Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Ζάκυνθος
    Fri 18.7°C
    Clear

    Ζάκυνθος: Η καλλονή του Ιονίου

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ζάκυνθος: Η καλλονή του Ιονίου

    Από τις συναρπαστικές παραλίες της έως τα θέλγητρα της ενδοχώρας και της πόλης, η Ζάκυνθος είναι ανεξάντλητη και γεμάτη μοναδικές γωνιές που περιμένουν να τις ανακαλύψετε

    Είναι το «Φιόρο του Λεβάντε» («Άνθος της Ανατολής») όπως την ονόμασαν οι Βενετσιάνοι, Τζάντε όπως τη βάφτισαν οι ποιητές, Ζάντε όπως την ξέρουν οι ξένοι, ή απλά Ζάκυνθος όπως την ξέρουμε εμείς. Το τρίτο σε μέγεθος μεγαλύτερο νησί του Ιονίου είναι ένα κράμα άγριας φυσικής ομορφιάς, αρχοντιάς και κουλτούρας.

    Με την καταπράσινη φύση της, τις υπέροχες παραλίες της, τα καταφύγια της Caretta-Caretta, τα αυθεντικά ορεινά χωριά της και τους κατοίκους έξω καρδιά, που μιλούν σχεδόν τραγουδιστά, η Ζάκυνθος έχει επιλογές για όλους και ξέρει πώς να προσφέρει τις καλύτερες διακοπές. Εδώ θα έχετε τόσα πράγματα να κάνετε, τόσα μέρη να δείτε, τόσες παραλίες να βουτήξετε, που μόλις φτάσετε δεν θα ξέρετε από πού να ξεκινήσετε.

    Διαβάστε ακόμη:

    Γνωριμία με την πόλη της Ζακύνθου

    travelgo.gr
    Ο επιβλητικός ναός του Αγίου Διονυσίου στο λιμάνι της Ζακύνθου (Πηγή: Shutterstock)

    Αν και ξαναχτισμένη μετά τον μεγάλο σεισμό του '53, η σύγχρονη πόλη της Ζακύνθου διατηρεί αναλλοίωτα σημάδια του βενετσιάνικου παρελθόντος. Ο επιβλητικός ναός του πολιούχου Αγίου Διονυσίου, η κεντρική Πλατεία Σολωμού και η πλακόστρωτη Πλατεία του Αγίου Μάρκου, το μέρος όπου παλιότερα σύχναζαν οι ευγενείς του τόπου και όπου στέκει το περίφημο Ρολόι του Φάρου, είναι μερικές στάσεις που αξίζει να κάνετε. Αν είστε λάτρεις της ιστορίας, μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο Διονυσίου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, όπου φυλάσσονται τα λείψανα του Διονύσιου Σολωμού και του Αντρέα Κάλβου.

    travelgo.gr
    Το άγαλμα του Διονύσιου Σολωμού στην ομώνυμη πλατεία (Πηγή: Shutterstock)

    Ζητήστε από τους ντόπιους να σας καθοδηγήσουν στον πευκόφυτο λόφο του Στράνη, ο οποίος ξεχωρίζει για την ασυναγώνιστη θέα. Εκεί ο Διονύσιος Σολωμός, στη σκιά ενός δέντρου, εμπνεύστηκε τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν». Το σούρουπο, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Μπόχαλη, στην πίσω μεριά της πόλης. Στενά σοκάκια, αυλές με μπουγαρίνια και παλιά αρχοντικά θα σας ταξιδέψουν σε περασμένες εποχές. Πάνω από τον οικισμό δεσπόζει το ερειπωμένο βενετσιάνικο κάστρο. Από αυτό το σημείο, το ηλιοβασίλεμα με φόντο το λιμάνι, είναι μία από τις top εμπειρίες που αξίζει να ζήσετε στη Ζάκυνθο.

    Εκδρομή στο Ναύαγιο και τις Γαλάζιες Σπηλιές

    travelgo.gr
    Η παραλία Ναυάγιο είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού (Πηγή: Shutterstock)

    Είναι κλισέ, αλλά δεν γίνεται να το παρακάμψετε. Στη βόρεια Ζάκυνθο βρίσκεται το φημισμένο Ναυάγιο, που έχει κάνει τον γύρο του κόσμου ως η απόλυτη ελληνική καρτ ποστάλ. Οι εντυπωσιακοί βράχοι, η πλούσια λευκή άμμος, τα νερά σε όλες τις αποχρώσεις του γαλάζιου και το μισοβυθισμένο στην άμμο κουφάρι του πλοίου στη μέση της παραλίας, δημιουργούν ένα σκηνικό που όμοιό του δεν βρίσκεις στον κόσμο. Η παραλία έγινε διάσημη μόλις το 1982, όταν ναυάγησε εκεί το εμπορικό πλοίο «Παναγιώτης», το οποίο κουβαλούσε παράνομο φορτίο με αφορολόγητα τσιγάρα. Η πρόσβαση γίνεται μόνο από τη θάλασσα, με καλύτερο τρόπο τις mini κρουαζιέρες που κάνουν στάση στο Ναυάγιο.

    travelgo.gr
    Οι εντυπωσιακές Γαλάζιες Σπηλιές είναι ένα από τα top αξιοθέατα της Ζακύνθου (Πηγή: Shutterstock)

    Οι Γαλάζιες Σπηλιές είναι άλλο ένα αξιοθέατο που οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφτείτε. Οι εντυπωσιακές αυτές σπηλιές που βρίσκονται επίσης στο βόρειο τμήμα της Ζακύνθου, αρχίζουν αμέσως μετά τον Άγιο Νικόλαο για να τελειώσουν κοντά στο ακρωτήριο Σχoινάρι. Οι επιβλητικοί βράχοι, τα απίστευτα χρώματα και η ομορφιά της θάλασσας δημιουργούν ένα υπερθέαμα που συναρπάζει τους επισκέπτες. Μπορείτε να τις επισκεφθείτε με κάποιο από τα εκδρομικά καραβάκια που συνήθως συνδυάζουν την επίσκεψη στις Γαλάζιες Σπηλιές με το Ναυάγιο.

    Οι καλύτερες παραλίες της Ζακύνθου

    travelgo.gr
    Η παραλία Πόρτο Ζόρο είναι μία από τις ομορφότερες του νησιού (Πηγή: Shutterstock)

    Πέρα όμως από το διάσημο σε όλο τον πλανήτη Ναυάγιο, η Ζάκυνθος έχει να επιδείξει παραλίες για όλα τα γούστα. Δέκα λεπτά από την πόλη, το Τσιλιβί ξεχωρίζει για καθαρά νερά και τις ανέσεις που προσφέρει. Η χερσόνησος του Βασιλικού είναι γνωστή για τη φυσική της ομορφιά, το πολύ πράσινο και τις υπέροχες παραλίες της, όπως το Πόρτο Ρώμα, το Πόρτο Ζόρο, η Μπανάνα, τα Καμίνια, η Δάφνη, ο Άγιος Νικόλαος και η αμμουδιά του Γέρακα με τα τεράστια αργιλικά φυσικά γλυπτά και τις φωλιές των θαλάσσιων χελωνών Caretta-Caretta.

    travelgo.gr
    Γραφικό σημείο του κόλπου του Λαγανά είναι το πευκόφυτο νησάκι του Αγίου Σώστη (Πηγή: Shutterstock)

    Ο Λαγανάς αποτελεί το meeting point των ξένων, κυρίως, επισκεπτών, χάρη στην τεράστια αμμώδη παραλία του, αλλά και την έντονη νυχτερινή ζωή. Εδώ θα δείτε το πευκόφυτο νησάκι του Αγίου Σώστη, που ενώνεται με ξύλινη γέφυρα με την ομώνυμη παραλία. Πολύ γραφικός είναι ο απάνεμος Μαραθιάς με το λευκό βότσαλο και τα καταγάλανα νερά. Απέναντι, το Μαραθονήσι έχει σχήμα χελώνας από όποια πλευρά και αν το κοιτάξεις. Όλος ο κόλπος του Λαγανά είναι γνωστός και ως το σπίτι της χελώνας Caretta-Caretta. Στην περιοχή έχει δημιουργηθεί το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο για την προστασία, μεταξύ άλλων, της διάσημης χελώνας.

    travelgo.gr
    Ο Λιμνιώνας είναι μια παραλία άγριας ομορφιάς στη δυτική ακτή του νησιού (Πηγή: Shutterstock)

    Λίγα χιλιόμετρα μακριά από την κοσμοπολίτικη ζωή του Λαγανά, το Κερί αποτελεί μια εναλλακτική λύση ηρεμίας. Οι επιλογές είναι πολλές: Ψιλή άμμος, βότσαλο, βράχια, περιήγηση, ψαροντούφεκο, σπηλιές και φρέσκο ψάρι.

    Στη δυτική ακτή, το Κορακονήσι και ο βραχώδης Λιμνιώνας ξεχωρίζουν για τη φυσική ομορφιά τους και αξίζουν να είναι στις επιλογές σας. Τέλος, στα βόρεια του νησιού μη χάσετε την παραλία Πόρτο Βρώμη, αλλά και τα Ξίγκια με τα ζεστά θειούχα νερά.

    Road trip στα ορεινά χωριά

    travelgo.gr
    Η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων στο Καταστάρι (Πηγή: Shutterstock)

    Αν θέλετε πάντως να γνωρίσετε την αυθεντική ψυχή της Ζακύνθου, σας προτείνουμε να κάνετε μια βόλτα στα ημιορεινά και ορεινά χωριά του νησιού. Σημειώστε τα Λιθακιά, Καταστάρι, Μαριές, Καμπί με το μυκηναϊκό νεκροταφείο, Βολίμες, τα τρία Γερακαρία, το Μαχαιράδο, αλλά και τα χωριά Λούχα, Γύρι και Εξωχώρα που έμειναν σχεδόν ανέπαφα από τον σεισμό του 1953 που ισοπέδωσε το νησί.

    ΟΔΗΓΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

    ΔΙΑΜΟΝΗ

    • Πόλη Ζακύνθου- Μπόχαλη: Σε μια υπέροχη τοποθεσία στην Μπόχαλη, με χαλαρωτική θέα στη θάλασσα, οι Chris & Jo Villas σας προσκαλούν να βιώσετε τη δική σας ζακυνθινή εμπειρία.
    • Ακρωτήρι: Η Bianca Luxury Villa συνδυάζει αρμονικά το μοντέρνο με την απλότητα, προσφέροντας ταυτόχρονα μια εξαιρετική εμπειρία διακοπών, σε μια προνομιούχα περιοχή του νησιού, κοντά στην πόλη.
    travelgo.gr
    Bianca Luxury Villa
    • Στην ίδια περιοχή, το Elia Villas Complex αποτελεί ιδανική επιλογή για ζευγάρια, παρέες και οικογένειες που αναζητούν χαλαρωτικές διακοπές κοντά σε όλες τις ανέσεις που μπορεί να προσφέρει η πρωτεύουσα ενός νησιού.
    • Τσιλιβί: To ABATON Luxury Resort είναι ένα ολοκαίνουργιο πολυτελές ξενοδοχείο που υπόσχεται μοναδικές στιγμές ηρεμίας και ποιότητας στους επισκέπτες του.
    • Στην καρδιά του Τσιλιβί, μέσα σε μια κρυφή αυλή με εξωτικά φυτά και μόλις 600 μ. από την παραλία, το Theros Lux Aprts. υπόσχεται να σας χαρίσει αξέχαστες αναμνήσεις.
    • Η Ermioni Villa είναι ένα ανακαινισμένο παλιό αγροτικό σπίτι του κάμπου, με επίκεντρο το σεβασμό στην παράδοση του νησιού.
    • Μέσο Γερακάρι: Η Orfeas Villa, σε απόσταση 500 μ. από την παραλία Ψαρού και 12 χλμ. από την πόλη της Ζακύνθου, περιβάλλεται από ελαιόδεντρα και προσφέρει εκπληκτική πανοραμική θέα στη θάλασσα και το βουνό.
    • Πηγαδάκια: Το Casa Di Terra βρίσκεται σε μια ήσυχη γειτονιά στο χωριό Πηγαδάκια και αποτελεί ιδανική επιλογή για διακοπές γεμάτες χαλάρωση και ηρεμία.
    • Αμμούδι: Τα Julia Studios είναι μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση που βρίσκεται στην ήσυχη περιοχή Αμούδι και βλέπει το ατελείωτο γαλάζιο της θάλασσας του Ιονίου.
    • Αλυκές: Το Mirage by The Sea προσφέρει όμορφα επιπλωμένα διαμερίσματα, μόλις μια ανάσα από την παραλία με τα κρυστάλλινα νερά, που θα σας κάνουν να νιώσετε σαν στο σπίτι σας μακριά από το σπίτι σας.
    • Βολίμες: Τα studios Μικρό Νησί βρίσκονται στο πανέμορφο χωριό Βολίμες, σε απόσταση μόλις 50 μ. από τη θάλασσα. Η κ. Μαρίνου Άννα Μαρία, η ιδιοκτήτρια και η φιλική οικογένειά της θα σας προσφέρουν μια άνετη και ευχάριστη διαμονή.
    • Άγιος Νικόλαος Βολιμών: Οι τρεις πολυτελείς βίλες του Vais Luxury Villas, πολύ κοντά στη μαγευτική θάλασσα της Ζακύνθου, σας περιμένουν να βιώσετε όλα όσα στο μυαλό σας συνθέτουν τις ιδανικές διακοπές.
    travelgo.gr
    Vais Luxury Villas
    • Η Villa Komis μόλις 150 μ. από την παραλία του Αγίου Νικολάου, συνδυάζει την πολυτέλεια και την άνεση σε μια τοποθεσία ιδανική για χαλαρωτικές καλοκαιρινές διακοπές.
    • Ασκός: Η Indigo Villa, 1,5 χλμ. από την παραλία του Αγίου Νικολάου, προσφέρει υπέροχη θέα προς την Κεφαλονιά και την Πελοπόννησο και ένα όμορφο και πολύ άνετο περιβάλλον για να απολαύσετε τις διακοπές σας.
    • Κορίθι: Στη βόρεια Ζάκυνθο, όπου η φύση προσφέρει ένα απαράμιλλο όμορφο τοπίο μοναδικής ηρεμίας, το Lithies Boutique Hotel είναι το ιδανικό κατάλυμα για μια αξέχαστη εμπειρία διακοπών.
    • Αργάσι: Το Porto Iliessa Apart Hotel βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία στην παραλία στο Αργάσι και αποτελεί το ιδανικό μέρος για οικογενειακές διακοπές, προσφέροντας ένα φιλόξενο περιβάλλον, φιλική εξυπηρέτηση και άνετη διαμονή.
    • Χτισμένο κυριολεκτικά δίπλα στο κύμα της παραλίας στο Αργάσι, το Iliessa Beach Hotel είναι η επιτομή του παραθαλάσσιου ξενοδοχείου.
    • Το Windmill Hotel προσφέρει άνετα και διακοσμημένα με γούστο στούντιο με θέα στη θάλασσα και στον κήπο για χαλαρωτικές διακοπές.
    • Το Windmill Bay Hotel στην άκρη του θέρετρου του Αργασίου, με εντυπωσιακή παραλιακή θέα προς την πόλη της Ζακύνθου, είναι άλλη μια εξαιρετική επιλογή.
    • Το Theodora Studios διαθέτει 10 στούντιο και 1 διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων και περιβάλλεται από έναν όμορφο κήπο με πολύχρωμα λουλούδια.
    • Καλπάκι: Σε μια ήσυχη τοποθεσία στο χωριό Καλπάκι, η Bozikis Villa προσφέρει ιδιωτικότητα και όλες τις ανέσεις για ξέγνοιαστες διακοπές.
    • Καλαμάκι: Κοντά στις εξαιρετικές παραλίες όπου βρίσκει καταφύγιο η χελώνα Caretta caretta, η Romanza Luxury Villa αποτελεί την ιδανική επιλογή διαμονής για απαιτητικούς επισκέπτες που αναζητούν μια ιδιαίτερη εμπειρία διακοπών.
    • Το Aeolos Boutique Hotel & Suites, μόλις 400 μ. από την παραλία, είναι ένα μικρό οικογενειακό συγκρότημα, όπου οι ιδιοκτήτες θα σας περιποιηθούν από την αρχή σαν φίλους και θα είναι πάντα δίπλα σας για ό,τι χρειαστείτε.
    • Βασιλικός: Το βιολογικό αγρόκτημα Λιθίες απλώνεται σε μια έκταση 55 στρεμμάτων με ελαιώνες, αμπέλια και οπωροφόρα δένδρα στο κέντρο της διαδρομής του Βασιλικού και είναι ιδανικό για ειδυλλιακές διακοπές μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον.
    • Χτισμένο στην πλαγιά ενός μικρού λόφου, το ξενοδοχείο Belvedere προσφέρει θέα στο πράσινο και την καταγάλανη θάλασσα του Γέρακα και του Πόρτο Ρώμα, που βρίσκονται σε απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια.
    • Η βίλα Αμπέλι είναι μια πολύ άνετη πέτρινη βίλα με θέα στη θάλασσα αλλά και το βουνό, περιτριγυρισμένη από πράσινο και μόλις 5 λεπτά από την παραλία με αυτοκίνητο.
    • Πόρτο Ρώμα: Στην καρδιά του Πόρτο Ρώμα, δίπλα στα καταγάλανα νερά του Ιονίου, η Villa Calma αποτελεί μια μοναδική επιλογή για να απολαύσετε αξέχαστες διακοπές στη Ζάκυνθο.
    • Λαγανάς: Τα στούντιο και τα διαμερίσματα του Maui είναι ιδανικά για όσους αναζητούν ένα άνετο, ήσυχο και φιλικό περιβάλλον για να απολαύσουν τις διακοπές τους δίπλα στην παραλία του Λαγανά.
    • Άγιος Σώστης: Το Casa di Pierro είναι ένα νέο ξενοδοχείο που σας περιμένει για ποιοτικές διακοπές σε μια ήσυχη περιοχή μέσα στη φύση, λίγα μόλις μέτρα από την παραλία, κοντά στον Λαγανά.
    • Μαραθίας: Το Κτήμα Λιθάλωνα στην περιοχή Μαραθία αποτελείται από 5 ανεξάρτητα σπίτια, φτιαγμένα με σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού και «κρυμμένα» μέσα στο πράσινο της φύσης.
    • Οι Exensian Villas & Suites είναι 4 πολυτελείς-παραδοσιακές βίλες, πετρόχτιστες και υψηλής αισθητικής, με ιδιωτικές πισίνες, ακουμπισμένες αμφιθεατρικά πάνω στην καταπράσινη πλαγιά, σε απόσταση αναπνοής από την παραλία του Μαραθία.

    ΦΑΓΗΤΟ

    • Πόλη Ζακύνθου: Πιάστε τραπέζι στο Καντούνι και στο Μαλάνο για σπιτικό φαγητό, στο Προσήλιο για δημιουργική ελληνική κουζίνα και στον Κόμη στο λιμάνι για τέλεια ψημένα ψάρια.
    • Αργάσι: Στο Πορτοκάλι, σε έναν από τους πιο όμορφους και πολύχρωμους κήπους σε όλο το νησί, θα δοκιμάσετε ιδιαίτερα πιάτα μεσογειακής κουζίνας με δημιουργικές πινελιές.
    • Κοιλιώμενος: Αξίζει να κάνετε μια στάση στους Αμπελοστράτες για αυθεντική αλλά δημιουργική κουζίνα με ντόπια προϊόντα και πολύ ωραία ποικιλία κρασιών.
    • Λιθακιά: Η ταβέρνα Dennis είναι μία από τις πιο φημισμένες στο νησί για παραδοσιακή κουζίνα.
    • Βασιλικός: Κλασική αξία η ταβέρνα Porto Roma για φρέσκο ψάρι και αστακομακαρονάδα με θέα στον κόλπο του Βασιλικού.
    • Μαραθίας: Η ταβέρνα Βότσαλο έχει πολύ ωραία θέα στο Μαραθονήσι και νόστιμο φαγητό.

    ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

    • Οι διακοπές στη Ζάκυνθο μπορούν να γίνουν ακόμα πιο συναρπαστικές με μια ημερήσια κρουαζιέρα που θα σας δώσει την ευκαιρία να ανακαλύψετε τα κορυφαία αξιοθέατα του νησιού. Η κρουαζιέρα 3 ωρών στο Ναυάγιο και τις Γαλάζιες Σπηλιές που προσφέρει η Actipis Cruises - η πρώτη εταιρεία που ξεκίνησε να προσφέρει κρουαζιέρες στο νησί από το 1988- είναι μια μοναδική εμπειρία που αξίζει να ζήσετε.

    Διαβάστε ακόμη:

    Κέρκυρα: Το κόσμημα του Ιονίου

    Τζια: Το κυκλαδονήσι της διπλανής πόρτας

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider