Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Thu 21.4°C
    Clear

    28 Οκτωβρίου: 5 αποδράσεις της τελευταίας στιγμής μια ανάσα από την Αθήνα

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    28 Οκτωβρίου: 5 αποδράσεις της τελευταίας στιγμής μια ανάσα από την Αθήνα

    Η αργία της 28ης Οκτωβρίου είναι μία καλή ευκαιρία για μίνι αποδράσεις. Ιδού 5 ωραιότατοι προορισμοί, δύο με δυόμισι ώρες το πολύ από την Αθήνα, για να αλλάξετε τον αέρα σας εύκολα και γρήγορα

    Μπορεί οι καλοκαιρινές διακοπές να τελείωσαν, αλλά οι χειμερινές αποδράσεις τώρα ξεκινούν. Η πρώτη αργία μετά τις διακοπές πλησιάζει και είναι μια χαρά αφορμή για να κανονίσετε μια εκδρομή. Και μπορεί φέτος η 28η Οκτωβρίου να πέφτει καθημερινή, όμως είναι μια καλή ευκαίρια για μια μονοήμερη εκδρομή ή για ένα τετραήμερο αν μπορείτε να πάρετε μια μέρα άδεια.

    Αν είστε της τελευταίας στιγμής και δεν έχετε αποφασίσει ακόμα πού θα πάτε, έχουμε να σας προτείνουμε 5 υπέροχους προορισμούς για μια σύντομη απόδραση από την Αθήνα που θα σας κάνουν να αποφορτιστείτε και να γυρίσετε με ηθικόν… ακμαιότατον στην καθημερινότητα.

    Διαβάστε ακόμη:

    5 προορισμοί κοντά στην Αθήνα για την 28η Οκτωβρίου

    Καλάβρυτα

    travelgo.gr
    Τα Καλάβρυτα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Πελοποννήσου (πηγή: Shutterstock)

    Τα Καλάβρυτα, κουβαλώντας γερά και επιβλητικά τη μεγάλη τους ιστορία, αποτελούν έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για φθινοπωρινές και χειμωνιάτικες αποδράσεις. Ο κεντρικός πεζόδρομος και οι πλατείες σφύζουν από ζωή, με μπαράκια, καταστήματα με τοπικά προϊόντα και ταβέρνες που σου σπάνε τη μύτη από τις μυρωδιές τους. Πάμπολλα τα ιστορικά αλλά και τα φυσικά αξιοθέατα που μπορείτε να δείτε. Τα δύο ιστορικά μοναστήρια, της Αγίας Λαύρας και του Μεγάλου Σπηλαίου, το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος που στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο της πόλης, το πλατανόδασος του Πλανητέρου, τα Ύδατα της Στυγός, το Σπήλαιο των Λιμνών και το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού κλέβουν τις εντυπώσεις.

    travelgo.gr
    Ο θρυλικός Οδοντωτός ενώνει το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα (πηγή: Shutterstock)

    Για να ζήσετε την πιο μαγευτική διαδρομή με τρένο (και μία από τις ομορφότερες του κόσμου σύμφωνα με διεθνείς λίστες), θα πρέπει να πάρετε τον Οδοντωτό που διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού. Η διαδρομή 23 χλμ. από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Διακοπτού μέχρι τα Καλάβρυτα είναι γεμάτη με ονειρικές εικόνες. Φυσικά, θα ανανεώσετε το ραντεβού σας με τα Καλάβρυτα για το χειμώνα, όταν ανοίξει το δραστήριο χιονοδρομικό του Χελμού.

    Ναύπλιο

    travelgo.gr
    Σήμα κατατεθέν του Ναυπλίου, το Μπούρτζι (πηγή: Shutterstock)

    Διαχρονικής αξίας επιλογή, το Ναύπλιο αποτελεί μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας, συνδυάζοντας την ομορφιά της θάλασσας με τα μονοπάτια πολιτισμού και ιστορίας που διαθέτει σχεδόν σε κάθε του γωνία. Πανέμορφα νεοκλασικά αρχοντικά, βενετσιάνικη αρχιτεκτονική, πλακόστρωτα στενά και λουλουδιασμένα μπαλκόνια φτιάχνουν ένα σκηνικό που γοητεύει με την ομορφιά και την ιστορικότητά του.

    travelgo.gr
    Το Ναύπλιο είναι μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας (πηγή: Shutterstock)

    Σήμα κατατεθέν του Ναυπλίου, το Μπούρτζι, το μικρό νησάκι-φρούριο στην είσοδο του κόλπου. Η μέρα σας θα γεμίσει με βόλτες στη λιθόστρωτη πλατεία Συντάγματος, στον κεντρικό πεζόδρομο της Βασιλέως Κωνσταντίνου με τα αμέτρητα καταστήματα, στην οδό Σταϊκοπούλου με τα πολλά ταβερνάκια, στην παραλιακή περατζάδα της Μπουμπουλίνας, αλλά και στον Ψαρομαχαλά, την πιο παλιά συνοικία που κατοικείται από τις αρχές του 13ου αιώνα. Για να θαυμάσετε την πόλη από ψηλά, θα πρέπει να ανέβετε τα περιβόητα 999 σκαλοπάτια (στην πραγματικότητα είναι λίγο λιγότερα) μέχρι το Παλαμήδι που ορθώνεται πάνω σε έναν τεράστιο γκρίζο βράχο. Οι πιο ρομαντικοί θα ενθουσιαστούν με τον περίπατο στο μονοπάτι της Ακροναυπλίας με θέα τα νερά του Αργολικού Κόλπου.

    Τρίκαλα Κορινθίας

    travelgo.gr
    Τα Άνω Τρίκαλα στα 1.100 μέτρα υψόμετρο (πηγή: Shutterstock)

    Πυκνά δάση με αγριοκυπάρισσα και μαύρα πεύκα, γαλήνιες λίμνες και οροπέδια, χωριά με πέτρινες πλατείες και ταβερνάκια που σερβίρουν καλό φαγητό συνθέτουν το σκηνικό της απόδρασης στην ορεινή Κορινθία. Κι όλα αυτά σε λιγότερο από 2 ώρες από την Αθήνα. Τα Τρίκαλα Κορινθίας αποτελούνται από τρεις συνοικίες –την Κάτω, τη Μεσαία και την Άνω- και είναι το μεγαλύτερο χωριό στην ανατολική πλευρά της Ζήρειας. Οι βόλτες ξεκινούν από τα Κάτω Τρίκαλα, με την πετρόχτιστη πλατεία με τα υπεραιωνόβια πλατάνια και τον εντυπωσιακό ναό του Αγίου Δημητρίου. Στα Άνω Τρίκαλα θα δείτε αρκετά παλιά αρχοντικά που έχουν σωθεί, όπως το Αρχοντικό των Νοταράδων, ενώ αξίζει να συνεχίσετε τη βόλτα σας μέχρι το μοναστήρι του Αγίου Βλασίου του 15ου αιώνα- η θέα από εδώ θα σας αποζημιώσει. Τα Τρίκαλα Κορινθίας αποτελούν καλό ορμητήριο για διαδρομές στη Ζήρεια.

    travelgo.gr
    Η αλπικής ομορφιάς Λίμνη Δόξα (πηγή: Shutterstock)

    Αν έχετε χρόνο και διάθεση, βάλτε οπωσδήποτε στο πρόγραμμα σας μικρές εκδρομές στη γύρω περιοχή για να δείτε την πανέμορφη τεχνητή λίμνη Δόξα, αλλά και τη μυθική λίμνη Στυμφαλία.

    Ελικώνας

    travelgo.gr
    Ελικώνας, το βουνό των Μουσών (πηγή: Shutterstock)

    Μιάμιση ώρα μακριά από την Αθήνα, ανάμεσα στις όχθες του Κορινθιακού και τις πεδιάδες της Βοιωτίας, βρίσκονται τα γραφικά χωριά του Ελικώνα, του βουνού των Μουσών. Πρώτη στάση η Αγία Άννα, ένα από τα παλαιότερα χωριά της περιοχής, με σπίτια χτισμένα από ντόπια πέτρα. Ακολουθεί το Κυριάκι, σε υψόμετρο 780 μέτρων, μέσα σε ένα καταπράσινο και πανέμορφο τοπίο. Εδώ θα κάνετε τις βόλτες σας σε γραφικά και ήσυχα στενά, θα χαζέψετε ωραία εκκλησάκια, θα ξεδιψάσετε σε πέτρινες βρύσες και θα δοκιμάσετε τα νόστιμα προϊόντα που παράγουν οι κάτοικοι του χωριού.

    travelgo.gr
    Η Μονή του Οσίου Λουκά στους δυτικούς πρόποδες του Ελικώνα (πηγή: Shutterstock)

    Ανεβείτε μέχρι το Παλιόκαστρο, όπου βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγίου Νεκτάριου, για να θαυμάσετε το χωριό από ψηλά και να απολαύσετε τη θέα που φτάνει μέχρι τον Κορινθιακό και τις κορυφές του Παρνασσού, της Γκιώνας και των βουνών της Πελοποννήσου. Πέντε λεπτά από το χωριό, βρίσκεται η Αρβανίτσα, ένας υπέροχος χώρος αναψυχής μέσα σε καταπράσινο τοπίο γεμάτο έλατα, όπου υπάρχουν καφέ-εστατόριο και παιδική χαρά. Αξίζει να βάλετε στο πρόγραμμά σας και μια επίσκεψη στη Μονή του Οσίου Λουκά (12 χλμ. από το Κυριάκι), που θεωρείται ένα από τα πιο αξιόλογα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας.

    Χαλκίδα

    travelgo.gr
    Η Χαλκίδα είναι ιδανική για χαλαρωτικές βόλτες (πηγή: Shutterstock)

    Μια ανάσα δρόμος από την Αθήνα, η Χαλκίδα αποτελεί πάντα μια ωραία ιδέα για μια σύντομη εξόρμηση που περιλαμβάνει χαλαρές παραλιακές βόλτες και υπέροχο φαγητό. Στην είσοδο της πόλης υπάρχει η νέα κρεμαστή γέφυρα, ενώ η παλιά κινητή γέφυρα χρησιμοποιείται από τους επισκέπτες ως σημείο παρατήρησης της παλιρροιακής εναλλασσόμενης κίνησης των νερών του Ευβοϊκού. Η παραλία της πόλης, που ξεκινάει από την Παλιά Γέφυρα και φτάνει στο εντυπωσιακό Κόκκινο Σπίτι, είναι γεμάτη ζωή.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Εστιατόρια που σερβίρουν φρέσκο ψάρι και εκλεκτούς μεζέδες, αλλά και ωραία μπαράκια για το βράδυ, σας περιμένουν εδώ. Μην παραλείψετε να ανεβείτε μέχρι το Κάστρο του Καράμπαμπα, στο λόφο πάνω από την πόλη, για να απολαύσετε την υπέροχη θέα στον Ευβοϊκό.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider