Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Tue 21.1°C
    Clouds

    10 ταξίδια ζωής που ονειρεύομαστε να κάνουμε μετά την πανδημία

    BEST OF
    Κείμενο: Μίλτος Μιχαλάς
    10 ταξίδια ζωής που ονειρεύομαστε να κάνουμε μετά την πανδημία

    Μακρινές εξερευνήσεις για συλλέκτες εμπειριών.

    Ο κορονοϊός είναι ακόμη εδώ, αλλά το εμβόλιο έχει δώσει μεγάλες ελπίδες στον κλάδο του τουρισμού και στους ταξιδιώτες. Η πανδημία οδήγησε πολύ κόσμο σε μια επανεκτίμηση προτεραιοτήτων. Ο περιορισμός στο σπίτι έδωσε σε πολλούς λάτρεις των ταξιδιών τον χρόνο να κάνουν μεγάλα σχέδια για όταν τελειώσει όλο αυτό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για μεγάλες αποδράσεις περιπέτειας και ταξίδια-εμπειρία έπειτα από έναν χρόνο με lockdowns.

    Εμείς «ξεφυλλίσαμε» τα αφιερώματα κορυφαίων ταξιδιωτικών τίτλων, όπως το Lonely Planet, το National Geographic και το Conde Nast Traveller, και φτιάξαμε τη δική μας bucket list με τους προορισμούς που ονειρευόμαστε να επισκεφτούμε όταν έρθει η ώρα.

    Καλοκαίρι στα Νησιά Φερόε

    Καλοκαίρι στα Νησιά Φερόε

    Τα 18 νησάκια του βόρειου Ατλαντικού, ανάμεσα στη Σκωτία και την Ισλανδία, δεν μοιάζουν με κανένα άλλο μέρος στην Ευρώπη. Στενά φιορδ, μικρά ξύλινα σπίτια με γρασίδι στις στέγες, φάροι, ορμητικοί καταρράκτες και πολύχρωμα χωριά εμπνέουν τους φωτογράφους και συναρπάζουν τους γνήσιους ταξιδιώτες. Τα Νησιά Φερόε είναι ένας από τους προορισμούς που έχουν θέσει όριο στον αριθμό των επισκεπτών για να προστατευθούν από τις επιπτώσεις του υπερτουρισμού. Οπότε, εάν θέλεις να δεις τον περίφημο καταρράκτη Moυλαφόσουρ να χύνεται απευθείας στα άγρια νερά του βόρειου Ατλαντικού, με φόντο τα πολύχρωμα σπιτάκια και τα πρόβατα που βόσκουν αμέριμνα, θα πρέπει να οργανώσεις το ταξίδι σου αρκετό καιρόν πριν.

    Κυνηγώντας το Βόρειο Σέλας στην Ισλανδία

    travelgo.gr

    Με μοναδικής ομορφιάς τοπία- από παγετώνες μέχρι ηφαίστεια κι από καταρράκτες μέχρι γεωθερμικές πηγές- η Ισλανδία αποτελεί έναν πολύ ξεχωριστό ταξιδιωτικό προορισμό. Επίσης, είναι ένα από τα μέρη όπου μπορεί κανείς να παρατηρήσει (αν είναι τυχερός) το Βόρειο Σέλας, το πιο φαντασμαγορικό θέαμα της φύσης. Οι εντυπωσιακοί χρωματισμοί, που «χορεύουν» στο νυχτερινό ουρανό των πολικών περιοχών, είναι η καλύτερη αφορμή για ένα ταξίδι-εμπειρία ζωής. Οι μήνες με τις καλύτερες πιθανότητες εμφάνισης του φαινομένου είναι από τον Σεπτέμβριο έως τον Απρίλιο, ενώ μία από τις καλύτερες τοποθεσίες για να το παρατηρήσεις είναι η περιοχή Hofdabrekka στα νότια της χώρας, 2,5 ώρες οδήγησης από το Ρέικιαβικ.

    Ταξιδεύοντας με το Orient Express στην Ευρώπη

    Ταξιδεύοντας με το Orient Express στην Ευρώπη

    Το αυθεντικό Orient Express πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι το 1883, αναχωρώντας από το Παρίσι για τη Βιέννη, ενώ μερικά χρόνια αργότερα έφθασε ως την Κωνσταντινούπολη. Η θρυλική αμαξοστοιχία μετέφερε βασιλείς και πρίγκιπες, κατασκόπους και διπλωμάτες, ενέπνευσε συγγραφείς και σκηνοθέτες κι έγινε συνώνυμο της ταξιδιωτικής πολυτέλειας. Σήμερα, μπορείς να γυρίσεις το χρόνο στη δεκαετία του '20 ταξιδεύοντας με το εντυπωσιακό Venice Simplon-Orient Express στη γραμμή Λονδίνο-Βενετία, με ενδιάμεσες στάσεις το Παρίσι και τη Βερόνα. Οι πολυτελείς καμπίνες με τη vintage αισθητική και η υψηλή γαστρονομία κάνουν την εμπειρία ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.

    Γκαλάπαγκος, διακοπές στα νησιά του Δαρβίνου

    Γκαλάπαγκος, διακοπές στα νησιά του Δαρβίνου

    Ένας μικρός παράδεισος είναι τα Γκαλαπάγκος που βρίσκονται βορειοδυτικά της Νότιας Αμερικής και αποτελούνται από συνολικά 13 κύρια, ηφαιστειακής προέλευσης νησιά, άλλα 6 μικρότερα και γύρω στις 107 βραχονησίδες. Δεν είναι ένας προορισμούς για όλους, μιας και το ταξίδι μέχρι εκεί είναι μακρύ. Ωστόσο, όποιος το αποφασίσει, θα δει μοναδική ομορφιά. Σε αυτό το απομονωμένο αρχιπέλαγος, φυλάσσονται πολλά από τα «μυστικά» της φύσης. Τα Γκαλάπαγκος είναι φημισμένα για τον απέραντο αριθμό ενδημικών ειδών τους και τις μελέτες που πραγματοποίησε εκεί το 1835 ο Κάρολος Δαρβίνος, οι οποίες οδήγησαν στη θεωρία της φυσικής επιλογής. Ο οικοτουρισμός κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, ενώ εδώ βρίσκεται το πρώτο πράσινο αεροδρόμιο στον κόσμο που λειτουργεί αποκλειστικά με ηλιακή και αιολική ενέργεια.

    Ανάβαση στο Μάτσου Πίτσου

    Ανάβαση στο Μάτσου Πίτσου

    Η αρχαία πόλη Μάτσου Πίτσου σε υψόμετρο 2.430 μέτρων στις περουβιανές Άνδεις βρίσκεται στην bucket list πολλών ταξιδιωτών. Η πόλη που ανακαλύφθηκε το 1911, από τον Αμερικανό ιστορικό και αρχαιολόγο Χίραμ Μπίνγκαμ, είναι το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του πολιτισμού των Ίνκας. Η άφιξη στο Machu Picchu, ακολουθώντας το μονοπάτι των Ίνκας, αποτελεί μία μοναδική περιπέτεια. Φυσικά μιλάμε για ένα ταξίδι που χρειάζεται να οργανώσεις αρκετό καιρό νωρίτερα, έτσι ώστε να εξασφαλίσεις ένα από τα 400 καθημερινά εισιτήρια για να ανέβεις στην εμβληματική κορυφή Huayna Picchu με την εντυπωσιακή θέα στα ερείπια.

    Εξερευνώντας τη Νέα Ζηλανδία

    Εξερευνώντας τη Νέα Ζηλανδία

    Η γη του «μακριού, λευκού σύννεφου» Aotearoa, όπως είναι το όνομά της στη γλώσσα των ιθαγενών Μαορί, είναι παράδεισος για ταξιδιώτες που αναζητούν περιπέτειες στη φύση. Η Νέα Ζηλανδία θεωρείται μία από τις ασφαλέστερες χώρες, ενώ το Auckland, η μεγαλύτερη και πιο κοσμοπολίτικη πόλη, φιγουράρει συχνά σε λίστες με τις καλύτερες πόλεις του κόσμου για να ζει κανείς. Ασύλληπτα τοπία, καταπράσινα δάση, παγετώνες, λίμνες, ποτάμια και φιόρδ, χρυσαφένιες παραλίες, παρθένα νησάκια και συναρπαστικές δραστηριότητες όπως ιστιοπλοΐα, καγιάκ, σέρφινγκ, bungee jumping αλλά και γευσιγνωσίες κρασιών θα εμπλουτίσουν τις εμπειρίες σου.

    Άνγκορ Βατ, o μυστικιστικός παράδεισος της Καμπότζης

    Άνγκορ Βατ, o μυστικιστικός παράδεισος της Καμπότζης

    Ένα πραγματικό μνημείο ανθρώπινης εφευρετικότητας και αφοσίωσης, οι ναοί στην περιοχή Άνγκορ της Καμπότζης προκαλούν δέος σε κάθε επισκέπτη. Το σύμπλεγμα των ναών Άνγκορ Βατ αποτελεί σύμβολο για την Καμπότζη, αφού εμφανίζεται στη σημαία της χώρας από το 1863, καθώς και το κύριο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας. Βρίσκεται μέσα στη ζούγκλα και χτίστηκε για τον βασιλιά των Χμερ Σουριαβαρμάν Β΄ κατά τον 12ο αιώνα. Ήταν ιερός τόπος πολλών θρησκειών, όπως του Ινδουισμού, καθώς ήταν αφιερωμένος στον Βισνού, όσο και του Βουδισμού.

    Διασχίζοντας το 1/3 του πλανήτη με τον Υπερσιβηρικό

    Διασχίζοντας το 1/3 του πλανήτη με τον Υπερσιβηρικό

    Το ταξίδι των 9.300 χιλιομέτρων στη μεγαλύτερη σιδηροδρομική γραμμή του κόσμου, στην καρδιά της απέραντης ρωσικής γης, πρωταγωνιστεί σε πολλές bucket lists. Το διάσημο τρένο-φετίχ διασχίζει το 1/3 του πλανήτη, ξεκινώντας από τη μία πλευρά της Ρωσίας και καταλήγοντας στην άλλη. Η διαδρομή που ενώνει τη Μόσχα με το Βλαδιβοστόκ περνάει μέσα από οκτώ διαφορετικές ζώνες ώρας, με το ταξίδι να διαρκεί συνήθως 7 ημέρες, προσφέροντας μοναδικές εικόνες από τα ποτάμια της Σιβηρίας, τα πυκνά δάση, τη λίμνη Βαϊκάλη και την ατελείωτη στέπα. Μία ακόμα ενδιαφέρουσα διαδρομή γίνεται με τον Υπερμογγολικό, που διασχίζει σχεδόν ολόκληρη τη Ρωσία, περνά από τη Μογγολία και καταλήγει στο Πεκίνο.

    Πλωτό σαφάρι στο Δέλτα του Οκαβάνγκο στην Μποτσουάνα

    Πλωτό σαφάρι στο Δέλτα του Οκαβάνγκο στην Μποτσουάνα

    Το Δέλτα του ποταμού Οκαβάνγκο είναι ένα πραγματικό θαύμα της φύσης κι ένας από τους πιο συναρπαστικούς προορισμούς για σαφάρι στην Αφρική. Ο ποταμός Οκαβάνγκο πηγάζει από την Κεντρική Ανγκόλα, κυλά νοτιοανατολικά, διασχίζει τη Βόρεια Ναμίμπια και περνά στην Μποτσουάνα όπου δημιουργεί έναν επίγειο παράδεισο που φιλοξενεί μια απίστευτη ποικιλία άγριας ζωής. Ελέφαντες, ιπποπόταμοι, κροκόδειλοι, λιοντάρια, λεοπαρδάλεις και πληθώρα πτηνών είναι μερικά μόνο από τα είδη που αντικρίζει ο επισκέπτης. Άλλες διαδρομές γίνονται με τζιπ και άλλες με τα mokoros (παραδοσιακά κανό).

    Παταγονία, περιπέτεια στην άκρη της Γης

    Παταγονία, περιπέτεια στην άκρη της Γης

    Το ταξίδι στην Παταγονία είναι ένα ταξίδι στην άκρη του κόσμου. Θα χρειαστεί αρχικά να πετάξεις μέχρι το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής ή το Σαντιάγο της Χιλής- που αναμφισβήτητα αξίζει να τους αφιερώσεις λίγες μέρες- πριν φτάσεις στις αλπικές λίμνες και τους παγετώνες της Παταγονίας, στο νοτιότερο άκρο της Νότιας Αμερικής. Τα άγρια τοπία και το μυστήριο που περιβάλλει ένα από τα τελευταία παρθένα μέρη του πλανήτη, ασκούν τεράστια γοητεία στους ταξιδιώτες που αγαπούν την περιπέτεια. Τα πιο φημισμένα τμήματα της Παταγονίας είναι το Εθνικό Πάρκο Los Glaciares με τους 48 παγετώνες και Εθνικό Πάρκο Torres del Paine, που ανήκει στο τμήμα της Χιλής, με σήμα κατατεθέν του τα βουνά Les Torres με τις γρανιτένιες κορυφές.

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider