Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Τήνος
    Thu 18.4°C
    Clear

    5 χωριά-όνειρο στις Κυκλάδες

    BEST OF
    5 χωριά-όνειρο στις Κυκλάδες

    Πανέμορφοι και γαλήνιοι οικισμοί που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε.

    Η ομορφιά των Κυκλάδων δεν εξαντλείται στις παραλίες και στις πρωτεύουσες των νησιών. Πανέμορφα και γαλήνια χωριά, κρυμμένα στην ενδοχώρα, περιμένουν τους επισκέπτες που θέλουν να ανακαλύψουν την αυθεντική πλευρά κάθε νησιού.

    Διαλέξαμε και σας προτείνουμε πέντε χωριά των Κυκλάδων που ξεχωρίζουν για τη μοναδική αρχιτεκτονική και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά τους. Η περιήγηση σε αυτούς τους γοητευτικούς οικισμούς, όπου ο χρόνος έχει σταματήσει και η παράδοση επικρατεί, είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε.

    Πύργος, Τήνος

    Πύργος, Τήνος

    Από τις προσόψεις των σπιτιών και τα περίτεχνα μαρμαροστρωμένα μονοπάτια μέχρι τα μουσεία, ο Πύργος είναι μια υπαίθρια έκθεση λαϊκής τέχνης. Από αυτό το χωριό της Τήνου καταγόταν ο δημιουργός της διάσημης «Κοιμωμένης», ο Γιαννούλης Χαλεπάς, και πολλοί ακόμα γλύπτες και ζωγράφοι. Περπατώντας στα γραφικά καλντερίμια θα θαυμάσετε την αρχιτεκτονική του χωριού και τις υπέροχες δημιουργίες από μάρμαρο που κοσμούν κάθε γωνιά. Στον Πύργο βρίσκεται το σπίτι-μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά, το μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών και το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, ενώ λειτουργεί και η Σχολή Καλών Τεχνών. Μετά τις βόλτες σας, θα χαλαρώσετε στην όμορφη πλατεία του χωριού με τις βρύσες, τον μεγάλο πλάτανο και τα παραδοσιακά καφενεία.

    Κάστρο, Σίφνος

    Κάστρο, Σίφνος

    Η αρχαία πρωτεύουσα της Σίφνου βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού, πάνω σε έναν απότομο βράχο με εξαιρετική θέα προς το πέλαγος. Το Κάστρο είναι χαρακτηρισμένο παραδοσιακός οικισμός και αποτελεί την πιο γραφική περιοχή της Σίφνου. Το χωριό διατηρεί αναλλοίωτη την οχυρωματική μεσαιωνική μορφή του και θυμίζει ζωντανό μουσείο. Έτσι υπάρχει το εξωτερικό τείχος (κάποια τμήματά του σώζωνται ακόμα και μπορείτε να τα δείτε) και στο εσωτερικό τα σπίτια είναι χτισμένα το ένα δίπλα και πάνω στο άλλο. Η περιπλάνηση στα στενά σοκάκια του Κάστρου είναι μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη.

    Απείρανθος, Νάξος

    Απείρανθος, Νάξος

    Η Νάξος δεν διαθέτει μόνο υπέροχες παραλίες αλλά και εξαιρετικά ορεινά χωριά, που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε. Η Απείρανθος είναι το διασημότερο ορεινό χωριό του νησιού. Το χωριό του Μανώλη Γλέζου - «τ' Απεράθου», όπως το λένε οι ντόπιοι- διατηρεί τις παραδόσεις, το ιδιαίτερο γλωσσικό ιδίωμα των κατοίκων του, που θυμίζει την κρητική διάλεκτο, και τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του από την εποχή της ενετοκρατίας. Εδώ θα περπατήσετε σε μαρμαρόστρωτα καλντερίμια με θολωτές καμάρες, θα θαυμάσετε τους βενετσιάνικους πύργους και τα πέτρινα διώροφα σπίτια, θα δείτε ενδιαφέροντα μουσεία (Αρχαιολογικό, Λαογραφικό, Κέντρο Εικαστικών Τεχνών, Φυσικής Ιστορίας και Γεωλογικό) και θα ξαποστάσετε σε παραδοσιακά καφενεία. Κι αν θελήσετε μια δόση θαλασσινής αρμύρας, θα κατεβείτε στο γραφικό λιμανάκι της Μουτσούνας για μπάνιο και φαγητό δίπλα στο κύμα.

    Λεύκες, Πάρος

    Λεύκες, Πάρος

    Χτισμένες αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 250 μ. στο κέντρο του νησιού, οι Λεύκες είναι το κατά πολλούς ωραιότερο χωριό της Πάρου. Τα τυπικά αιγαιοπελαγίτικα σπίτια του είναι χτισμένα αμφιθεατρικά και σχηματίζουν πολλά στενά σοκάκια, στα οποία δεν μπαίνουν αυτοκίνητα- γι’ αυτό είναι ιδανικά για περπάτημα. Απολαύστε τη βόλτα σας στον Ραμνό, τον κεντρικό πλακόστρωτο δρόμο, για να φτάσετε μέχρι την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, που είναι το στολίδι του χωριού. Σας προτείνουμε επίσης να ακολουθήσετε το βυζαντινό μονοπάτι με τις μαρμάρινες πλάκες που συνδέει τις Λεύκες με το γειτονικό χωριό Πρόδρομος, μια απολαυστική διαδρομή 7 χλμ. ανάμεσα σε μικρούς αμπελώνες, ελαιώνες και ευωδιαστούς θάμνους.

    Πύργος, Σαντορίνη

    Πύργος, Σαντορίνη

    Μπορεί τα Φηρά και η Οία να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, ωστόσο ο μεσαιωνικός Πύργος- η παλιά πρωτεύουσα του νησιού- αποτελεί ένα χωριό-κόσμημα που θα σας αποκαλύψει μια Σαντορίνη διαφορετική και άκρως γοητευτική. Βρίσκεται στην ενδοχώρα του νησιού, στο ψηλότερο σημείο της Σαντορίνης, στην πλαγιά του λόφου του Προφήτη Ηλία. Στο κέντρο του Πύργου δεσπόζει το καστέλι (μία από τις πέντε πυργοπολιτείες που ίδρυσαν οι Ενετοί τον 15ο αιώνα), με τα σπίτια αμφιθεατρικά χτισμένα γύρω του. Μέσα στο καστέλι, θα δείτε το Θεοτοκάκι, μία από τις παλαιότερες εκκλησίες της Σαντορίνης. Για την καλύτερη θέα ανεβείτε μέχρι το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, πάνω στην πλαγιά του βουνού, απ' όπου θα έχετε όλο το νησί στα πόδια σας.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider