Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 17.2°C
    Clear

    Αυτά είναι τα 11 πιο ζεστά μέρη του κόσμου

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Αυτά είναι τα 11 πιο ζεστά μέρη του κόσμου

    Από εκπληκτικά τοπία της ερήμου μέχρι πολυσύχναστες πόλεις, αυτά είναι τα πιο θερμά μέρη του πλανήτη όπου οι θερμοκρασίες χτυπάνε κόκκινο

    Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ο καυτός ήλιος κυριαρχούν σε αυτά τα μέρη του κόσμου, με τον υδράργυρο να ξεπερνάει σε ορισμένες περιπτώσεις τους 50 βαθμούς Κελσίου. Μερικές από τις περιοχές στην παρακάτω λίστα με τα πιο ζεστά μέρη του πλανήτη μπορεί να σας εκπλήξουν. Ενώ αρκετές από αυτές είναι γνωστές για τις θερμοκρασίες που χτυπάνε «κόκκινο» όλο τον χρόνο, άλλες πάλι έχουν φυσιολογικές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των πιο δροσερών μηνών.

    Διαβάστε ακόμη: 5 πόλεις του κόσμου που είναι σχεδόν μόνιμα χιονισμένες

    Το ταξιδιωτικό περιοδικό Travel + Leisure εντόπισε τα 11 μέρη που κερδίζουν μια θέση στη λίστα με τις πιο ζεστές περιοχές του κόσμου, βάσει των ρεκόρ που έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).

    Death Valley, Καλιφόρνια, ΗΠΑ

    travelgo.gr

    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), οι θερμοκρασίες στην Κοιλάδα του Θανάτου έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 1913, αγγίζοντας του 57 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ σε όλο τον κόσμο. Αν και ορισμένοι επιστήμονες αμφισβητούν την αξιοπιστία των ιστορικών μετρήσεων της θερμοκρασίας, η θερμοκρασία στην Κοιλάδα του Θανάτου έφτασε στους 54 βαθμούς Κελσίου στις 16 Αυγούστου 2020, οπότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ένα από τα πιο «καυτά» μέρη του πλανήτη.

    Oodnadatta, Αυστραλία

    travelgo.gr

    Η Oodnadatta της Αυστραλίας είναι το μέρος στο οποίο σημειώθηκε η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στο Νότιο Ημισφαίριο. Σύμφωνα με το Αρχείο Ακραίων Καιρικών φαινομένων του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 50 βαθμούς Κελσίου τον Ιανουάριο του 1960.

    Kebili, Τυνησία

    travelgo.gr

    Αυτή η πόλη της Τυνησίας είναι γνωστή για τους χουρμάδες της, αλλά και για τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται. Το Kebili στην Τυνησία κατέχει το ρεκόρ για την υψηλότερη θερμοκρασία που σημειώθηκε ποτέ στο Ανατολικό Ημισφαίριο από τον Ιούλιο του 1931, όταν ο υδράργυρος άγγιξε τους 55 βαθμούς Κελσίου.

    Mitribah, Κουβέιτ

    travelgo.gr

    O μετεωρολογικός σταθμός Mitribah στο Κουβέιτ κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία στην «περιοχή 2» του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού - η οποία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας- τον Ιούλιο του 2016, όταν έφτασε στους 54 βαθμούς Κελσίου.

    Turbat, Πακιστάν

    travelgo.gr

    Τον Μάιο του 2017 η Turbat, μια πόλη που βρίσκεται στο νότιο Μπαλουκιστάν του Πακιστάν, βίωσε έναν αφόρητο καύσωνα με τη θερμοκρασία να φτάνει στους 53 βαθμούς Κελσίου- μια από τις υψηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν ποτέ στην Ασία.

    Comodoro Rivadavia, Αργεντινή

    travelgo.gr

    H Comodoro Rivadavia είναι μια πόλη στην επαρχία Chubut της Παταγονίας στη νότια Αργεντινή, που βρίσκεται στον κόλπο San Jorge. Εδώ θεωρείται ότι καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία ποτέ στη Νότια Αμερική, με 49 βαθμούς Κελσίου τον Δεκέμβριο του 1905, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

    Tirat Zvi, Ισραήλ

    travelgo.gr

    Με την υψηλότερη θερμοκρασία των 54 βαθμών Κελσίου να καταγράφεται τον Ιούνιο το 1942, η Tirat Zvi στο Ισραήλ κατέχει το ρεκόρ ανάμεσα στα μέρη της «περιοχής 6» του WMO (Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής και της Γροιλανδίας).

    Αθήνα, Ελλάδα

    travelgo.gr

    Εσείς γνωρίζατε ότι στις 10 Ιουλίου του 1977 καταγράφηκε στην Αθήνα ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας για ολόκληρη την ηπειρωτική Ευρώπη; Συγκεκριμένα ο υδράργυρος σκαρφάλωσε ακόμη και στους 48 βαθμούς Κελσίου στην Ελευσίνα και στο Τατόι, ρεκόρ που έχει περάσει στα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

    Dasht-e Loot, Ιράν

    travelgo.gr

    Η δορυφορική απεικόνιση της NASA αποκάλυψε περισσότερα από τα θερμότερα μέρη στον κόσμο, καταγράφοντας τις θερμοκρασίες του εδάφους (τη θερμότητα της επιφάνειας της Γης και όχι τη θερμοκρασία του αέρα που χρησιμοποιεί ο WMO) σε δυσπρόσιτες, απομακρυσμένες περιοχές. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται και η Έρημος Λουτ στο Ιράν, όπου η θερμοκρασία του εδάφους έφτασε στους 70 βαθμούς Κελσίου το 2005.

    Flaming Mountains, Κίνα

    travelgo.gr

    Τα Φλεγόμενα Όρη τα οποία βρίσκονται στην οροσειρά Τιαν Σαν στη Σιντσιάνγκ της Κίνας, πιθανότατα πήραν το όνομά τους από το βαθύ κόκκινο χρώμα τους. Ένα μέρος με αυτή την ονομασία, δεν αποτελεί έκπληξη που βρίσκεται ανάμεσα στις πιο ζεστές περιοχές της Γης. Η θερμοκρασία του εδάφους ξεπέρασε τους 65 βαθμούς Κελσίου το 2008, σύμφωνα με τη NASA.

    Dallol, Αιθιοπία

    travelgo.gr

    Σαν από άλλο πλανήτη μοιάζουν οι εικόνες από το Dallol της Αιθιοπίας. Περίεργοι σχηματισμοί αλάτων, όξινες θερμές πηγές και θερμοί πίδακες αερίου συνθέτουν ένα μοναδικό παγκοσμίως υδροθερμικό πεδίο. Ενώ πολλά από τα μέρη που βρίσκονται σε αυτή τη λίστα έχουν καταγράψει ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, το Dallol είναι γνωστό για το γεγονός ότι έχει πολύ ζέστη όλο το χρόνο. Συγκεκριμένα, αυτό το υδροθερμικό πεδίο είχε μέση ημερήσια θερμοκρασία 41 βαθμών συνεχόμενα από το 1960 έως το 1966.

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider