Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Wed 21.3°C
    Clouds

    Ορεινή Φωκίδα: Τρία υπέροχα χωριά που αξίζει να ανακαλύψετε

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ορεινή Φωκίδα: Τρία υπέροχα χωριά που αξίζει να ανακαλύψετε

    Ανακαλύψτε την άγνωστη γοητεία της ορεινής Φωκίδας σε τρία γραφικά χωριά «κρυμμένα» μέσα στην καταπράσινη φύση. Με φόντο τις πλαγιές της Γκιώνας, της Οίτης και των Βαρδουσίων, αυτά τα χωριά είναι ιδανικά για χαλαρωτικά Σαββατοκύριακα μακριά από την πόλη

    Σε μικρή απόσταση από την Αθήνα, η Ορεινή Φωκίδα, «πνιγμένη» στο πράσινο, στη σκιά τριών πελώριων ορεινών όγκων, της Οίτης, της Γκιώνας και των Βαρδουσίων, είναι ένας σχετικά ανεξερεύνητος προορισμός, ιδανικός για όσους θέλουν να κάνουν μια εκδρομή με το αυτοκίνητο, να ανακαλύψουν νέα μέρη και να χαλαρώσουν μέσα στα έλατα.

    Γραφικά χωριά χωρίς πολυκοσμία, πυκνά ελατοδάση μέχρι εκεί που βλέπει το μάτι, τρεχούμενα νερά, ηρεμία, καθαρός βουνίσιος αέρας… Διαλέξαμε τρία γραφικά χωριά της Ορεινής Φωκίδας και σας προτείνουμε να τα προσθέσετε στη λίστα με τις επόμενες αποδράσεις σας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Απόδραση σε τρία γραφικά χωριά της Ορεινής Φωκίδας

    Μαυρολιθάρι

    Το Μαυρολιθάρι στις πλαγιές της Οίτης είναι ένα ήσυχο χωριό που προσφέρει ηρεμία και έχει εντυπωσιακή θέα προς τα Βαρδούσια, τη Γκιώνα και στο βάθος το Μόρνο. Οδηγώντας στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, λίγο μετά τις Θερμοπύλες παίρνετε κατεύθυνση προς Μπράλο και Παύλιανη. Μετά την Παύλιανη, θα ακολουθήσετε τις πινακίδες για Μαυρολιθάρι. Το πιο όμορφο σημείο του χωριού είναι η μεγάλη πλατεία με τον πελώριο πλάτανο, ηλικίας 300 ετών - ένα φυσικό μπαλκόνι στα 1.150 μέτρα, όπου θα χαλαρώσετε αγναντεύοντας όλη την περιοχή. Όμορφα σπίτια, πέτρινα σοκάκια, βρύσες με κρυστάλλινα νερά και η μυρωδιά από τα αναμμένα τζάκια συμπληρώνουν το παραδοσιακό σκηνικό. Αν μάλιστα βρεθείτε εδώ το χειμώνα, όταν το χιόνι απλώνει τον υπέροχο λευκό μανδύα του, το σκηνικό θα σας μαγέψει.

    travelgo.gr
    Θέα από σημείο έξω από το χωριό (πηγή: Shutterstock)

    Στο χωριό θα βρείτε το πανδοχείο Μαυρολιθάρι και το Στέκι του Καραπλή για φαγητό. Μια ωραία κοντινή εκδρομή μπορεί να γινει μέχρι τον καταρράκτη της Κρέμασης κοντά στο χωριό Στρώμη. Επίσης, σε μόλις 20 λεπτά μπορείτε να βρεθείτε στο υπέροχο Καταφύγιο της Οίτης που βρίσκεται στη θέση Βρύζες.

    Καστριώτισσα

    Ακόμα πιο ψηλά, στα 1.230 μ., βρίσκεται η Καστριώτισσα, ένα από τα πιο ορεινά χωριά της Φωκίδας. Η Καστριώτισσα «αγναντεύει» το χωριό Αθανάσιος Διάκος στα ανατολικά της, ενώ στα νότια της βρίσκεται το Μαυρολιθάρι. Τα πέτρινα σπίτια είναι αμφιθεατρικά χτισμένα στην ελατοσκέπαστη πλαγιά, αλλά η καρδιά του χωριού χτυπά στην άκρη του, στην πλακόστρωτη πλατεία με τον πλάτανο. Οι βόλτες συνεχίζονται μέχρι το λόφο του Αγίου Νικολάου με το ομώνυμο εκκλησάκι, αγναντεύοντας τον εντυπωσιακό ορίζοντα. Το Αρχοντικό της Ευανθίας διαθέτει δωμάτια με θέα τις ελατοσκέπαστες πλαγιές και ταβέρνα.

    Αθανάσιος Διάκος

    travelgo.gr
    Το χωριό Αθανάσιος Διάκος μέσα στα έλατα (πηγή: Shutterstock)

    Επόμενη στάση ο Αθανάσιος Διάκος, ένα από τα πιο γνωστά και γραφικά χωριά της Ρούμελης. Χτισμένο σε υψόμετρο 1.050 μ. στις ανατολικές πλαγιές των Βαρδουσίων, αυτό το μικρό χωριό ατενίζει την αντίπερα Γκιώνα και την Οίτη, ενώ αποτελεί ορμητήριο για ορεινές μαγευτικές διαδρομές. Οι φυσιολάτρες δίνουν ραντεβού εδώ για να περπατήσουν στο μονοπάτι Ε4, που ξεκινάει από τη Φλώρινα και καταλήγει στους Δελφούς, μέσα από μια διαδρομή με υπέροχα τοπία. Η αρχική ονομασία του χωριού ήταν Άνω Μουσουνίτσα και μετονομάστηκε το 1959 σύμφωνα με φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης της εποχής. Από εδώ καταγόταν ο πατέρας του ήρωα της επανάστασης του 1821 Αθανασίου Διάκου - εξ ου και η σημερινή ονομασία του χωριού.

    Στην πλακόστρωτη πλατεία με τα μεγάλα πλατάνια θα δείτε τον ανδριάντα του ήρωα, που εγκαταστάθηκε εκεί από τον Πλαστήρα το 1922 προς τιμήν της επετείου των 100 χρόνων από την Επανάσταση. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το ιστορικό μουσείο του Αθανασίου Διάκου που λειτουργεί από το 2009. Με πολύ καλό κρέας και γαλακτοκομικά (αξίζει να δοκιμάσετε το ξακουστό παγωτό του «Ραβάνη»), το φαγητό στο χωριό θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς. Για διαμονή, σας προτείνουμε τον παραδοσιακό ξενώνα Μετερίζι και το Vardousia Hotel.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider