Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sat 16.7°C
    Clear

    Οι κορυφαίες ταξιδιωτικές τάσεις του 2022

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Οι κορυφαίες ταξιδιωτικές τάσεις του 2022

    Από τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων μέχρι τη στροφή στην περιπέτεια και την ψηφιακή αποτοξίνωση, αυτές είναι μερικές από τις σημαντικότερες τάσεις στον χώρο του ταξιδιού το 2022, σύμφωνα με τους ειδικούς

    To 2022 είναι η χρονιά που όλοι ελπίζουμε να ταξιδέψουμε περισσότερο, πιο άνετα και με ασφάλεια. Πολλοί θέλουν να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο και να επανενωθούν με τις οικογένειες και τους φίλους τους, ενώ ορισμένοι τυχεροί ταξιδιώτες έχουν εξοικονομήσει χρήματα και θέλουν να απολαύσουν τώρα ένα μακρινό ή πολυτελές ταξίδι μετά από δύο χρόνια πανδημίας.

    Με τη βοήθεια έγκριτων διεθνών μέσων, όπως το Conde Nast Traveller και οι Times του Λονδίνου, φτιάξαμε μια λίστα με μερικές από τις σημαντικότερες τάσεις που θα επηρεάσουν τον παγκόσμιο τουρισμό και τη συμπεριφορά των ταξιδιωτών τη νέα χρονιά.

    Διαβάστε ακόμη:

    Οι νέες τάσεις στα ταξίδια

    Ταξίδια μεγάλων αποστάσεων

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Τα τελευταία δύο χρόνια είδαμε να αναδύεται δυναμικά η τάση του «staycation» δηλαδή τα κοντινά ταξίδια, εντός συνόρων. Φέτος, όμως, αυτό φαίνεται να αλλάζει. Αν και πολλοί ειδικοί του κλάδου πιστεύουν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια για να επιστρέψει η παγκόσμια αεροπορία στα προ πανδημίας επίπεδα, οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων ανακάμπτουν, αναφέρει το Conde Nast Traveller. Μάλιστα, αν όλα πάνε καλά, προορισμοί όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία θα ανοίξουν ξανά για τους τουρίστες μετά από δύο χρόνια.

    Τουρισμός στα άκρα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σύμφωνα με το Conde Nast Traveller, τα ταξίδια προκλήσεων θα είναι στην κορυφή της ατζέντας των ανθρώπων που βαρέθηκαν να είναι περιορισμένοι στα σπίτια τους. Οι ταξιδιωτικές εταιρείες ανταποκρίνονται σε αυτή την ανάγκη προσφέροντας μια ευρεία γκάμα τέτοιων ταξιδιών. Για παράδειγμα, η εταιρεία Black Tomato προσφέρει σαφάρι με γουρούνες από το Δέλτα του Οκαβάνγκο στη Μποτσουάνα έως τις αλυκές Makgadikgadi Pans, ενώ η Cookson Adventures προσκαλεί τους περιπετειώδεις ταξιδιώτες στα Νησιά Κόκος για μια κατάδυση σε βαθιά νερά δίπλα σε… καρχαρίες.

    All inclusive πολυτέλεια

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Τον τελευταίο χρόνο τα ταξίδια έγιναν πιο ακριβά και περίπλοκα εξαιτίας της Covid-19. Έτσι, τα all inclusive resorts άρχισαν να φαίνονται σε περισσότερο κόσμο σαν μια πιο δελεαστική επιλογή. Αναγνωρίζοντας ότι ακόμη και οι πιο εύποροι ταξιδιώτες θέλουν να απολαμβάνουν τις διακοπές τους χωρίς άγχος, όλο και περισσότερα πολυτελή resorts προσφέρουν all inclusive διαμονή.

    Workation: Τηλεργασία και διακοπές

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Με τις αλλαγές που έφερε που η πανδημία του κορονοϊού στην εργασιακή κουλτούρα, η τάση των «ψηφιακών νομάδων» (digital nomads) επιταχύνθηκε ραγδαία. Όλο και περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, συνήθως σε τομείς της τεχνολογίας αλλά και σε πιο δημιουργικά επαγγέλματα, που δεν είναι απαραίτητο να βρίσκονται σε ένα γραφείο για να κάνουν τη δουλειά τους, ταξιδεύουν με ένα λάπτοπ στο χέρι και εργάζονται από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη. Η εργασία σε περιβάλλον διακοπών ή αλλιώς «Workation» μπορεί να αφορά μία απόδραση τριημέρου, μιας εβδομάδας, ενός μήνα ή ακόμα και παραπάνω και είναι μία τάση που κερδίζει συνεχώς έδαφος.

    Αναζητώντας την περιπέτεια

    travelgo.gr

    Σύμφωνα με τους Times, διαφαίνεται η δυναμική της τάσης για ταξίδια περιπέτειας, όπως πεζοπορικές ή ποδηλατικές εκδρομές. Ο Jim Eite, διευθυντής πωλήσεων του ταξιδιωτικού γραφείου Exodus στην Αγγλία, σημειώνει ότι προορισμοί όπως τα Νησιά Γκαλαπάγκος και η Κένυα έχουν ιδιαίτερα υψηλό αριθμό κρατήσεων για αυτή τη χρονιά. Επίσης, όπως διαβάζουμε στο Conde Nast Traveller, για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια, το αρχαίο μονοπάτι Trans Bhutan Trail θα ανοίξει την άνοιξη του 2022 ως διαδρομή πεζοπορίας για τους τουρίστες, ενώ πολλοί εκδηλώνουν ενδιαφέρον και για ταξίδια περιπέτειας στη Γροιλανδία.

    Πολυτέλεια πάνω σε…ράγες

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μπορεί το αεροπλάνο να είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να φτάσεις στον προορισμό σου, όμως το ταξίδι με τρένο έχει τη δική του γοητεία. Οι ειδικοί του κλάδου βλέπουν αυξημένο ενδιαφέρον για πολυτελή ταξίδια με τρένο σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα για το δεύτερο εξάμηνο του νέου έτους, αναφέρουν οι Times. Αυτά τα ταξίδια αποδεικνύονται πολύ δημοφιλή καθώς σου προσφέρουν την ευκαιρία να δεις μια ποικιλία από τοπία και μέρη στον επιλεγμένο προορισμό και μετά από τόσο καιρό αποχής από τα ταξίδια αυτό είναι κάτι πολύ ελκυστικό.

    Ταξίδια αυτοβελτίωσης

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν δύσκολα για όλους. Όμως πολλοί είναι εκείνοι που αυτή τη χρονιά θα επενδύσουν στην αυτοβελτίωση. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν εγκαταλείψει τις δουλειές τους (το φαινόμενο της «Μεγάλης Παραίτησης») και αναζητούν νέους δρόμους σταδιοδρομίας. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, ότι πολλά «καταφύγια» που προσφέρουν προγράμματα αυτοβελτίωσης εμφανίζονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

    Ψηφιακή αποτοξίνωση

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σύμφωνα με τους ειδικούς του κλάδου, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια έντονη επιθυμία για ψηφιακή αποτοξίνωση, δηλαδή για διακοπές μακριά από κινητό και social media. Αυτό οφείλεται στην άνοδο της τηλεργασίας και στη συνήθεια του να είμαστε διαρκώς συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο τα τελευταία δύο χρόνια.

    Διαβάστε ακόμη:

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider