλες τις εποχές του χρόνου. Το χειμώνα, οι χιονισμένες δεντρόφυτες πλάγιες δίνουν μια αλπική όψη. Το καλοκαίρι δεν είναι λίγοι αυτοί που απολαμβάνουν το μπάνιο τους στα νερά της. Η περιοχή προσφέρεται για πλήθος δραστηριοτήτων, από πεζοπορία μέχρι ιππασία, mountain bike, ακόμη και διαδρομές με 4x4 που θα ενθουσιάσουν τους πιο περιπετειώδεις της παρέας. Δέκα χιλιόμετρα μακριά της, θα βρείτε και ένα από τα ομορφότερα χωριά της Αχαΐας, τη Ζαρούχλα.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider