Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Κέρκυρα
    Thu 12.8°C
    Clouds

    5 μικρά νησιά στο Ιόνιο για ήρεμες διακοπές

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    5 μικρά νησιά στο Ιόνιο για ήρεμες διακοπές

    Στο Ιόνιο υπάρχουν νησάκια «διαμάντια» με ανέγγιχτες παραλίες και γαλήνια τοπία, για όσους αναζητούν την απόλυτη χαλάρωση. Ιδού πέντε μικρά και άγνωστα σε πολλούς νησιά όπου μπορείτε να απολαύσετε ήρεμες διακοπές ακόμα και τον Αύγουστο

    Κοντά στα διάσημα νησιά του, το Ιόνιο κρύβει μικρούς παραδείσους, όπου ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει και η ζωή κυλάει με αργούς ρυθμούς. Μια υπέροχη φύση, ανέγγιχτες παραλίες που προσφέρουν χαλάρωση και ηρεμία ακόμα και τον Αύγουστο, θαλάσσια σπήλαια, παλιοί οικισμοί και γραφικά μονοπάτια μέσα στους ελαιώνες περιμένουν τους επισκέπτες που αναζητούν το αυθεντικό και το ξεχωριστό στις διακοπές τους.

    Αν έχετε βαρεθεί τα κλασικά και πολυδιαφημισμένα και το μόνο που αναζητάτε για το φετινό καλοκαίρι είναι το τρίπτυχο ήλιος - θάλασσα - ηρεμία, τότε αξίζει να ανακαλύψετε αυτά τα πέντε νησάκια του Ιονίου που υπόσχονται απολαυστικές διακοπές μακριά από την πολυκοσμία.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διακοπές στο Ιόνιο: 5 μικρά νησιά για απόλυτη χαλάρωση

    Κάλαμος

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ο Κάλαμος είναι ένα μικρό νησί που ανήκει διοικητικά στο Δήμο Λευκάδας και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το χωριό Μύτικας της Αιτωλοακαρνανίας, απ΄ όπου γίνεται και η προσέγγισή του. Το νησί είναι κυρίως ορεινό (η κορυφή του βουνού που δεσπόζει στο νησί φτάνει τα 745 μ.) και διαθέτει ξεχωριστή φύση, ατμόσφαιρα άλλης εποχής και μικρές παραλίες με λευκά βότσαλα και διάφανα γαλαζοπράσινα νερά. Η μυρωδιά του πεύκου και της αλμύρας είναι παντού στην ατμόσφαιρα. Κάντε μια βόλτα στα στενά σοκάκια και πιάστε κουβέντα με τους ντόπιους για τη ζωή στο νησί. Αξίζει να περπατήσετε μέχρι την Επισκοπή μέσα από ένα ανέγγιχτο τοπίο. Με ποδήλατο μπορείτε να επισκεφτείτε το νότιο άκρο του νησιού, τον εγκαταλελειμμένο οικισμό στο Κεφάλι. Εκεί θα δείτε ερειπωμένα σπίτια, παλιά ελαιοτριβεία, πέτρινα αλώνια και μισογκρεμισμένους ανεμόμυλους που στέκουν ακόμα, σαν ο χρόνος να σταμάτησε ξαφνικά.

    Καστός

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ο Καστός, η μικρότερη κατοικίσιμη νησίδα των Επτανήσων, νότια του Καλάμου, διατηρεί ακόμη τους ρυθμούς προηγούμενων δεκαετιών. Όπως και ο γειτονικός Κάλαμος, το νησί επικοινωνεί με την ακτή της Αιτωλοακαρνανίας με καΐκια, από και προς το απέναντι χωριό Μύτικα. Ο μοναδικός οικισμός με τα πέτρινα σπίτια και τα ταβερνάκια είναι χτισμένος γύρω από το λιμάνι. Στον Καστό θα απολαύσετε φυσιολατρικούς περιπάτους, θα δείτε ωραία εκκλησάκια, παλιά ελαιοτριβεία και ανεμόμυλους και θα βουτήξετε σε ανέγγιχτες παραλίες: Αμπελάκια, Φύκι, Λίμνη, Καμίνι, Βρισίδι και Άγιος Αιμιλιανός είναι μερικές από τις πιο γνωστές. Στην παραλία του Αγίου Αιμιλιανού βρίσκεται ένα από τα βασικά αξιοθέατα του νησιού, η σπηλιά Φωκότρυπα, η οποία στο εσωτερικό της έχει μία μικρή αμμουδένια παραλία.

    Οθωνοί

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το μεγαλύτερο από τα Διαπόντια Nησιά - και δυτικότερο άκρο της Ελλάδας- απέχει 12 ν.μ. από τη βορειοδυτική ακτή της Κέρκυρας. Ερείπια βενετσιάνικων κάστρων, μικροί οικισμοί με όμορφα παλιά σπίτια, αρχαία ελαιόδεντρα, πολλά μονοπάτια και ονειρικές ακτές με γαλαζοπράσινα νερά προσφέρουν το ιδανικό σκηνικό για διακοπή από τα πάντα. Το καραβάκι από την Κέρκυρα θα σας σε αφήσει στον Άμμο, ένα μικρό όρμο με ωραία παραλία και λίγα μαγαζιά. Στους Οθωνούς θα κολυμπήσετε οπωσδήποτε στην Άσπρη Άμμο - μία από τις ωραιότερες παραλίες του Ιονίου - και θα επισκεφτείτε με βαρκάκι την εντυπωσιακή σπηλιά της Καλυψούς. Για κολύμπι προσφέρεται επίσης ο μοναδικής ομορφιάς όρμος Φύκι, στη βόρεια ακτογραμμή. Αν πάρετε το δρόμο προς την ανατολική ακτή, μπορείτε να επισκεφτείτε το ακρωτήριο Καστρί και τον φάρο του νησιού, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1872.

    Ερείκουσα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Ερείκουσα, το πιο πυκνοκατοικημένο και το βορειότερο νησί των Διαποντίων, βρίσκεται 8 ν.μ. βορειοδυτικά της Κέρκυρας και είναι κατάφυτη από ελιές και κυπαρίσσια. Το νησί πήρε το όνομά του από το φυτό ρείκι, που φυτρώνει στην Ερείκουσα κατά το μήνα Οκτώβριο και την ντύνει στα μωβ. Το μικρό μέγεθος του νησιού (περίπου 5 τ.χλμ.) σου επιτρέπει να το εξερευνήσεις πλήρως σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ετοιμαστείτε να βουτήξετε σε πεντακάθαρα γαλάζια νερά και να περπατήσετε σε παραδεισένια καταπράσινα μονοπάτια. Η Ερείκουσα έχει δύο υπέροχες παραλίες, το Πόρτο και το Μπραγκίνι.

    Μαθράκι

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Μαθράκι είναι το μικρότερο και νοτιότερο από τα Διαπόντια Νησιά. Απέχει μόλις 5 ν.μ. από τον Άγιο Στέφανο της Κέρκυρας και 6 ν.μ. από τους Οθωνούς. Κι αυτό, όπως τα άλλα δύο, καλύπτεται από πυκνή βλάστηση, που κρύβει μέσα της τους γραφικούς οικισμούς του. Ένας τσιμεντόδρομος ανηφορίζει από το λιμάνι και αφού φτάσει στον οικισμό Μπενάτικα διακλαδίζεται για να διασχίσει το νησί σε όλο το μήκος του. Οι παραλίες Πορτέλο και Απιδιές ενδείκνυνται για γαλήνιες και απολαυστικές βουτιές, ενώ η πεζοπορία στα παλιά, λίθινα μονοπάτια θα σας αποκαλύψει μια μαγευτική και ήσυχη ενδοχώρα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider