BEST OF
Κείμενο: Travelgo Team

Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, η Τζια είναι ένα νησί με ιδιαίτερη γοητεία και πολλές κρυφές ομορφιές, ιδανικό για τις αποδράσεις εξπρές του Σαββατοκύριακου

Είναι το νησί της διπλανής πόρτας, ο προορισμός-αστραπή στις Κυκλάδες για να αισθανθείς το αιγαιοπελαγίτικο αεράκι, η απόδραση του Σαββατοκύριακου με φίλους, αλλά και το μόνιμο ησυχαστήριο όσων λατρεύουν τη μυστήρια γοητεία της και επιστρέφουν κάθε καλοκαίρι στους μικρούς και καλά κρυμμένους παραδείσους της. Η Τζια ή αλλιώς Κέα απέχει μόλις μια ώρα με το καράβι από το Λαύριο και είναι το πιο κοντινό κατοικήσιμο κυκλαδονήσι στην Αττική.

Φτάνοντας σε αυτό το νησί, έχετε πολλά για να ανακαλύψετε: μία από τις ομορφότερες Χώρες των Κυκλάδων, χτισμένη πάνω σε δύο λόφους, κοσμοπολίτικα θέρετρα στα οποία αγκυροβολούν γιοτ, μοναδικά αξιοθέατα, λιθόστρωτα μονοπάτια που διανύουν όλο το νησί, οργανωμένες παραλίες αλλά και απόκρυφα ακρογιάλια με κρυστάλλινα νερά.

Διαβάστε ακόμη:


Βόλτα στην Ιουλίδα

Η Ιουλίδα είναι χτισμένη πάνω σε δύο λόφους με θαυμάσια θέα στο Αιγαίο (Πηγή: Shutterstock)

Αμφιθεατρικά χτισμένη στις πλαγιές δύο λόφων με εξαιρετική θέα στο Αιγαίο, η Χώρα της Κέας είναι μία από τις ομορφότερες των Κυκλάδων. Η Ιουλίδα είναι προστατευόμενος οικισμός, αφού χτίστηκε πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης της Ιουλίδας - μίας από τις τέσσερις πόλεις του νησιού. Ετοιμαστείτε για βόλτες σε έναν γραφικό οικισμό με παραδοσιακά λευκά σπίτια με κοκκινωπές κεραμοσκεπές, στενά λιθόστρωτα σοκάκια με λευκά πλατύσκαλα, στεγάδια (σκεπαστές μικρές στοές), πολυάριθμα εκκλησάκια και διάσπαρτα μαγαζάκια. Στην πλατεία της Ιουλίδας δεσπόζει το ιστορικό δημαρχείο, αμφιθεατρικά χτισμένο γύρω από έναν επιβλητικό­ βράχο πάνω στα χαλάσματα του μεσαιωνικού κάστρου. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτήριο του 1902, έργο του σίλερ, το οποίο κοσμούν ευρήματα από τους διάφορους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού.

Το παλιό δημαρχείο στην πλατεία της Ιουλίδας (Πηγή: Shutterstock)

Στον ανήφορο προς την πλατεία της Χώρας βρίσκεται το Αρχαιολογικό μουσείο, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία των Κυκλάδων, με μοναδικά ευρήματα από τις ανασκαφές στο νησί. Σε απόσταση περίπου 10 λεπτών με τα πόδια βορειοανατολικά της πόλης, θα βρείτε και τον περίφημο Λέοντα της Κέας. Πρόκειται για ένα αρχαϊκό γλυπτό μνημείο του 6ου -7ου αιώνα π.Χ. λαξευμένο σε ένα συμπαγή βράχο σχιστόλιθου μήκους περίπου 8 μέτρων.


Γνωρίστε την Αρχαία Καρθαία

Η Αρχαία Καρθαία ήταν η σημαντικότερη από τις τέσσερις πόλεις-κράτη του νησιού (Πηγή: Shutterstock)

Στην Τζια υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι με σημαντικότερο την Αρχαία Καρθαία. Όπως προκύπτει από τα ευρήματα, πρέπει να ήταν η σημαντικότερη από τις τέσσερις πόλεις-κράτη του νησιού. Στην Αρχαία Καρθαία θα φτάσετε μόνο με βαρκάκι ή πεζοπορώντας. Η ακρόπολη, χτισμένη σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, περιβάλλεται από ένα πολυγωνικό τείχος πλάτους 1,20-1,50 μ. και σωζόμενου ύψους 12 μ. Στο νότιο τμήμα της έχουν εντοπιστεί τα σημαντικότερα μνημεία, όπως τα θεμέλια των προπυλαίων, ο ναός της Αθηνάς και ο ναός του Πυθίου Απόλλωνα. Μετά την επίσκεψή σας στην Αρχαία Καρθαία, κάντε μια βουτιά στον όρμο Πόλες και στην παραλία Καλησκιά. Οι πεζοπόροι θα ενθουσιαστούν, καθώς εκτός από τον δρόμο για την Καρθαία, στην Τζια υπάρχουν πολλά σηματοδοτημένα μονοπάτια, τα περισσότερα λιθόστρωτα, που θα τους δώσουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τα τοπία του νησιού.

Επίσκεψη στο Μοναστήρι της Καστριανής

Η θέα από το Μοναστήρι της Καστριανής κόβει την ανάσα (Πηγή: Shutterstock)

Θεαματικά χτισμένο, πάνω από το Αιγαίο, το Μοναστήρι της Παναγίας της Καστριανής είναι ένα μνημείο μεγάλης θρησκευτικής και ιστορικής αξίας, αλλά κι ένα σημείο που προσφέρει απέραντη θέα στη θάλασσα. Σύμφωνα με την παράδοση, ένα χειμωνιάτικο βράδυ του 1699 μια δυνατή λευκή αχτίνα φωτός στον απότομο λόφο Καστρί οδήγησε τους κατοίκους και τους βοσκούς της περιοχής σε μια μικρή σπηλιά. Εκεί, είδαν σκεπασμένη με λίγο χώμα χριστιανική εικόνα που απεικόνιζε την Κοίμηση της Θεοτόκου. Οι πιστοί θεώρησαν το ιερό και πολύτιμο εύρημα ως μια θεία υπόδειξη για το πού έπρεπε να χτιστεί ένας ναός προς τιμή της Παναγίας κι έτσι αποφάσισαν ξεκινήσουν την κατασκευή του παρότι το σημείο ήταν αρκετά δύσβατο.

Οι παραλίες που πρέπει να επισκεφθείτε στην Τζια

Η παραλία του Οτζιά είναι η μεγαλύτερη του νησιού (Πηγή: Shutterstock)

Άλλες οργανωμένες, άλλες με άγρια ομορφιά και άλλες κρυμμένες και με δύσκολη πρόσβαση (από μονοπάτι, χωματόδρομο ή μόνο με σκάφος), οι παραλίες της Κέας θα σας κάνουν να ξεχάσετε ότι βρίσκεστε μόλις μία ώρα από την Αττική. Η παραλία του Οτζιά στα βόρεια είναι η μεγαλύτερη του νησιού. Η υπέροχη αμμουδιά, τα ρηχά νερά και τα αρμυρίκια κατά μήκος της ακτής, την καθιστούν μία από τις πιο αγαπημένες των επισκεπτών. Οι οικογένειες προτιμούν την αμμουδερή παραλία της Κορησσίας και τη μεγάλη παραλία στις Ποίσσες. Από τις πιο φημισμένες παραλίες του νησιού είναι ο Κούνδουρος και τα αμμουδερά Ξυλά. Το Σπαθί, η Συκαμιά και το Καλυδονύχι είναι λίγο πιο απομονωμένες και προσβάσιμες μόνο από χωματόδρομο.


 

ΔΙΑΜΟΝΗ

  • Ιουλίδα: Από το ψηλότερο σημείο του νησιού στην κορυφή της Ιουλίδας, το Kea Village προσφέρει απαράμιλλη θέα στο Αιγαίο και ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα.
  • Κορρησία: Το ξενοδοχείο Καρθαία είναι χτισμένο πάνω στον παραλιακό δρόμο στην αρχή της αμμουδιάς του Αγ. Γεωργίου και προσφέρει ένα άνετο και φιλικό περιβάλλον.
  • Μια καλή επιλογή είναι και το United Europe, μια οικογενειακή επιχείρηση που βρίσκεται στην Κορησσία, σε απόσταση 200 μ. από τη θάλασσα και 400 μ. από το λιμάνι.
  • Κούνδουρος: Μόλις 25 μ. από την αμμουδιά του Κούνδουρου, το Porto Koundouros Beach and Villas προσφέρει ανεξάρτητες πολυτελείς πετρόχτιστες κατοικίες, πλήρως επιπλωμένες και διακοσμημένες με ιδιαίτερη φροντίδα και αισθητική.
  • Η βίλα στην Τζια είναι μια πολύ άνετη βίλα 3 υπνοδωματίων, πλήρως εξοπλισμένη, που μπορεί να φιλοξενήσει έως 8 άτομα, σε μια ήσυχη τοποθεσία στο νότιο τμήμα της Κέας.


ΦΑΓΗΤΟ

  • Στο Στέκι στην Ιουλίδα θα βρείτε εξαιρετικό μαγειρευτό φαγητό και υπέροχη θέα.
  • Στην Κορησσία υπάρχει το Στέκι του Στρογγύλη με καλό φαγητό και θέα στο λιμάνι. 
  • Στο Βουρκάρι, για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά θα πάτε στον φημισμένο Αρίστο και στη Στροφή του Μίμη που βγάζει τραπεζάκια πάνω στην άμμο.
  • Στον Φίλιππα, στον λόφο πάνω από το Γυαλισκάρι, θα φάτε τρομερό γουρουνόπουλο, κοκορέτσι και κοντοσούβλι.
  • Στο Εξοχικό της Μαργαρίτας στις Ποίσσες θα βρείτε κλασική ελληνική κουζίνα με προτάσεις σε μαγειρευτά, αλλά και σούβλα.

Διαβάστε ακόμη:

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery