Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Μεσσηνία
    Thu 12.9°C
    Clear

    Καλαμάτα: Με θετική αύρα

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Καλαμάτα: Με θετική αύρα

    Το Travel by Reader.gr σε ταξιδεύει στους κορυφαίους προορισμούς για το 2021 με την AEGEAN

    Η Μεσσηνία έχει εξελιχθεί σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Ελλάδας και ένα ταξίδι στην Καλαμάτα είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρεις μια δυνατή γεύση από αυτό τον ξεχωριστό τόπο. Φυσικές ομορφιές, ιστορία, πολιτισμός, παράδοση και γαστρονομία συνδυάζονται αρμονικά σε έναν προορισμό που κρατά το ενδιαφέρον του επισκέπτη αμείωτο.

    Με τις πτήσεις της AEGEAN μπορείς να ανακαλύψεις τη γοητεία της ολοζώντανης πρωτεύουσας της Μεσσηνίας και ένα ιδανικό ορμητήριο για θαυμάσιες διαδρομές.

    travelgo.gr
    Η μαρίνα της Καλαμάτας (πηγή: Shutterstock)

    Γιατί να πας

    Με τη θάλασσα στα πόδια της και τον Ταΰγετο να υψώνεται επιβλητικός από πάνω της, η Καλαμάτα είναι μια πόλη με θετική αύρα και ανανεωμένο ταξιδιωτικό προφίλ, ιδανική και για τους 12 μήνες του χρόνου, που έχει κάτι για όλους: πλατείες και πεζόδρομους που σφύζουν από ζωή, ποδηλατόδρομους, μια υπέροχη παραλιακή ζώνη, σημαντικά μουσεία, πλούσια αγορά και εξαιρετικές γεύσεις. Σε όλα αυτά πρόσθεσε και τα διάσημα αρχαιολογικά μνημεία και τους γραφικούς οικισμούς, παραθαλάσσιους και μη, που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής.

    Τα top αξιοθέατα

    Σημείο αναφοράς της Καλαμάτας είναι το κάστρο του 13ου αιώνα, μια πολύ ατμοσφαιρική τοποθεσία για βόλτα με μοναδική θέα στην πόλη. Το αμφιθέατρο του φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις, όπως τις παραστάσεις του ξακουστού Φεστιβάλ Χορού.

    Η Παλιά Πόλη της Καλαμάτας (πηγή: Shutterstock)
    Η παλιά πόλη της Καλαμάτας (πηγή: Shutterstock)

    Στους πρόποδες του κάστρου εκτείνεται η παλιά πόλη της Καλαμάτας, γεμάτη δαιδαλώδη στενάκια και παλιά σπίτια με κόκκινες κεραμιδένιες στέγες. Το άλλο σημείο για μεγάλες και απολαυστικές βόλτες είναι η παραλιακή λεωφόρος Ναυαρίνου, η οποία απλώνεται από τη μαρίνα της πόλης ως τις πρώτες της παραλίες.

    Στα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσεις είναι το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων στην πλατεία 23ης Μαρτίου (εδώ έδωσαν όρκο πίστης στην Επανάσταση οι αγωνιστές του 1821), ο εντυπωσιακός μητροπολιτικός ναός της Υπαπαντής και η Μονή Καλογραιών, που είναι διάσημη για τα μεταξωτά υφαντά που φτιάχνουν οι μοναχές στον αργαλειό.

    Αξίζει να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να επισκεφτείς κάποιο από τα ενδιαφέροντα μουσεία της πόλης: το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας, τη Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας, την Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, αλλά και το Πάρκο Σιδηροδρόμων, ένα μοναδικό στο είδος του υπαίθριο μουσείο όπου εκτίθενται παλιές μηχανές και σιδηροδρομικά βαγόνια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρίας Καρέλια» - μία από τις πληρέστερες συλλογές ελληνικών τοπικών ενδυμασιών - που φιλοξενείται σε ένα νεοκλασικό κτήριο στο κέντρο της πόλης.

    Η Αρχαία Μεσσήνη

    Σε απόσταση μόλις 30 χλμ. από την Καλαμάτα μπορείς να επισκεφτείς έναν συγκλονιστικό αρχαιολογικό χώρο, από τους σημαντικότερους της Ελλάδας. Η Αρχαία Μεσσήνη είναι μία από τις πιο καλά διατηρημένες πόλεις της αρχαιότητας. Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να δει το Θέατρο, την Κρήνη Αρσινόη, το Στάδιο, το Εκκλησιαστήριο, την Αγορά, το Ηρώο-Μαυσωλείο και άλλα σημαντικά αξιοθέατα.

    Η Αρχαία Μεσσήνη (πηγή: Shutterstock)
    Η Αρχαία Μεσσήνη (πηγή: Shutterstock)

    Οι γεύσεις

    Τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα της μεσσηνιακής γης εγγυώνται το καλό φαγητό που θα απολαύσεις στην Καλαμάτα. Η πόλη έχει απ΄όλα: μαγειρεία, ταβερνάκια αλλά και σοφιστικέ εστιατόρια. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις παραδοσιακή γουρουνοπούλα και να αγοράσεις τις διάσημες σε όλο τον κόσμο ελιές, ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας, παστό χοιρινό, λουκάνικο με πορτοκάλι, λαλάγγια και παστέλια.

    Ποδήλατο στην Καλαμάτα

    Η Καλαμάτα είναι μία από τις πιο φιλικές για ποδήλατο πόλεις στην Ελλάδα. Με ειδικές λωρίδες κυκλοφορίας και επίπεδους δρόμους, η πόλη προσφέρεται για υπέροχες ποδηλατάδες, είτε είσαι λάτρης του σπορ, είτε απλώς θέλεις να κάνεις μια χαλαρή βόλτα. Οι ποδηλατόδρομοι διατρέχουν μεγάλο μέρος της Καλαμάτας και φυσικά την παραλία που είναι ιδανική για ορθοπεταλιές πλάι στη θάλασσα.

    travelgo.gr
    Η παραλιακή λεωφόρος της Καλαμάτας (πηγή: Shutterstock)

    Μυστικά από ντόπιους

    Κάνε μια βόλτα στη συνοικία Παπλωματάδικα (πλατεία Αμφείας), σε ένα από τα πιο ζωντανά κομμάτια του ιστορικού κέντρου της Καλαμάτας, γεμάτο με παραδοσιακά καφενεία, μικρά εμπορικά καταστήματα, ουζερί και μπαρ. Για να κλείσει η μέρα σου με τον καλύτερο τρόπο, ανηφόρισε στο λόφο της Βέργας, για να απολαύσεις τον καφέ ή το ποτό σου χαζεύοντας την καταπληκτική θέα της φωτισμένης πόλης.

    Κοντινές εξορμήσεις

    Η Καλαμάτα μπορεί να γίνει το ορμητήριό σου για συναρπαστικές αποδράσεις στη Μεσσηνία. Ανάλογα με την εποχή και τη διάθεσή σου, διάλεξε ανάμεσα στις δαντελωτές ακρογιαλιές και τα γραφικά χωριά της Μεσσηνιακής Μάνης (Κιτριές, Καρδαμύλη, Στούπα κ.ά.), την Πύλο, τη Μεθώνη και την Κορώνη με τα ξακουστά κάστρα τους, τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, την πολυφωτογραφημένη Βοϊδοκοιλιά και το κατάφυτο φαράγγι του Πολυλιμνίου.

    Πώς να πας

    Κλείσε εισιτήριο εδώ για πετάξεις στην Καλαμάτα με πτήσεις της AEGEAN!

    Δες το αφιέρωμα με τους κορυφαίους προορισμούς του μήνα

    Πανοραμική άποψη της πόλης (πηγή: Shutterstock)
    Πανοραμική άποψη της πόλης (πηγή: Shutterstock)
    Το ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας (πηγή: Shutterstock)
    Το ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας (πηγή: Shutterstock)
    Το Πάρκο Σιδηροδρόμων (πηγή: Shutterstock)
    Το Πάρκο Σιδηροδρόμων (πηγή: Shutterstock)
    Πανοραμική άποψη της μαρίνας της πόλης (πηγή: Shutterstock)
    Πανοραμική άποψη της μαρίνας της πόλης (πηγή: Shutterstock)
    Οι Κιτριές (πηγή: Shutterstock)
    Οι Κιτριές (πηγή: Shutterstock)
    Το λιμάνι της Καρδαμύλης (πηγή: Shutterstock)
    Το λιμάνι της Καρδαμύλης (πηγή: Shutterstock)
    Το κάστρο της Μεθώνης (πηγή: Shutterstock)
    Το κάστρο της Μεθώνης (πηγή: Shutterstock)
    Η Αρχαία Μεσσήνη (πηγή: Shutterstock)
    Η Αρχαία Μεσσήνη (πηγή: Shutterstock)

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider