Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Tue 20°C
    Clouds

    Αλεξανδρούπολη: Ταξίδι στην άκρη της Ελλάδας

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Αλεξανδρούπολη: Ταξίδι στην άκρη της Ελλάδας

    Το Travel by Reader.gr σε ταξιδεύει στους κορυφαίους προορισμούς για το 2021 με την AEGEAN

    Πρωτεύουσα του Έβρου και μεγαλύτερο λιμάνι της Θράκης, η Αλεξανδρούπολη είναι ένας τόπος γεμάτος αξιοθέατα και εκπλήξεις εκεί όπου η Ευρώπη συναντά την Ασία. Η ζωντανή θρακιώτικη παράδοση, η πλούσια φύση και οι εικόνες μιας νέας πόλης με ενδιαφέρουσα ιστορία και κοσμοπολίτικο χαρακτήρα μπερδεύονται γλυκά σε έναν ελκυστικό προορισμό που αξίζει την προσοχή σου.

    Κλείσε θέση για την Αλεξανδρούπολη με την AEGEAN για να απολαύσεις μοναδικό μωσαϊκό εμπειριών στην άκρη της Ελλάδας.

    travelgo.gr
    Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (πηγή: Shutterstock)

    Γιατί να πας

    Το αλλοτινό ψαροχώρι του 19ου αιώνα είναι σήμερα μια εξωστρεφής πόλη που μπορεί να ικανοποιήσει τα γούστα κάθε ταξιδιώτη. Στην Αλεξανδρούπολη θα απολαύσεις βόλτες σε έναν από τους ωραιότερους παραλιακούς δρόμους της Βόρειας Ελλάδας χαζεύοντας έναν από τους πιο επιβλητικούς φάρους της χώρας, θα έρθεις σε επαφή με μια πλούσια παράδοση και θα οργανώσεις εκδρομές στο μοναδικό οικοσύστημα του ποταμού Έβρου για να δεις εικόνες που θα θυμάσαι μια ζωή.

    Τα top αξιοθέατα

    Ο Φάρος, σήμα κατατεθέν και ναυτικό σύμβολο της πόλης, ορθώνεται επιβλητικός στο λιμάνι από το 1880, ρίχνοντας το φως του σε θάλασσα και στεριά και εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες με τη μεγαλοπρέπειά του. Έχει ύψος 27 μ. και η εμβέλειά του είναι 24 ναυτικά μίλια. Μια βόλτα μαζί με τους ντόπιους, υπό το άγρυπνο βλέμμα του φάρου, στην παραλία της Αλεξανδρούπολης επιβάλλεται.

    travelgo.gr
    Ο Φάρος της Αλεξανδρούπολης (πηγή: Shutterstock)

    Γνώρισε την πλούσια ιστορία της πόλης με μια επίσκεψη στα αξιόλογα μουσεία της: το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, ένας ζωντανός χώρος γνωριμίας με τον λαϊκό πολιτισμό της περιοχής, που στεγάζεται σε ένα πέτρινο οίκημα του 1899, το Εκκλησιαστικό Μουσείο με ιερά κειμήλια της Θράκης και μεταβυζαντινές εικόνες, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στον πλατανότοπο Μαΐστρου που αναδεικνύει τη βιοπικοιλότητα της περιοχής και το Ιστορικό Μουσείο όπου αποτυπώνεται όλη η κοινωνική, οικονομική και πνευματική ζωή της πόλης.

    Η Μονή της Παναγίας Κοσμοσώτειρας, στην κορυφή ενός λοφίσκου στις Φέρες, είναι ένα εντυπωσιακό θρησκευτικό μνημείο που αξίζει να δεις. Χτίστηκε το 1152 από τον Ισαάκιο Κομνηνό και είναι γνωστή και ως η «Αγιά Σοφιά της Θράκης».

    Ανατολικά της Αλεξανδρούπολης, στη διαδρομή προς το Δέλτα του Εβρου, θα συναντήσεις σε απόσταση 14 χλμ. τα ερείπια μιας σημαντικής πόλης της Ρωμαϊκής εποχής, την Τραϊανούπολη. Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο βρίσκονται τα γνωστά από την αρχαιότητα ιαματικά λουτρά της.
     

    Διαδρομές στη φύση

    travelgo.gr
    Φλαμίνγκο στο Δέλτα του Έβρου (πηγή: Shutterstock)

    Για τους λάτρεις της φύσης, ιδανικός προορισμός είναι το Δέλτα του Έβρου, ένας μοναδικός υγροβιότοπος σε διεθνές επίπεδο με σπάνια ορνιθοπανίδα, όπου μπορείς να απολαύσεις μια χαλαρωτική βαρκάδα χαζεύοντας τους ερωδιούς που συνωστίζονται γύρω από τις παράγκες των ψαράδων. Μια μοναδική φυσιολατρική εμπειρία προσφέρει και το Δάσος της Δαδιάς, ένα από τα ελάχιστα καταφύγια σπάνιων αρπακτικών πουλιών της Ευρώπης, 60 χλμ. έξω από την Αλεξανδρούπολη. Στο κέντρο ενημέρωσης στη Δαδιά θα ενημερωθείς για τον φυσικό πλούτο και για τις περιηγήσεις στην περιοχή.

    Οι γεύσεις

    Στην Αλεξανδρούπολη θα πιεις τα τσιπουράκια σου στις ταβέρνες της παραλιακής λεωφόρου δοκιμάζοντας φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, ντόπια κρεατικά αλλά και ενδιαφέρουσες σπεσιαλιτέ από την κουζίνα του Έβρου. Ο καβουρμάς και ο τζιγεροσαρμάς, οι πιο φημισμένες από τις λιχουδιές της περιοχής, δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι σου.

    Η νυχτερινή διασκέδαση

    Η Αλεξανδρούπολη είναι μια πόλη που ξέρει και να χαλαρώνει και να ξενυχτάει. Το χειμώνα ο παλμός της πόλης χτυπά κυρίως στη λεωφόρο Δημοκρατίας και τους κάθετους πεζόδρομους, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες θα ακολουθήσεις τα βήματα των ντόπιων στα στέκια της παραλιακής Μεγάλου Αλεξάνδρου.

    travelgo.gr
    Νυχτερινή Αλεξανδρούπολη (πηγή: Shutterstock)

    Μυστικά από ντόπιους

    Στο τέλος μιας όμορφης διαδρομής προς την κοινότητα του Άβαντα, βρίσκεται κρυμμένος σε ένα σπήλαιο και σκαλισμένος στην πέτρα ο ναός των Αγίων Θεοδώρων, με υπέροχες βυζαντινές τοιχογραφίες που αξίζει να δεις από κοντά. Ένα ακόμη ιδιαίτερο αξιοθέατο είναι η Σπηλιά του Κύκλωπα που βρίσκεται πάνω από το λιμανάκι της Μάκρης. Από εκεί, η θέα του Θρακικού Πελάγους θα μείνει αξέχαστη.
     

    Κοντινές εξορμήσεις

    Λίγα χιλιόμετρα δυτικά της πόλης, θα συναντήσεις το χωριό της Μάκρης, με το γραφικό λιμανάκι και την οργανωμένη παραλία που θα σε κάνει να νιώσεις σαν σε νησί, καθώς και τη Μεσημβρία, παραλιακό χωριό κι αυτό, που φημίζεται για τον αρχαιολογικό του χώρο. Επίσης, με ορμητήριο την Αλεξανδρούπολη μπορείς να επισκεφθείς το νησί της Σαμοθράκης και να πραγματοποιήσεις ενδιαφέρουσες εκδρομές στην «πόλη του μεταξιού», το Σουφλί, στο ιστορικό Διδυμότειχο και στην Ορεστιάδα.

    Πώς να πας

    Η AEGEAN πραγματοποιεί πτήσεις προς την Αλεξανδρούπολη. Κλείσε εισιτήριο για να γνωρίσεις μία από τις νεότερες πόλεις της Ελλάδας.

    Δες το αφιέρωμα με τους κορυφαίους προορισμούς του μήνα

    Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (πηγή: Shutterstock)
    Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (πηγή: Shutterstock)
    Ο φάρος στο πλακόστρωτο της παραλίας (πηγή: Shutterstock)
    Ο φάρος στο πλακόστρωτο της παραλίας (πηγή: Shutterstock)
    Ηλιοβασίλεμα στην παραλία της Αλεξανδρούπολης (πηγή: Shutterstock)
    Ηλιοβασίλεμα στην παραλία της Αλεξανδρούπολης (πηγή: Shutterstock)
    Η εκκλησία της Αγίας Κυριακής (πηγή: Shutterstock)
    Η εκκλησία της Αγίας Κυριακής (πηγή: Shutterstock)
    Πελεκάνοι στο Δέλτα του Έβρου (πηγή: Shutterstock)
    Πελεκάνοι στο Δέλτα του Έβρου (πηγή: Shutterstock)
    Ηλιοβασίλεμα στο Δέλτα του Έβρου (πηγή: Shutterstock)
    Ηλιοβασίλεμα στο Δέλτα του Έβρου (πηγή: Shutterstock)
    Το Δάδος της Δαδιάς (πηγή: Shutterstock)
    Το Δάδος της Δαδιάς (πηγή: Shutterstock)
    Το Δάσος της Δαδιάς (πηγή: Shutterstock)
    Το Δάσος της Δαδιάς (πηγή: Shutterstock)

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider