Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αστυπάλαια
    Fri 17.3°C
    Clear

    Αστυπάλαια: 5 αξέχαστες εμπειρίες στην «Πεταλούδα του Αιγαίου»

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Αστυπάλαια: 5 αξέχαστες εμπειρίες στην «Πεταλούδα του Αιγαίου»

    Η μαγευτική Χώρα, το ενετικό κάστρο, οι παραλίες, το φαγητό και οι χαλαροί ρυθμοί δημιουργούν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα σε αυτό το νησί που σε κερδίζει από την πρώτη κιόλας επίσκεψη. Αυτοί είναι οι λόγοι που θα σας πείσουν να επιλέξετε την Αστυπάλαια για τις διακοπές σας.

    Η Αστυπάλαια ή Αστροπαλιά (για τους ντόπιους), η «Πεταλούδα του Αιγαίου» (λόγω του σχήματός της), είναι από εκείνα τα νησιά που σε κερδίζουν από την πρώτη κιόλας επίσκεψη. Η Χώρα με τα κατάλευκα σπίτια της, τα στενά δρομάκια και τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους, μοιάζει με Χώρα των Κυκλάδων και ας ανήκει στα Δωδεκάνησα, ενώ οι παραλίες είναι παρθένες και άγριες.

    Ένα «πράσινο» νησί πρότυπο βιωσιμότητας, αλλά και με πλούσια ιστορία και παράδοση, η Αστυπάλαια έχει πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες να σου πει και τον δικό της τρόπο να σε γοητεύσει.

    Μία από τις ωραιότερες Χώρες του Αιγαίου

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Χτισμένη πάνω σε βράχο που εισχωρεί στη θάλασσα, δημιουργώντας δύο κόλπους, του Πέρα Γιαλού και του Λιβαδιού, η Χώρα της Αστυπάλαιας είναι μία από τις ομορφότερες πρωτεύουσες νησιών στο Αιγαίο. Με τα κατάλευκα σπίτια της, τα στενά δρομάκια και τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους, μοιάζει με Χώρα των Κυκλάδων και ας ανήκει στα Δωδεκάνησα. Εδώ βρίσκεται συγκεντρωμένη όλη η ζωή του νησιού. Στην κορυφή της στέκεται το βενετσιάνικο κάστρο, που όταν φωτίζεται το βράδυ, δεν χορταίνεις να το κοιτάζεις.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στην κορυφή της Χώρας δεσπόζει το βενετσιάνικο κάστρο, χτισμένο από την οικογένεια Querini τον 13ο αιώνα. Ξεχωρίζει καθώς φτάνεις στο νησί και σε καθηλώνει ακόμα περισσότερο καθώς ανεβαίνεις μέσα από τα στενά σοκάκια και τα σκαλοπάτια- η θέα που απλώνεται μπροστά σου είναι μοναδική. Πρόκειται για οχυρωμένο οικισμό, καθώς το τείχος σχηματίζουν οι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών. Μέσα στο κάστρο υπάρχουν δύο πανέμορφες εκκλησίες: η Παναγία του Κάστρου και ο Άγιος Γεώργιος.

    Οι παραλίες του νησιού

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αγνές και σαγηνευτικές, με υπέροχα κρυστάλλινα νερά, οι παραλίες του νησιού προσφέρονται για χαλάρωση και ατελείωτες βουτιές. Τα Καμινάκια, οι Βάτσες και ο Άη Γιάννης είναι οι must. Στον Άγιο Κωνσταντίνο (μία από τις 22 καλύτερες παραλίες της Ευρώπης για το φετινό καλοκαίρι σύμφωνα με τον οργανισμό European Best Destinations), τα καταγάλανα νερά, το μικρό λευκό εκκλησάκι στο λόφο, το ταβερνάκι, το beach bar και τα αρμυρίκια δημιουργούν ένα πανέμορφο καλοκαιρινό σκηνικό. Άλλες όμορφες παραλίες είναι η μεγάλη και οργανωμένη παραλία στο Λιβάδι, το βοτσαλωτό Τζανάκι, οι Πλάκες (όνομα και πράγμα), το μικροσκοπικό Μπλε Λιμανάκι και η αμμουδιά στο Στενό.

    Εκδρομή με καραβάκι σε εξωτικά νησάκια

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Τα ακατοίκητα νησάκια Κουνούπες και Κουτσομύτης αποτελούν την «εξωτική ζώνη» της Αστυπάλαιας. Παίρνεις το καραβάκι από τον Πέρα Γιαλό και απολαμβάνεις βουτιές σε παραλίες με λευκές αμμουδιές και καταπληκτικά νερά σε όλες τις αποχρώσεις του μπλε.

    Οι κρυμμένοι θησαυροί

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αν έχετε διάθεση για εξερευνήσεις, αξίζει να επισκεφτείτε κάποιο από τα σπήλαια του νησιού, όπως το Σπήλαιο του Δράκου κοντά στο Βαθύ ή αυτό του Νέγρου στις Βάτσες με τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς σταλακτιτών και σταλαγμιτών. Το τελευταίο έχει συνδεθεί και με διάφορους μύθους για πειρατές αλλά και θησαυρούς που έκρυβαν μέσα στο σπήλαιο. Το νησί διαθέτει και αρχαιολογικό πλούτο. Στη Μαλτεζάνα (Ανάληψη) βρίσκονται τα περίφημα λουτρά του Ταλαρά, τα οποία αποτελούν σημείο αναφοράς για τα γαλάζια και κεραμιδί ψηφιδωτά της ελληνιστικής περιόδου. Ένα από τα σημαντικά αρχαία μνημεία της Αστυπάλαιας είναι το μοναδικό στον κόσμο Βρεφικό Νεκροταφείο. Βρίσκεται στην περιοχή των Κυλίντρων και εκτιμάται ότι υπάρχει από το 750 π.X.

    Το φαγητό

    travelgo.gr
    Πηγή: Εστιατόριο Ακτή

    Στην Αστυπάλαια θα φάτε υπέροχα, είτε επιλέξετε φρέσκο ψάρι απευθείας από τα δίχτυα των ψαράδων, είτε ντόπιο κατσικάκι. Επίσης, θα αγαπήσετε τις μακαρούνες, τα ξεροτήγανα με ντόπιο μέλι, τα κιτρινοκούλουρα με σαφράν και το τοπικό τυρί χλωρή. Η Λίντα στα Καμινάκια φτιάχνει υπέροχη ψαρόσουπα και σαλάτες με λαχανικά από τον κήπο της. Πολύ καλά θα φάτε στην Αστυφαγιά μπροστά στην παραλία του Σχοινώντα, καθώς και στο ταβερνάκι Γαλήνη στο Βαθύ. Σημείωστε επίσης την Ακτή και τον Μπαρμπαρόσα στη Χώρα, τον Αστρόπελο και το Γεράνι στο Λιβάδι, το Μαϊστράλι στον Πέρα Γιαλό και τον Αστακούκο στην παραλία του Σχοινώντα.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider