Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sat 14.8°C
    Clouds

    Αλεξανδρούπολη: Μυστήρια και γοητευτική

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Αλεξανδρούπολη: Μυστήρια και γοητευτική

    Το Travel by Reader.gr σας ταξιδεύει στους κορυφαίους προορισμούς για το 2022 με την AEGEAN

    Η πρωτεύουσα του νομού Έβρου αποτελεί την τελευταία μεγάλη ελληνική πόλη πριν τα τουρκικά σύνορα και κρύβει ανεξερεύνητους θησαυρούς για τους επισκέπτες που θα πάρουν την απόφαση να ταξιδέψουν στο βορρά. Μοντέρνα και ρομαντική, αρχοντική και με ταπεραμέντο, η Αλεξανδρούπολη είναι ένα σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης που σίγουρα έχει κάτι να πει.

    Ταξιδέψτε με την AEGEAN και ανακαλύψτε τη μαγεία της πόλης, αλλά και των γύρω περιοχών της, απολαμβάνοντας τις πιο χαλαρές και ξέγνοιαστες διακοπές.

    Γιατί να πάτε

    Xάρτης της Αλεξανδρούπολης (Πηγή: Shutterstock)
    Xάρτης της Αλεξανδρούπολης (Πηγή: Shutterstock)

    Το καλοκαίρι ίσως αποτελεί την ιδανική εποχή για να επισκεφτείτε την περιοχή (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υπόλοιπες δεν αξίζει). Κι αυτό γιατί διαθέτει μαγικές παραλίες, ταβερνάκια δίπλα στο κύμα, κοντινούς προορισμούς που θα σας αφήσουν με ανοιχτό το στόμα, αλλά και ρομαντικές περατζάδες στο λιμάνι καθώς δύει ο ήλιος. Η αλήθεια είναι πως η Αλεξανδρούπολη σπάνια μπαίνει σε μια καλοκαιρινή bucket list με εγχώριους προορισμούς, όμως αυτό θα πρέπει να αλλάξει.

    Υπάρχουν δεκάδες πράγματα και επιλογές που μπορεί να κάνει κάποιος σαν φτάσει στη βόρεια άκρη της Ελλάδας. Η πρωτεύουσα του νομού Έβρου είναι ιδανική για οικογένειες ή ζευγάρια που θέλουν να ξεφύγουν από τα συνηθισμένα και τη βαβούρα, κάνοντας κάτι διαφορετικό.

    Τα top αξιοθέατα

    O φάρος της Αλεξανδρούπολης (Πηγή: Shutterstock)
    O φάρος της Αλεξανδρούπολης (Πηγή: Shutterstock)

    Το πρώτο πράγμα που βλέπει ένας επισκέπτης στην Αλεξανδρούπολη είναι ο επιβλητικός φάρος στο λιμάνι. Όπως κάθε πόλη έχει το σήμα κατατεθέν της, έτσι κι εδώ ο φάρος είναι αυτός που ξεχωρίζει. Κατασκευάστηκε το 1880, έχει 18 μέτρα ύψος, ενώ το 2013 αναγνωρίστηκε ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι γειτονιές της πόλης, στις οποίες θα αναγνωρίσετε σημάδια του παρελθόντος, κυρίως κτίσματα του 19ου αιώνα, όπως είναι η Ζαρίφειος Παιδαγωγική Ακαδημία, η Λεονταρίδειος Σχολή και η εκκλησία του Αγ. Ελευθερίου.

    Φυσικά δεν λείπουν και τα μουσεία, με το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης να αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη. Στεγάζεται σε ένα πέτρινο νεοκλασικό και θα σας συστήσει το λαϊκό πολιτισμό του νομού μέσα από ενδυμασίες, εργόχειρα, αντικείμενα, εργαλεία και άλλα εκθέματα.

    Τα χωριά

    Ποταμός Έβρος (Πηγή: Shutterstock)
    Ποταμός Έβρος (Πηγή: Shutterstock)

    Αν έχετε διάθεση για περιπέτεια, τότε η επίσκεψη στο ξακουστό Σουφλί θα σας συναρπάσει. Το χωριό είναι χτισμένο στον λόφο του Προφήτη Ηλία και φημίζεται για τα μεταξωτά και την πλούσια παράδοση. Η ιστορία του είναι συνδεμένη με το μετάξι, ενώ εκεί θα βρείτε και το αρχοντικό Κουρτίδη, το οποίο στεγάζει το μουσείο Ελληνικού Μεταξιού. Παράλληλα, για να φτάσετε στο Σουφλί, θα περάσετε από το δάσος της Δαδιάς, μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές της WWF. Λίγο πιο νότια, στο Δέλτα του Έβρου υπάρχει ένας επίσης σημαντικός υγρότοπος, που δίνει στην περιοχή ξεχωριστό χαρακτήρα.

    Δεν μπορούμε να μην μιλήσουμε και για το πολυτραγουδισμένο Διδυμότειχο, ένα χωριό που συνδυάζει την ιστορία, αλλά και τη φυσική ομορφιά. Έχει παραδοσιακά αρχοντικά, ποτάμι που το διασχίζει (τον Ερυθροπόταμο), καθώς και λαογραφικό μουσείο.

    Οι ωραιότερες παραλίες

    Παραλία στην Αλεξανδρούπολη (Πηγή: Shutterstock)
    Παραλία στην Αλεξανδρούπολη (Πηγή: Shutterstock)

    Από τις πιο γνωστές παραλίες του νομού είναι αυτή της Αγίας Παρασκευής λίγο μετά το γραφικό χωριό της Μάκρης. Είναι οργανωμένη με γαλάζια νερά και έχει ως σήμα κατατεθέν της το ομώνυμο εκκλησάκι. Θα χαλαρώσετε, θα κάνετε το μπάνιο σας, ενώ υπάρχουν και αρκετά beach bars για να συνεχίσετε με το φαγητό ή το ποτό σας.

    Η παραλία της Μεσημβρίας επίσης αποτελεί εξαιρετική επιλογή. Βρίσκεται μπροστά από τον ομώνυμο παραθαλάσσιο οικισμό, στο νοτιοδυτικό άκρου του νομού Έβρου και είναι γνωστή - εκτός από τα νερά της - και για τον αρχαιολογικό της χώρο. Αξίζει μια βουτιά και στην παραλία Κόκκινα Βράχια, η οποία βρίσκεται στην ακτογραμμή του Έβρου και θα τη συναντήσετε λίγο έξω από την Αλεξανδρούπολη, στα δυτικά και λίγο πριν τον παραθαλάσσιο οικισμό της Χιλής.

    Για όσους θέλουν να κάνουν μια μίνι εκδρομή, απολαμβάνοντας εντυπωσιακές παραλίες, τότε η Σαμοθράκη προσφέρει αυτό ακριβώς που χριεάζεστε. Το νησί που βρίσκεται απέναντι από την Αλεξανδρούπολη φημίζεται για τις βάθρες της, όπου η βουτιά είναι ονειρική.

    Μυστικά των ντόπιων

    Σαμοθράκη (Πηγή: Shutterstock)

    Όποιον ντόπιο και να ρωτήσετε στην Αλεξανδρούπολη, θα σας πει ότι η εκδρομή στη Σαμοθράκη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι άχαστη. Η διαδρομή με το πλοίο διαρκεί περίπου μία ώρα και το νησί μπορεί να σας προσφέρει όλα όσα επιθυμείτε στις διακοπές σας. Από φυσικές πισίνες και παραλίες, μέχρι καταπράσινες εικόνες και τρομερό φαγητό.

    Οι γεύσεις

    Ολόκληρη η Θράκη φημίζεται για το φαγητό της, αλλά ειδικά στον νομό Έβρου οι ντόπιοι ξέρουν να τρώνε καλά. Και μάλιστα είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι και θέλουν να μοιραστούν τις παραδοσιακές νοστιμιές τους με τους επισκέπτες της περιοχής. Τα πικάντικα λουκάνικα από το Σουφλί είναι εξαιρετικά, ενώ το ίδιο και το μοσχάρι μαγειρειμένο με ντομάτα, λάχανο και πιπεριά. Για τους πιο τολμηρούς, η περιοχή φημίζεται για τον πατσά της. Επίσης, μην πείτε «όχι» σε ένα κέρασμα από λικέρ, το οποίο φτιάχνουν οι ντόπιοι - συνήθως - με βάση το κονιάκ, τα βύσσινα ή τα μούσμουλα.

    Πώς να πάτε

    Κλείστε εισιτήριο εδώ για να πετάξετε στην Αλεξανδρούπολη με πτήσεις της AEGEAN!

    Δείτε το αφιέρωμα με τους κορυφαίους προορισμούς του μήνα

    Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (Πηγή: Shutterstock)
    Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (Πηγή: Shutterstock)
    O φάρος, σύμβολο της πόλης (Πηγή: Shutterstock)
    O φάρος, σύμβολο της πόλης (Πηγή: Shutterstock)
    Η Αλεξανδρούπολη από ψηλά (Πηγή: Shutterstock)
    Η Αλεξανδρούπολη από ψηλά (Πηγή: Shutterstock)
    Η παραλία από ψηλά (Πηγή: Shutterstock)
    Η παραλία από ψηλά (Πηγή: Shutterstock)
    Βόλτα στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης (Πηγή: Shutterstock)
    Βόλτα στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης (Πηγή: Shutterstock)
    Εκκλησία μέσα στην πόλη (Πηγή: Shutterstock)
    Εκκλησία μέσα στην πόλη (Πηγή: Shutterstock)
    Η καταπράσινη γειτονική Σαμοθράκη (Πηγή: Shutterstock)
    Η καταπράσινη γειτονική Σαμοθράκη (Πηγή: Shutterstock)
    Ο μαγευτικός ουρανός της Αλεξανδρούπολης καθώς δύει ο ήλιος (Πηγή: Shutterstock)
    Ο μαγευτικός ουρανός της Αλεξανδρούπολης καθώς δύει ο ήλιος (Πηγή: Shutterstock)

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider