Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Θεσσαλονίκη
    Sat 22.2°C
    Clear

    Θεσσαλονίκη: Η πόλη που διαρκώς σε εκπλήσσει

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Θεσσαλονίκη: Η πόλη που διαρκώς σε εκπλήσσει

    Το Travel by Reader.gr σε ταξιδεύει στους κορυφαίους προορισμούς για το 2021 με την AEGEAN

    Πόλη φορτωμένη με Ιστορία, αλλά και σύγχρονη, ζεστή, χαρούμενη, φιλόξενη, γεμάτη νεανική ενέργεια και διάσημη για το φαγητό και τη νυχτερινή ζωή της, η Θεσσαλονίκη θα σε βάλει αμέσως στους δικούς της ρυθμούς και θα σε ταξιδέψει σε διαδρομές που θα σου μείνουν αξέχαστες.

    Ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη με την AEGEAN για να γνωρίσεις όλα τα πρόσωπα της ιστορικής πόλης του Θερμαϊκού.

    travelgo.gr
    Οι «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης (πηγή: Shutterstock)

    Γιατί να πας

    Σπουδαία αξιοθέατα και μνημεία, μεγάλες εμπορικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις (Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Κινηματογράφου), ατμοσφαιρικές γειτονιές, δημιουργικές τάσεις, παραδοσιακές αγορές, εκλεκτό φαγητό και αμαρτωλά γλυκά – όλα συναντιούνται στη Θεσσαλονίκη. Οι εμπειρίες που έχει να σου προσφέρει αυτή η πόλη δεν έχουν τελειωμό. Εσύ πόσο χρόνο έχεις;

    Τα top αξιοθέατα

    Μια παραλιακή βόλτα στη Λεωφόρο Νίκης έως τον Λευκό Πύργο και πιο πέρα, στη Νέα Παραλία μέχρι το Μέγαρο Μουσικής, θα την κανείς σίγουρα - ιδανικά το απόγευμα για να δεις τον ήλιο να βουτάει στον Θερμαϊκό. Μετά την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου με τα θεματικά πάρκα, τα σιντριβάνια και τα γλυπτά, όπως οι περίφημες «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου, ο αγαπημένος περίπατος των Θεσσαλονικιών έγινε ακόμα πιο απολαυστικός.

    travelgo.gr
    Η Πλατεία Αριστοτέλους (πηγή: Shutterstock)

    Από τον εμβληματικό Λευκό Πύργο, την ιστορική Πλατεία Αριστοτέλους, την Αψίδα του Γαλέριου ή Καμάρα, την περίφημη Ροτόντα, την εκκλησία της Αγίας Σοφίας (7ος αιώνας) και το ναό του Αγίου Δημητρίου που είναι γνωστός για την κρύπτη του μέχρι τα κάστρα της Άνω Πόλης, η Θεσσαλονίκη είναι ένα «υπαίθριο μουσείο» που σου δίνει τη δυνατότητα να συναντήσεις την Ιστορία σε κάθε σου βήμα.

    Τα εντυπωσιακά μουσεία καθιστούν την πόλη ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της τέχνης και του πολιτισμού. Το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού έχουν πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα και αξίζει να μπουν στην κορυφή της ατζέντας σου.

    travelgo.gr
    Θέα από τα τείχη της Άνω Πόλης (πηγή: Shutterstock)

    Δεν γίνεται να επισκεφτείς τη Θεσσαλονίκη και να μην κάνεις μια βόλτα στην Άνω Πόλη. Εκεί θα ανακαλύψεις μια άλλη Θεσσαλονίκη, βγαλμένη από το παρελθόν, με στενά λιθόστρωτα δρομάκια, παραδοσιακά σπίτια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, αλλά και με στοιχεία που μαρτυρούν τις οθωμανικές επιρροές, γραφικές πλατείες, μεζεδοπωλεία και σημαντικά μνημεία όπως το εντυπωσιακό Γεντί Κουλέ ή αλλιώς Επταπύργιο, τη Μονή Βλατάδων και τον Πύργο Τριγωνίου με την καταπληκτική θέα όλης της πόλης.

    Οι γεύσεις

    Είναι αδύνατο να μην φας καλά στη Θεσσαλονίκη. Ποιος επισκέφθηκε αυτήν την πόλη και δεν απόλαυσε μερακλίδικους μεζέδες, λαχταριστά σουτζουκάκια, μπουγάτσα και τραγανό κουλούρι; Εκτός από τα μεζεδοπωλεία – ουζερί, που πρωταγωνιστούν στη γευστική σκηνή της πόλης, η Θεσσαλονίκη προσφέρει επιλογές που δεν αφήνουν κανέναν παραπονεμένο: από ψαροταβέρνες με θέα τον Θερμαϊκό μέχρι βραβευμένα εστιατόρια για πιο γκουρμέ γούστα και μοδάτα στέκια που παίζουν δυνατά στις κατηγορίες brunch και streetfood. Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν τα γλυκά: πολίτικα, σιροπιαστά, τρίγωνα Πανοράματος, γεμιστά τσουρέκια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Θεσσαλονίκη θα σε γλυκάνει για τα καλά!

    Η Θεσσαλονίκη τη νύχτα (πηγή: Shutterstock)
    Νυχτερινή Θεσσαλονίκη (πηγή: Shutterstock)

    Η νύχτα

    Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που ξέρει να διασκεδάζει. Ιστορικά μαγαζιά, wine και cocktail bars, μπυραρίες, μουσικές σκηνές, αλλά και στυλάτα all day στέκια δίπλα στη θάλασσα – απ' όλα έχει η Θεσσαλονίκη και μπορεί να ικανοποιήσει κάθε γούστο. Η Βαλαωρίτου, τα Λαδάδικα, η παραλιακή, η Ικτίνου και η Ζεύξιδος είναι μερικά μόνο από τα σημεία που θα σου δώσουν μια δυνατή γεύση από το θεσσαλονικιώτικο nightlife.

    Οι παραδοσιακές αγορές

    Η βόλτα στις παραδοσιακές αγορές της πόλης είναι μια γνωριμία με τη Θεσσαλονίκη των περασμένων δεκαετιών. Η ιστορική Αγορά Μοδιάνο ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα και να μετατραπεί σε μια σύγχρονη αγορά τροφίμων αποκτώντας ξανά την παλιά της αίγλη. Αξίζει μια επίσκεψη στο Καπάνι που είναι γεμάτο με όλων των ειδών τα καταστήματα, στα γραφικά σοκάκια γύρω από την Πλατεία Άθωνος και στο Μπιτ Παζάρ. Ανάμεσα από τα μαγαζιά, καφενεδάκια και ουζερί σερβίρουν οικονομικούς μεζέδες, τσίπουρο και άρωμα νοσταλγίας.

    Μυστικά από ντόπιους

    Για την καλύτερη πανοραμική θέα της πόλης και του Θερμαϊκού οι ντόπιοι θα σε στείλουν στον Πύργο του Τριγωνίου, η αλλιώς Πυροβολείο, στην Άνω Πόλη. Αν θες να δεις κάτι διαφορετικό, πήγαινε στους Κήπους του Πασά, στην εξωτερική πλευρά των ανατολικών τειχών. Οι κατασκευές αυτού του πάρκου θυμίζουν τη φανταστική αρχιτεκτονική του Αντόνι Γκαουντί και πιο συγκεκριμένα τα γλυπτά στο περίφημο Πάρκο Γκουέλ της Βαρκελώνης.

    Κοντινές αποδράσεις

    Αν είσαι από τους τυχερούς και μπορείς να απολαύσεις μερικές ημέρες παραπάνω στη Θεσσαλονίκη, αξίζει να κάνεις και μια ημερήσια εκδρομή. Μπες στο αμάξι και, ανάλογα με την εποχή και τα γούστα σου, διάλεξε ανάμεσα στις υπέροχες παραλίες της Χαλκιδικής, τη Βεργίνα με τους βασιλικούς τάφους, την Έδεσσα με τους θεαματικούς καταρράκτες, το Λιτόχωρο στους πρόποδες του Ολύμπου ή τη Λίμνη Κερκίνη για χαλάρωση στη φύση.

    Πώς να πας

    Κλείσε εισιτήριο για να πετάξεις με την AEGEAN και να ζήσεις τις καλύτερες εμπειρίες στη Θεσσαλονίκη.

    Δες το αφιέρωμα με τους κορυφαίους προορισμούς του μήνα

    Ηλιοβασίλεμα στη Νέα Παραλία (πηγή: Shutterstock)
    Ηλιοβασίλεμα στη Νέα Παραλία (πηγή: Shutterstock)
    Ο Λευκός Πύργος (πηγή: Shutterstock)
    Ο Λευκός Πύργος (πηγή: Shutterstock)
    Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία της Θεσσαλονίκης (πηγή: Shutterstock)
    Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία της Θεσσαλονίκης (πηγή: Shutterstock)
    Το Γεντί Κουλέ (πηγή: Shutterstock)
    Το Γεντί Κουλέ (πηγή: Shutterstock)
    H θέα από την Άνω πόλη (πηγή: Shutterstock)
    H θέα από την Άνω πόλη (πηγή: Shutterstock)
    Άποψη της πόλης (πηγή: Shutterstock)
    Άποψη της πόλης (πηγή: Shutterstock)
    Ο Άγιος Δημήτριος (πηγή: Shutterstock)
    Ο Άγιος Δημήτριος (πηγή: Shutterstock)
    Η Ροτόντα (πηγή: Shutterstock)
    Η Ροτόντα (πηγή: Shutterstock)

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider