Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sat 15.8°C
    Clouds

    Χαλκιδική: Γνωρίστε τον Παρθενώνα του Βορρά

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Χαλκιδική: Γνωρίστε τον Παρθενώνα του Βορρά

    Ο… άλλος Παρθενώνας βρίσκεται στη χερσόνησο της Σιθωνίας στη Χαλκιδική και είναι ένα πανέμορφο παραδοσιακό χωριό με πέτρινα σπίτια μέσα στην πυκνή βλάστηση και θαυμάσια θέα προς τον Τορωναίο Κόλπο

    Από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για καλοκαιρινές διακοπές, η Χαλκιδική είναι μια μικρή «χώρα των θαυμάτων» όπου οι εμπειρίες δεν έχουν τέλος. Όμως, εκτός από ατελείωτες χρυσαφένιες αμμουδιές και μπιτάτα beach bars, η Χαλκιδική έχει και πανέμορφα χωριά που πολλοί δεν γνωρίζουν.

    Ένα από αυτά είναι ο Παρθενώνας (ναι, υπάρχει χωριό με αυτό το όνομα), ο οποίος βρίσκεται, στη χερσόνησο της Σιθωνίας, 5 χλμ. πάνω από τον Νέο Μαρμαρά. Χτισμένος στις πλαγιές του όρους Ίταμος και στα 350 μ. υψόμετρο, είναι ένας προορισμός για όσους θέλουν να γνωρίσουν το άλλο, το ήσυχο και παραδοσιακό πρόσωπο της Χαλκιδικής. Ένα χωριό - στολίδι που όσοι το έχουν επισκεφτεί, έχουν να λένε για την ομορφιά του.

    Διαβάστε ακόμη:

    Παρθενώνας Χαλκιδικής: Ένα χωριό - στολίδι με μεγάλη ιστορία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ο Παρθενώνας είναι ένα από τα πιο παλιά χωριά της περιοχής, με μεγάλη ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Στα βυζαντινά χρόνια η ευρύτερη περιοχή ήταν μετόχι της μονής Κωσταμονίτου. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, οι κάτοικοι είχαν μεγάλη δραστηριότητα και συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αυτό το πανέμορφο χωριό κάποτε εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του και ερήμωσε αλλά από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 άρχισε και πάλι να παίρνει ζωή. Χάρη στις προσπάθειες κατοίκων και επισκεπτών, τα σπίτια αναπαλαιώθηκαν σύμφωνα με την παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική για να διατηρηθεί η αυθεντικότητα του τόπου. Ο Παρθενώνας ανακηρύχθηκε διατηρητέος οικισμός και σήμερα είναι ένα από τα ωραιότερα μέρη της Χαλκιδικής.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Τα καλοδιατηρημένα πέτρινα κτήρια και καλντερίμια σε συνδυασμό με την πυκνή βλάστηση και τη φανταστική θέα στον Τορωναίο Κόλπο και τη νήσο Κέλυφο ή Χελώνα, κάνουν το χωριό ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές. Στον Παρθενώνα θα βρείτε ξενώνες, ταβέρνες και καφέ. Μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Χαλκιδικής απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από το χωριό.

    Μέσα στο χωριό, αξίζει να επισκεφθείτε τον ναό του Αγίου Στεφάνου, που είναι ο παλαιότερος ναός στην περιοχή, καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο στο αναπαλαιωμένο σχολείο, στην πλατεία. Μόλις εξερευνήσετε τον Παρθενώνα, μπορείτε να φτάσετε πιο ψηλά προς την κορυφή του όρους Ίταμος. Τόσο η ορεινή ποδηλασία όσο και η πεζοπορία θα σας οδηγήσουν στα δασικά μονοπάτια εκεί.

    Ο Παρθενώνας Χαλκιδικής από ψηλά

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider