Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sat 22.7°C
    Clear

    Νάξος: Ο παράδεισος των Κυκλάδων

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Νάξος: Ο παράδεισος των Κυκλάδων

    Το Travel by Reader.gr σε ταξιδεύει στους κορυφαίους προορισμούς για το 2021 με την AEGEAN

    Η Νάξος είναι το νησί που θέλεις πάντα να επιστρέφεις. Όσες φορές κι αν επισκεφθείς το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, θα υπάρχει πάντα κάτι καινούργιο για να γνωρίσεις, παραλίες που δεν έχεις βουτήξει, χωριά και αξιοθέατα που θα σου αποκαλύψουν μερικά ακόμη μυστικά.

    Πέταξε στη Νάξο με την AEGEAN για να ανακαλύψεις τις ομορφιές ενός νησιού που καλύπτει όλα τα γούστα και δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο.

    travelgo.gr
    Η Πορτάρα και στο βάθος η Χώρα της Νάξου (πηγή: Shutterstock)

    Γιατί να πας

    Αμέτρητα αξιοθέατα και μνημεία, εξαιρετικό φαγητό, μεγάλες αμμουδερές παραλίες, καλά κρυμμένα ορεινά χωριά, κοσμική ζωή αλλά και απομόνωση. Η Νάξος τα έχει όλα και προσφέρει απλόχερα στον επισκέπτη πολλούς λόγους για να την εξερευνήσει και να την ερωτευτεί.

    Τα top αξιοθέατα

    Το πιο πολυφωτογραφημένο αξιοθέατο της Νάξου είναι η εντυπωσιακή Πορτάρα, που σε καλωσορίζει μόλις μπεις στο λιμάνι. Πρόκειται για τη μεγάλη μαρμάρινη πύλη ναού του 6ου π.Χ αιώνα, που φτιάχτηκε προς τιμήν του θεού Απόλλωνα. Ενώνεται με τη στεριά με πλακόστρωτο μονοπάτι και αν βρεθείς εκεί κατά τη δύση του ηλίου θα απολαύσεις ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα του Αιγαίου, με την πύλη να μοιάζει με τεράστια κορνίζα στον ορίζοντα.

    travelgo.gr
    Ηλιοβασίλεμα στην Πορτάρα (πηγή: Shutterstock)

    Η Χώρα της Νάξου είναι από τις πιο όμορφες κυκλαδίτικες πρωτεύουσες. Φρόντισε, λοιπόν, να έχεις αρκετό χρόνο, ώστε να απολαύσεις την περιήγησή σου. Αφήνοντας πίσω σου το λιμάνι, θα περπατήσεις στα σοκάκια της παλιάς αγοράς και θα αναζητήσεις τις πύλες που οδηγούν στο ενετικό κάστρο, το οποίο κατοικείται ανελλιπώς από την εποχή που χτίστηκε και αποτελεί ένα ζωντανό μουσείο με μοναδική ατμόσφαιρα. Εκεί θα δεις εντυπωσιακά κτίσματα, όπως τη Μητρόπολη των Καθολικών, τον Πύργο Γλέζου, τον Πύργο Della Rocca Barozzi (στεγάζει το Ενετικό Μουσείο) και το κτήριο που στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου.

    Η Νάξος διαθέτει αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους, με σημαντικότερους το Αρχαίο Ιερό του Απόλλωνα και της Δήμητρας στο Γύρουλα κοντά στο Σαγκρί και το Ιερό του Διόνυσου στη θέση Ύρια. Αυτό όμως που δεν πρέπει να παραλείψεις να δεις από κοντά είναι οι γιγαντιαίοι και ημιτελείς Κούροι, που είναι φτιαγμένοι από το φημισμένο ντόπιο μάρμαρο. Ο μεγαλύτερος Κούρος βρίσκεται κοντά στο χωριό του Απόλλωνα, ενώ οι υπόλοιποι δύο στη θέση Φλεριό.

    Αν σου αρέσουν οι βόλτες στη φύση, βάλε τα αθλητικά σου και πήγαινε ένα πρωί για πεζοπορία στον Ζα, το βουνό του Δία και το ψηλότερο του νησιού (και των Κυκλάδων). Εκεί, σε υψόμετρο 630 μ., βρίσκεται το σπήλαιο του Ζα με εντυπωσιακό εσωτερικό διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Για να φτάσεις στο σπήλαιο θα ακολουθήσεις το μονοπάτι από το χωριό Φιλώτι.

    Τα πιο γραφικά χωριά

    Ένα ταξίδι στη Νάξο είναι ανολοκλήρωτο χωρίς μια βόλτα στα ορεινά χωριά της. Δεν γίνεται να πας στο νησί και να μην επισκεφθείς τη διάσημη Απείρανθο, το χωριό του Μανώλη Γλέζου, με τα μαρμάρινα καλντερίμια, τις θολωτές καμάρες και τα 4 μουσεία. Μην παραλείψεις και μια βόλτα στο Φιλώτι, το μεγαλύτερο χωριό της Νάξου, αλλά και στο Χαλκί για να θαυμάσεις τα νεοκλασικά αρχοντικά και να δοκιμάσεις το περίφημο κίτρο της ιστορικής ποτοποιίας «Βαλληνδρά».

    travelgo.gr
    Το Χαλκί (πηγή: Shutterstock)

    Αν έχεις χρόνο και όρεξη για περισσότερες εξορμήσεις μπορείς να δεις την Κόρωνο με τα δαιδαλώδη καλντερίμια και την όμορφη πλάτσα (πλατεία), το Σαγκρί με τους ενετικούς πύργους, τις Εγγαρές μέσα στην καταπράσινη κοιλάδα, καθώς και το μικρό ψαροχώρι του Απόλλωνα με το εντυπωσιακό άγαλμα του Κούρου.

    Μυστικά από ντόπιους

    Αν αναζητάς αυθεντικές εμπειρίες μακριά από τα πλήθη αξίζει να επισκεφθείς κάποια από τα λιγότερα γνωστά χωριά της Νάξου όπως τον Δανακό, την Ποταμιά και τους Μύλους. Η πλούσια βλάστηση, τα τρεχούμενα νερά, οι παλιοί νερόμυλοι και οι δροσεροί καταρράκτες θα σου αποκαλύψουν το άλλο πρόσωπο του μεγαλύτερου νησιού των Κυκλάδων.

    Οι ωραιότερες παραλίες

    Μερικές από τις ωραιότερες παραλίες των Κυκλάδων βρίσκονται στη Νάξο. Η παραλία του Αγίου Γεωργίου κοντά στη Χώρα, οι οργανωμένες Αγία Άννα και Άγιος Προκόπιος, η Πλάκα με την ψιλή άμμο και η Μικρή Βίγλα για τους λάτρεις των surfing και kite surfing, είναι μερικές από τις top επιλογές. Αξίζει όμως να ανακαλύψεις και τον ήρεμο Ορκό, τις εξωτικές παραλίες κάτω από το κεδροδάσος στη χερσόνησο Αλυκό, το Καστράκι με τη λευκή άμμο και τους κέδρους, το αμμουδερό Πυργάκι και τον όρμο Αμπράμ για πιο μοναχικές βουτιές.

    travelgo.gr
    Ο Άγιος Προκόπιος (πηγή: Shutterstock)

    Οι γεύσεις

    Η Νάξος έχει να καυχιέται για την εξαιρετική τοπική κουζίνα της. Μην φύγεις από το νησί χωρίς να γευτείς τη φημισμένη ναξιώτικη πατάτα και τα μοναδικά τοπικά τυριά (γραβιέρα, αρσενικό, μυζήθρα και ξινοτύρι). Μετά το γεύμα σου να δοκιμάσεις κίτρο, το διάσημο τοπικό λικέρ του νησιού που παρασκευάζεται από τα αρωματικά φύλλα της κιτριάς με απόσταξη.

    Οι πύργοι της Νάξου

    Οι ενετικοί πύργοι που συναντώνται διάσπαρτοι στην ενδοχώρα της Νάξου αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής του νησιού. Χρονολογούνται από τον 13ο μέχρι τον 18ο αιώνα και δημιουργήθηκαν από Ενετούς φεουδάρχες ή από άλλους Λατίνους ευγενείς. Σήμερα σώζονται περίπου 30 πύργοι. Ο πιο γνωστός είναι ο αναστηλωμένος Πύργος Μπαζαίου του 17ου αιώνα, έξω από το χωριό Σαγκρί, που φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

    Πώς να πας

    Κλείσε το εισιτήριό σου εδώ για να πετάξεις με την AEGEAN στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων.

    Δες το αφιέρωμα με τους κορυφαίους προορισμούς του μήνα

    Η Πορτάρα (πηγή: Shutterstock)
    Η Πορτάρα (πηγή: Shutterstock)
    Η Χώρα της Νάξου (πηγή: Shutterstock)
    Η Χώρα της Νάξου (πηγή: Shutterstock)
    Η Μικρή Βίγλα (πηγή: Shutterstock)
    Η Μικρή Βίγλα (πηγή: Shutterstock)
    Ο Πύργος του Γλέζου (πηγή: Shutterstock)
    Ο Πύργος του Γλέζου (πηγή: Shutterstock)
    Μέσα στο ενετικό κάστρο της Νάξου (πηγή: Shutterstock)
    Μέσα στο ενετικό κάστρο της Νάξου (πηγή: Shutterstock)
    Η Απείρανθος (πηγή: Shutterstock)
    Η Απείρανθος (πηγή: Shutterstock)
    Άγαλμα κούρου στην περιοχή Μέλανες (πηγή: Shutterstock)
    Άγαλμα κούρου στην περιοχή Μέλανες (πηγή: Shutterstock)
    Ναός της Δήμητρας στο Γύρουλα (πηγή: Shutterstock)
    Ναός της Δήμητρας στο Γύρουλα (πηγή: Shutterstock)

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider